Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jdi do toho aneb nostalgie nymburského kina Sokol

Elektronická komunikace s okolím je mnohdy velice zatěžující, občas se ovšem v ní objeví  i nevyžádaný email,  který přinese užitečnou informaci. A právě takový mi přišel s upozorněním na sobotní představení v nymburském kině Sokol. Jako poměrně čerstvý přistěhovalec jsem v tomto kině doposud nebyl, i když jsem pravidelně kontroloval program, žádný z doposud promítaných filmů mne neoslovil, až tento určený pro sobotní večer. Zároveň jsem obdržel i odkaz na recenzi , po jejím přečtení jsem se rozhodl - jdi to toho.

Městské kino Nymburk

Uvědomil jsem si totiž, že současně může návštěva promítání francouzského filmu s atraktivním názvem Nevěstinec být i součástí seriálu mých osobních slavností, kterými si zpříjemňuji adaptaci na svůj nový život v Nymburce.

Rozhodnutí bylo jednoznačné - Slavnost první návštěvy nymburského kina si nechám ničím narušit a protože si nejsem jistý, zda název filmu nezvedne od modrých televizních obrazovek nebývalý počet obyvatel, zavítal jsem již ve středu k pokladně, abych si zakoupil vstupenku.  S pomocí internetu jsem si našel, kde budova stojí, i když jsem si uvědomoval, že jsem kolem kina několikrát jel na kole, ale jistota mi chyběla. A  skutečně, neboť jsem přijížděl po Tyršově ulicí od Drahelic, kino jsem nenašel, pokorně jsem se vrátil od Hálkova divadla zpět a na zpáteční cestě jsem si již směrovky ke kinu všiml. Pokladní mi nabídla k výběru sedadlo, vytiskla vstupenku, ale obchodní transakce se neuskutečnila, tisícovka se v peněžence kamsi ukryla a mince k nákupu nedostačovaly. Ochotná pokladní mi vstupenku odložila s upozorněním, že si ji musím zakoupit do 15 minut před představením. Tímto rozvážným krokem jsem si zajistil i to, že budu muset sobotní časový program aktivit upravit a také, že nepodlehnu lenosti a rozhodnu se na poslední chvíli setrvat v teple pelíšku. Už zůstalo jen to těšení a obava, zda 122 minut - doba trvání filmu - mi nezpůsobí nějaké potíže.

Nastal den "D" - krásné počasí mne  vylákalo na cyklistickou projížďku po okolí, její délku jsem volil obezřetně, abych  byl včas doma, mohl se vykoupat,  oholit, navonět, povečeřet a včas vyrazit do večerních ulic města. Všechny dílčí úkoly sobotního dne jsem splnil a teplým jarním večer dorazil k pokladně, lístek již byl přichystán, odpočíval za skleněnou přepážkou spolu s pasovou fotografii, kterou jsem při středečním hledání "palackého" vytrousil. "Frantíkova" tisícikoruna, úspěšně objevená v přihrádkách peněženky, již prošla od středy při obchodních procesech proměnou a tak již nebyl  při nákupu vstupenky na představení žádný problém. Lístek putoval do kapsy a já se šel ještě trochu provětrat s obavou, zda se vlastně promítání uskuteční, zatím jsem byl jediný zájemce, ale přívětivá paní  za sklem pokladny  mne ujistila, že obyvatelstvo Nymburka chodí na poslední chvíli.

No, pravda byla taková, že se postupně hlediště zaplnilo deseti filmu chtivými diváky, což zahrnuje i uvaděčku. Usedl jsem podle výběru bez ohledu na sedadlo, které mi bylo přisouzeno lístkem odpočívajícím v kapse kabátu, odložil si a začal jsem se kochat.  Nostalgické prostory kina mi totiž připomněli doby dávno minulé, doby mého mládí, kdy jsem často chodíval do dejvických kin Svornost, Kyjev či Bruska - kde  je jejich zašlá sláva. Pražská kina jsou již zmodernizována či úplně zanikla, ale v nymburském kině Sokol na mne dýchla atmosféra časů, kdy jsem usedl v kině Svornost třeba k promítání dvoudílné filmové adaptace románu Křižáci od polského spisovatele, nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1905 Henryka Adama Aleksandra  Pia Sienkiewicze.

Dřevěná prošlapaná, ale čistá, podlaha mírně se zvedající od jeviště se stopami po návštěvnících, balkónové ochozy, jeviště s předscénou lákající ke vystoupení a bílé filmové plátno, nyní  ukryté za oponou.  Nával diváků se neuskutečnil, v hledišti se skupinka diváků ztrácela, ale promítání se uskutečnilo. Krátce po sedmé trhavými pohyby opona odkryla plátno, na kterém se objevil nejprve typický šum filmového pásu a posléze reklamní upoutávky na další program. A pak se rozvinula filmová mozaika z špičkového francouzského bordelu na přelomu  devatenáctého a dvacátého století.

Rezence filmu ovšem není součástí tohoto vzpomínání, tu si můžete snadno nalézt na síti síti. A na závěr už jen krátce: konec distribuce filmových 35 mm kopií plánovaný na tento rok bude pro řadu současných menších kin s nízkou návštěvností znamenat i konec nostalgických kin typu nymburského kina Sokol.

Modernizace je smete na propadliště zábavy a zůstanou jen ty nostalgické vzpomínky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čenovský | neděle 26.2.2012 11:25 | karma článku: 5,60 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Jiří Čenovský

Výlet za kouzelným kvítek

Nia lokalitu pod vrchem Medník se vracím každoročně od doby, kdy jsem poprvé okusil magii této něžné květiny, ukrývající se v rozbitém terénu po dolování zlata v Posázaví,

24.3.2016 v 10:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 250x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Kam chodí víly a žínky hasit žízeň aneb bledule 2016

Už kvetou bledulky krásné a něžné. Někdo ještě jezdí po zasněžených svazích, někdo se už nemůže dočkat jara. A já patřím mezi ty druhé

27.2.2016 v 18:30 | Karma: 18,36 | Přečteno: 724x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Podzim vyhání vodáky z řeky

Malíř "podzim" barví stromy na červeno či žluto a nutí je shazovat listí, ale nejen to vyhání vodáky z řek. Před tím než vodáci uklidí svá pádla a milované loďky loučí se s řekami zamykáním.

19.10.2013 v 19:06 | Karma: 10,08 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

O důležitosti komunikace

Mezilidské komunikaci se věnuje mnoho času, prostoru, knih i časopisů. Tento krátký příspěvek bude ovšem zejména o jednom hovoru, který mi umožnil seznámit se s nevídanou krásou jedinečné naší orchideje, se vstavačem nachovým.

24.5.2013 v 14:27 | Karma: 7,90 | Přečteno: 335x | Diskuse| Fotoblogy

Jiří Čenovský

Stále je kolem nás spousta neznámého

Stále je kolem nás spousta neznámého.  Když má člověk chuť se učit a poznávat věci, které ještě nezná, tak jeho životní pouť je plná překvapení. A to je i případ kytičky, o které jsem se dozvěděl teprve v loňském roce na jaře

8.5.2013 v 17:00 | Karma: 11,96 | Přečteno: 491x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Miluji dobré lidi, cestování, fotografii a život.