Facebookové volební šílenství

Nechtěla jsem se moc pouštět do diskuze o přímé volbě prezidenta, ale mám pocit, že musím vyjádřit svůj názor. Média jsou plná kandidátů – jejich pro a proti, názorů osobností na volbu apod. Nechci dnes psát o tom, proč byste měli jakého kandidáta volit, ale ráda bych poukázala na to, co volbou doprovází obyčejného mladého voliče.

Je mi 21 let a za tu dobu jsem byla u voleb pokaždé od doby, kdy mi to bylo umožněné. Je to jediná věc, jak mohu aktivně vyjádřit svůj názor. Pro většinu z voličů je tato volba něčím úplně jiným a já s tím souhlasím – je to první historická volba hlavy státu. Opět říkám ano, ale nerozumím tomu, proč lidé nedbají také o své okolí, ve kterém denně žijeme. Tím mám na mysli velmi malou volební účast při regionálních volbách, ale i těch parlamentních nebo senátních.

Jako skoro každý mladý člověk i já mám založený facebookový účet. Jistě každý z vás o sociálních sítích slyšel, nebo jí sám má založenou, a proto víte, že lze na takové síti vytvořit událost s jakýmkoliv názvem, ke které se různí lidé postupně přidávají až do data jejího konání. Když jsem šla v pátek volit, nebyla jsem si do poslední chvíle jistá, kdo to nakonec bude, přestože jsem od začátku věděla, koho chci volit a proč. Ta nejistota vznikla právě na základě facebooku – všimla jsem si množení těchto pozvánek, abyste šli k volbám volit toho, nebo onoho kandidáta.

Ze zvědavosti a s velkým očekáváním jsem si do svého statusu na facebooku zadala, aby mi někdo z podporovatelů Karla Schwarzenberga napsal, proč bych měla volit právě jeho. Předem má volba byla jasná pro Jana Fischera, pak jsem začala pochybovat a přiklonila se k panu Schwarzenbergovi. Lidé v mém okolí ale asi nepochopili, na co se ptám, protože mi můj status okomentovali stylem: Volit ho nebudu. Určitě ho nevol. až na jednu výjimku, která mi napsala své důvody a argumenty, proč ho volit bude. I když to byl jeden jediný komentář, který přesně odpovídal na mou otázku, nakonec jsem se vrátila ke své původní volbě – přece se nenechám ovlivnit počtem hlasujících pro pana Schwarzenberga.

Nyní mohu s čistým štítem říci, že jsem volila podle svého vlastního svědomí a uvážení a nenechala jsem se ovlivnit někým jiným, i když můj kandidát nepostoupil. Po součtu hlasů a výsledků voleb se opět na sociální síti rozhořela debata, koho bude každý z nás volit a opět se začaly množit události pro podporu toho, nebo onoho kandidáta. Když se však podíváte do diskuzí, uvidíte tam akorát komentáře, proč toho člověka nevolit, i když je stránka jasně pojmenovaná Budu volit… (doplňte si sami). Sama si pokládám otázku, proč jsou tedy tyto události zakládané. Nerozumím těmto komentářům, které mnohdy nemají pádné argumenty pro svou volbu, i kdyby měly být subjektivní.

Doufám, že tak jak se rozhořela debata o prezidentských kandidátech, rozhoří se také debata o jiných volbách, které jsou stejně důležité a zásadní pro naši zemi. Snad si to každý z nás uvědomuje. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jitka Čepeláková | neděle 13.1.2013 13:14 | karma článku: 10,82 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Jitka Čepeláková

Když chtějí Vaši smrt...

30.8.2013 v 9:35 | Karma: 18,83

Jitka Čepeláková

Komunismus už prosím ne!

27.8.2013 v 9:55 | Karma: 18,47