Vzdušný konec nejdelších prázdnin

Miluju jindřichohradecké gymnázium. Kdykoliv jdu nebo jedu kolem jeho budovy, podívám se na ni s láskou a říkám si, jak se můj vztah k této stavbě změnil od dob, kdy jsem tyto zdi opouštěl jako čerstvý maturant a přísahal si, že se tam nikdy nevrátím. Nyní se na ten krásný dům dívám skoro úzkostlivě, jestli mu něco nechybí, třeba dnes mne napadlo, že by potřeboval vyměnit okna.

Jak mohou místní politici chodit kolem té budovy, která se v mnohém úžasně proměnila, proč nezaskočí do ředitelny a neřeknou. Ta vaše škola přece potřebuje nová okna, která by se vám líbila, nepřichází v úvahu, aby škola s největší tradicí ve městě nedostala těch pár okéneček. Odpustíme si nějaký ten ohňostrojíček, jde stejně o nějaký přihlouplý atavistický zvyk a škola bude mít na okna.

Je 31. srpna, já opouštím školu i myšlenku na její stará okna, protože můj pohled se obrací k obloze, kde se začínají tvořit kumuly, svůdci bezmotorových letců. Volám Honzovi Fialovi, přišlo mu dříví, Pepovi Jandovi, ten je v Českých Budějovicích. I když nemám parťáka, který by se chtěl se mnou vypravit do vzduchu, tak po obědě vezmu svůj letecký batoh, v němž mám vše, co potřebuji k letu, od elektronického navigačního přístroje, přes aktuální mapu i databázi letišť, výborné optimistické brýle a mnoho dalších nezbytností.

Nelogicky přijedu na letiště na kole a jsem tam sám. Říkám si, jak to létání upadá, když jsem zde sám. Obloha je neuvěřitelná.

Přijíždí však Martin Růžička, jeden z největších leteckých nadšenců našeho letiště. Tím se mění má situace. Taháme letadla a já rychle připravuju větroně k letu. Padák, baterie k vysílačce, baterie k navigaci, prohlédnout stroj, zapsat prohlídku… Několik formalit vynechám. Prostě musím letět, ještě před několika dny jsem byl v posteli a jedl antibiotika. Několik týdnů o prázdninách jsem byl k ničemu a uvědomil jsem si, jak šíleně dlouhé máme my učitýlci prázdniny. Povaloval jsem se doma, hodiny, dny se vlekly, nikdy bych neřekl, že je to tak šíleně dlouhá doba, myslím, že by to měli naši osvícení politici zkrátit.

Ale je tu zázrak, já cpu věci do větroně a ani ho netlačím na start, vezmeme to s Martinem přímo od hangáru, sleduji pole a lesíky, jak se pode mnou posunují, a vnímám každý poryv. Martin mne zkušeně vleče vlevo od sv. Barbory, kde je krásný určitě aktivní mrak a na jeho konci to zabere, Martin se snáší dolů k letišti a mne to doslova rve nahoru, panejo to bude jízda. Protože obloha je zaplněna podobnými útvary, na nic nečekám a vyrážím k letišti a přes letiště směrem na Vysočinu. U Jarošova udělám několik kroužků, ale pak si vyberu levou stranu krásné řady mraků a v rovném letu doletím až ke Kamenici. Doslova za chvíli jsem nad Pelhřimovem.

Mám letět směrem na Humpolec, tam je nějaké temno. Ve stínu mraků město téměř není vidět, na rozdíl od Jihlavy, která doslova září vpravo v dálce ve slunci.

Výšky mám dost, tak vyrážím vpřed a větroň klouže více než sto čtyřiceti kilometrovou rychlostí vzhledem k zemi s čerstvým větrem v zádech. Když mi logger ukazuje, že mi zbývá do Humpolce pouhých deset kilometrů, udělám zkoušku a sundám brýle mámení. Speciální brýle proti sluníčku, které ale vše krásně prosvětlují a prokreslují. Doslova mi zatrnulo. Jsem nad setmělou tmavou, nehostinnou krajinou pod černými slitými mraky, které nehýří žádnou aktivitou.

Nechce se mi přistávat někde u Humpolce, abych musel čekat na kamarády a připravit je o klidný večer s rodinami. Čelem vzad a hurá zpět k Pelhřimovu, tam to přece krásně stoupalo.

Jsem u Pelhřimova, ale zde nic není tak jako před tím i zde se to již slilo, a tak musím vlevo, kde jsou ještě kousky krajiny osvětleny.

Jsem tak šikovný, že létám nad osvětlenými poli u Částrova, ale téměř nic se neděje, když nalétnu nulu, neklesám. Ale nejsem výš jak dvě stě padesát metrů nad zemí. Budu přistávat na pole, kde jsem kdysi přistál do kukuřice, ale dnes je vzorně posečeno. Dlouhé minuty dělám možné i nemožné, abych trochu vystoupal, ale po celou dobu si plně uvědomuju tu nádheru krajiny pod sebou, ty dravce, kteří také létají někdy pode mnou a někdy nahoře, nakonec mohu popolétnout směrem k Žirovnici, kde pomyslím na letce Voráčky a vytočím devět set metrů výšky vzhledem k letišti odletu, ale to je málo, protože je znatelný protivítr, a tak zase popolétnu k Nové Včelnici, kde jsem zase tři sta metrů nad vesničkou, ale krajina je zde nádherně osvícená, tak létám nad stráně, nad hrany lesů, ale vesnička se snaží a dýchá dole, takže je tu tisíc metrů, až až na dokluz domů, zbude ještě na průlet. Sladím čísla na loggeru, abych letěl nejkratším směrem, zvyšuji rychlost, větroň lehce klouže dvoustovkou, proti slunci je špatně vidět, v dálce vidím budovy letiště, tak to k nim mastím, když u těch budov není žádná dráha, někdo ji odnesl, kouknu vlevo, je tam Hradec, přede mnou nějaké rozestavěné budovy, žádné letiště vpravo Frankův dvůr a naše dráha.

Kamarádi se nepotěší průletem, přikradu se dosti trapně z jiného směru nad letiště a přistanu.

Byly to krásné, nádherné prázdniny. Sicílie, Berlín, potom ještě úžasně nekonečně dlouhé dny díky nemoci, a to lítání to je nepopsatelné, je to marné.

Těším se do jindřichohradeckého gymnázia, je krásné a jsou tam nádherní lidé.

Autor: Jaroslav Cempírek | čtvrtek 1.9.2011 5:44 | karma článku: 8,73 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:21

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:56

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně

5. května 2024  12:55

V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky