Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Švejnar je pouze dalším z řady moralizujících kýčařů

Česká politika bojuje po celou dobu své polistopadové existence s fenoménem zvaným „chlapci a dívky, kteří spolu mluví“, který přešel do současné demokratické reality z období boje proti komunismu. Hlavním představitelem této neformální skupiny se stal Václav Havel, který měl po celou dobu výkonu svého prezidentského mandátu dojem, že politické strany uzurpují příliš veliký díl moci na úkor lidí, jejichž morální profil je podle něj opravňoval k vstupu do politiky bez ohledu na výsledky voleb.

Václav Havel narýsoval svůj pohled na fungování systému politických stran například v rozhovoru s Karlem Hvížďalou slovy: „Pokud jde o politický systém, nespoléhal bych příliš na tradiční princip dvou, nebo tří velkých politických stran, jako na jedinou možnou záruku demokracie…Smysluplnější by se mi opět zdálo, kdyby byli voleni jen a jen lidé, a nikoli tedy strany…tedy kdyby se o přízeň voličů ucházeli politici sami za sebe, jako konkrétní lidské osoby, a nikoli jen jako stranické megamašinerie, nebo její favoriti. Stran nechť je, kolik chce, měly by mít ale spíš charakter politických klubů, v nichž by si lidé tříbili názory, osobně se seznamovali a hledali mezi sebou ty, kteří by se hodili ke správě polis, přímo voleb by se však účastnit neměly…“.

Přestože rozhovor s Karlem Hvížďalou byl veden v polovině osmdesátých let, Václav Havel nic neslevil ze svých utopistických, antipolitických vizí ani s blížícím se pádem komunismu. V červenci 1989, tedy v době, kdy již například v Polsku komunismus padl, poskytl Václav Havel interview Rádiu Svobodná Evropa, kdy znovu oživil svou představu „nové“ postkomunistické společnosti a neskrýval svou skepsi k systému politických stran, když zde mimo jiné řekl: Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký…Rozhodně není myslitelný návrat do minulosti – taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě, to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co“.

Podle českého filozofa a sociologa Václava Bělohradského je základem Havlovy „antipolitické politiky“ tzv. „morální kýč“, protože „…představa, že na jedné straně jsou spotřebitelé politiky – slušní občané, a na druhé „nemorální politici“, je kýčotvorná. Největším problémem antipolitiky je podle něho totiž to, že „…místo politické opozice se formuje vždy opozice vůči politice“. Podle Bělohradského je tak „prvním pravidlem gramatiky antipolitického kýče“ teze: „místo politické opozice buď vždy v opozici vůči politice jako takové“.

Havlovo pojetí „antipolitické politiky“ stálo již od počátku budování novodobých demokratických poměrů v přímém rozporu s „politickou politikou“, popř. „politickým realismem“, jejímž hlavním porevolučním představitelem se postupně stal Václav Klaus.

 Tento střet dvou odlišných myšlenkových názorů vyvrcholil na podzim 1990 v souboji o budoucnost Občanského fóra. Jeden z nejdůležitějších sněmů OF v jeho krátké historii proběhl 13. října 1989 v Praze - Hostivaři. Jeho ústředním bodem bylo zvolení prvního předsedy OF. Na tuto funkci byli nominováni tři kandidáti – Pavel Rychetský, Václav Klaus a Martin Palouš. Pavel Rychetský se nakonec v průběhu sněmu své kandidatury vzdal. Prvním a zároveň i posledním předsedou OF byl následně zvolen Václav Klaus. Ze 167 platných hlasů získal 115, Martin Palouš pouze 52 hlasů.

„Moralizující političtí kýčaři“ vyšli z tohoto souboje oslabeni, a přestože po celá devadesátá léta byli vydatně podporování Václavem Havlem, ze své porážky se doposud nevzpamatovali. Přesto nepolevují a snaží se ve svém souboji i nadále pokračovat. Jejich posledním „projektem“ byla kandidatura Jana Švejnara na prezidenta České republiky.  Ne náhodou byl do souboje o prezidentskou funkci vtáhnut Stranou zelených, která se po parlamentních volbách 2002 a odchodu Václava Havla z funkce prezidenta, stala základnou těchto „politických kýčařů“, kteří odmítají údajně „zastaralé pravolevé dělení politiky“ a snaží se o změnu současné politiky, která je podle nich „špinavá“ v  politiku „čistou“, která je však prezentována pouze jejich bezobsažnými moralizujícími frázemi.  To jak by měla takováto „čistá“ politika konkrétně vypadat se ale přesně nedozvíte. To dokládají i fráze a soudy, které během své kandidatury vyslovoval Jan Švejnar:

„…například na politické úrovni existuje snaha mít politiku čistší, někteří lidé si stěžují na korupci.“…

“…takové to pravolevé vidění světa, které bylo shrnuto kdysi do sloganu "Buď s Klausem, nebo doleva", je ukázkou polarizace, kdy si musíte vybrat. To je vidění z minulého a předminulého století. Marx to zdůrazňoval ve svém třídním boji. Moderně smýšlející lidé se dnes pohybují ve světě v daleko širším a barevnějším spektru názorů“

„…už jsem hovořil o tom, že moderní lidé se už neprofilují tak, že se pohybují jen v jedné části politického spektra. Platí to i pro ekonomy. Pokud jde o ekonomické věci, tak jsem blíže pravé straně české politické scény, pokud jde o nutnost využít hospodářské politiky státu a postoje k občanské společnosti, tak bych byl více ve středu a možná i trochu nalevo od středu. Podle toho, jak si to kdo chce definovat. Černobílé vidění světa, které pochází od Marxe a bylo i viděním po listopadové revoluci v devadesátých letech také zde, začíná ztrácet na své důležitosti. Svět je dnes mnohem pestřejší a také mnohem konkurenčnější“.

Pokud se Jan Švejnar rozhodne v české politice angažovat i nadále, měl by se tohoto moralizujícího odéru rychle zbavit, jinak dopadne jako všichni jeho neúspěšní předchůdci. Politika nikdy nebude navzdory bezobsažným frázím „čistší“, vždy bude pouhým odrazem nás všech. A je to tak dobře…

Autor: František Cerha | úterý 25.3.2008 14:06 | karma článku: 29,80 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz