Lidské omyly - Proč?

            Neznám nic horšího než lidské omyly. Ty vznikají na základě špatné komunikace. Řekla bych, že máme několik typů, jak k těmto omylům může dojít a jejich následky? Kolikrát i katastrofální!

            Sami sebe se zeptejte, jak je to dávno, kdy jste se dopustili nějakého omylu. Proběhl komunikační šum a vy jste zkrátka usoudili něco, co vlastně vůbec nebylo řečeno. V partnerském vztahu to pak bývá velmi těžké – dochází k nedorozumění, hádce (kolikrát tiché, kdy jeden z partnerů záhadně mlčí a druhý neví proč) a vztah poté na delší dobu může být narušen. Co s tím?

            Jedna z variant, proč tomu v partnerských vztazích dochází, je myšlenka vědců – pokud žena bere antikoncepci, změní se jí hlas a muž jej vnímá jako šum, hlas je také pro něj mnohem hlubší. Co je na tom pravdy, nemohu posoudit, protože nejsem muž a na sobě žádné šumění nepozoruji.  

            Abych se dostala k jádru věci, ačkoliv si komunikační šum uvědomujeme, snažíme se mu zabránit, přesto si myslím, že se nám to stane, ať chceme nebo ne. Podstatou člověka je, že žije, ale ještě další věc bych k tomu přidala – myslí si, že tak jak sám myslí, žije, mluví a dělá další činnosti, tak je úplně stejně dělají i ostatní. Ale to přece není pravda – každý z nás je originál a nemůžeme být stejní, ať opět chceme nebo ne.

            Na závěr bych dala radu nejen vám, ale také sobě, protože i mně se to stává a jsem vždy zdrcená, když k takové situaci dojde, já to zjistím a musím vše dávat do pořádku. Snažme se více naslouchat druhým lidem, vnímat jejich potřeby a pozorně poslouchat, co nám chtějí říct. Nejsou takoví, jací jsme my, a i když s nimi nesouhlasíme, přesto nás mohou obohatit. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Čepeláková | pondělí 12.11.2012 16:49 | karma článku: 7,07 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Jitka Čepeláková

Když chtějí Vaši smrt...

30.8.2013 v 9:35 | Karma: 18,83

Jitka Čepeláková

Komunismus už prosím ne!

27.8.2013 v 9:55 | Karma: 18,47