20 Zpráva dvacátá z pobytu v Mariánských lázních

Zdravím všechny duše spřízněné a posílám Vám mnoho pozdravů z Mariánských Lázní - pondělní program byl opět plný procedur, ale krásné počasí - přestože jsem se již cítil unaven - mne vylákalo opět na odpolední výlet...

Cestou ke KoliběJiří Čenovský

Pondělní cyklovýlet v první polovině téměř kopíruje první vyjížďku v lázních - cílem je Král smrků, který jsem poprvé nenašel a park zámku Kynžvart, nyní přeměněný v golfové hřiště. Ke králi ovšem nejedu přímo, ale oklikou přes horní konec lázní a kolem krytého parkoviště ke hřbitovu, tady se napojuji na cyklostezku k hájence Valya po cyklostezce do Aleje svobody. Je zde odbočka ke králi - 1 km - ovšem další upřesnění, kde je nutné z lesní cesty odbočit do svahu není - nechápu, ale dával jsem si pozor a skutečně se mi podařilo krále objevit. Je ukrytý ve svahu, z cesty  šikmo přibližně 100 m, ovšem již po 20-30 metrech je vidět informační tabulka. Jeho stáří je odhadováno na 200 let a objevil ho v roce 1972 lesník Vladimír Šindelár, jeho spodní boční větve mají obvod 100 cm, alespoň takto je uvedeno na informační tabuli u smrku. Od smrku sjíždím šikmo do cesty Alejí svobody k hájovně Valy, od ní na silnici do Staré Vody a po spojce k zámku. Zámecké golfové hřiště krásně využívá původní zámecky park a musí být skutečně požitek na něm hrát. Vzhledem je skutečnosti, že je všední den, jsou zde na golfu jen dva hráči a tak se mohu nerušeně projet po cestičkách, kde bych jinak byl v ohrožení žívota golfovým míčkem některého hráče.

Od zámku jedu zpět před Valy, se zastávkou v restauraci U Březího vlka, přes Klimentov, Velkou Hleďsebe do lázní, krátce se ještě zastavuji na mariánsko-lázeňském židovském hřbitově, jsou zde ověem jen dva přenesené náhrobky, zdaleka se tento hřbitov nevyrovná kráse židovského hřbitova v Drmoulu.

Konec je již tradiční - Rudofl, Ferdinand a Vítkov, hygiena, večeře a tentokrát tanečky opět na kolibě, končím ovšem před desátou, abych si stačil vychutnat večerní zpívající fontánu. Po návratu na Vítkov je spolubydlící ještě vzhůru, takže spolu probíráme zážitky z pondělního lázeňského života, a pak těsně před jedenáctou nám oba vítá postýlka a spokojný spánek za dozoru krásného úplňku.

Mějte se fajn, užívejte dne i já se budu snažit cyklista Čenda, táta či lázeňský děda - jak chcete

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čenovský | úterý 13.9.2011 21:41 | karma článku: 6,36 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Jiří Čenovský

Výlet za kouzelným kvítek

24.3.2016 v 10:00 | Karma: 10,44

Jiří Čenovský

Podzim vyhání vodáky z řeky

19.10.2013 v 19:06 | Karma: 10,08

Jiří Čenovský

O důležitosti komunikace

24.5.2013 v 14:27 | Karma: 7,90