Zastřel si taky svýho Němce! Ke knize Mluviti pravdu

Očitý svědek mi vyprávěl, že takto povzbuzoval otec svého syna u jedné jihočeské vesnice, když mu dal do ruky svou zbraň, a místní obyvatelstvo si tzv. vyrovnávalo účty s nepřítelem po skončení druhé světové války.

Takto rozhodně nemyslel v románu Josefa Formánka vyšetřovatel, svobodovec, který si nechal vyprávět osud mladého muže, jenž jako příslušník SS čekal v Bratislavě na popravu v cele smrti, kdy před ním již bylo popraveno skoro padesát odsouzenců, mezi nimi i Tiso.

Rozvášněným Čechům leckdy stačilo daleko méně, aby měl Němec smůlu, přesto však voják Svobodovy armády, který měl s brutalitou Němců jistě velké zkušenosti, najde v sobě sílu vězně osvobodit, potom co si od něj nechá vyprávět jeho osud, a posílá ho do Čech.

My už ale z románu v této chvíli víme, že se jedná o původně odložené děcko, které nemá ponětí ani o své matce, chlapce, jenž chce být knězem,ale je ze semináře pro neznámý původ vyloučen, chlapec zapře svůj věk a získá novou rodinu v německé armádě, prožije si peklo východní fronty, zázračně přežívá, dostává se do koncentráku, kde zachraňuje českou Židovku, do níž se zamiluje, ale je také svědkem, jak mu ji před očima znásilňují východní vítězové, ale to je již tlumočníkem pro ruskou armádu. Po odhalení je předán Československu do Bratislavy a dostává život od zmíněného svobodovce, který mu radí, aby dělal co ostatní.

Zakrátko je náš hrdina tajemníkem KSČ na Moravě, ale protože má strach ze své minulosti, utíká do Rakouska, tam je chycen policií, předán ruské okupační moci a ta ho dává opět Čechům. Ti ho jako mezinárodního zločince odsoudí a vězní ho až do roku 1969, kdy je propuštěn jako poslední německý voják do Západního Německa.

Děj pokračuje překvapivými zvraty dál a dál, my nabýváme jistoty, že autor nám předává autentický osud, který ho pálí, s nímž se chce vyrovnat a předat ho českému národu jako poselství, zda by někdy nestálo za to, zamyslet se nad v Čechách oblíbeným principem kolektivní viny.

Formánek na své literární cestě pokročil o výrazný krok dál. Otevírá zde téma téměř zapovězené a ve svém brutálním románu o lásce, jak ho nazývá, představuje jeden brutální, doslova šílený životní osud. Co se může stát, když je člověku od samotného narození naprogramována jistá nepřízeň a když ho semelou dějiny.

Hlavní hrdina se postupně začíná vlastně chovat téměř masarykovsky, říká pravdu a staví se proti zlu. Nakonec zjistí, že je sám židovského původu.

Děj je v románu samozřejmě podstatný, ale při četbě narazíme na místa přímo strhující. Je tam touha po životě, boj o přežití a láska ke svobodnému bytí, ale i bolestné lásky k ženám.

Ke konci románu se vše zpomaluje, autor jakoby se nechtěl rozloučit, vše jde do ztracena, nechvátá se zakončením. Jako když pomalu přestává kapat živá voda jednoho osudu.

Myslím, že je v Čechách ještě nyní mnoho lidí, jimž by toto téma vadilo, o to je obdivuhodnější odvaha spisovatele předložit ho. Románová podoba ho dokáže představit téměř v úplnosti. Má to však tu výhodu i nevýhodu, že dnes lidé mnoho nečtou, zejména rozsáhlá díla.

Myslím však, že film, anebo televizní seriál by vyvolal malé zemětřesní. Naší zemi by jistě pomohlo. Mohli bychom se tak zbavovat čecháčkovské zapšklosti, ublíženosti a malosti, pokročit v emancipovanosti mezi evropskými národy.

Josef Formánek opět dokázal, že román je smysluplný i v naší době, že má stále co říci, že neumírá a nikdy neumře.

Zachraňme v sobě své Němce a zachráníme a pozdvihneme  sami sebe.

Autor: Jaroslav Cempírek | pátek 10.4.2009 6:37 | karma článku: 11,05 | přečteno: 913x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Bouří a dál vydatně prší. Nejezdí vlaky u Plzně, ve městě zavřeli náplavku

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  15:35

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

Osudné focení příliš zblízka. Dvě ženy a muže v Itálii strhl divoký proud

2. června 2024  15:15

Dvě ženy zemřely na severu Itálie poté, co je strhla v pátek rozvodněná řeka Natisone. Jejich těla...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky