Popularizace reinkarnace

            Reinkarnace je moc zajímavým tématem zejména pro ty, kteří se zajímají o východní náboženství. Ale já se ptám, proč se objevují také v amerických filmech? Ale od začátku! Začněme co je to reinkarnace a odkud se vzala.

            Pojem pochází z hinduistického náboženství, které je komplexem mnoha různých kultů a směrů zejména na indickém poloostrově, v menší míře v jiných státech. Cílem hinduismu je vymanit se z koloběhu života, protože věří, že člověk se po své smrti vrací zpět na zemi v jiné podobě a zažívá nová utrpení. Tomuto návratu do nové podoby se říká reinkarnace. V hinduismu je pak možné jít šesti cestami, kterými lze dosáhnout vymanění se z koloběhu.

            Po představení reinkarnace se však ptám – proč je v dnešní době tolik populární v amerických filmech zrovna tento jev. A proč teď?

            Možná jste v minulém roce byli na filmu Atlas mraků. Podle webu www.csfd.cz se jedná o 123. nejoblíbenější film mezi diváky. Pokud jste film viděli, všimli jste si tohoto téma? Reinkarnace je zde zpodobněna v dívce, která žije v postapokaliptické budoucnosti a vymaní se ze svého předurčeného života. Následně pak zjistí, jakým způsobem se dívky vrací na svět a je odhodlaná to změnit. Pokud jste film neviděli, určitě ho doporučuji, protože se jedná o velmi zajímavě zpracovaný film s různými časovými sledy na první pohled nepropojenými.

             Nedávno jsem však byla opět v kině a první co mě napadlo, bylo, jak je možné, že se opět vrací téma reinkarnace, i když to není primárním účelem filmu (alespoň mně to tak přišlo). Jednalo se o film R.I.P.D. – URNA Útvar rozhodně neživých agentů, kde agent po své smrti se navrací zpět, aby se vypořádal s hrozícím nebezpečím. Film není hodnocen úplně nejlépe (podle mě se ani nevyšvihne o moc výš) – prozatím má v hodnocení 54%.

            Myslím si, že téma reinkarnace nezůstane jen u výše zmíněných filmů (samozřejmě filmů s náznakem reinkarnace je mnohem více, ale tyto dva jsem vybrala pro ukázku k danému tématu). Podle mého názoru ještě další filmy přibudou. Řekla bych, že je to z toho důvodu, jak k nám mnohem více proudí myšlenky z východních zemí. Více si zvykáme na další přístupy a nové myšlenky a buď se s nimi ztotožňujeme, nebo je odmítáme. Jsem tedy zvědavá, jaká další zajímavá témata přijdou a těším se na to!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Čepeláková | sobota 3.8.2013 13:45 | karma článku: 8,91 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Jitka Čepeláková

Když chtějí Vaši smrt...

30.8.2013 v 9:35 | Karma: 18,83

Jitka Čepeláková

Komunismus už prosím ne!

27.8.2013 v 9:55 | Karma: 18,47