Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slabá demokracie je nesmyslná

Proč je nesmyslná? Není totiž schopná ochránit slušného člověka. K čemu jsou potom svobody, když vlastně v praxi neexistují, vy se musíte bát jít v noci po vlastním městě, nevíte, kdy vám shoří auto a pachatele ještě samozřejmě nikdo nikdy nechytne.

Jedna věc je, když něco slyšíte a jiná je, když jdete po hezké, slušné čtvrti německého města a mezi auty občas vidíte ohořelé nebo zcela shořelé vozy. Pak slyšíte na to téma diskusi v německé televizi a někdo ten jev zdůvodňuje jako politickou činnost levicově orientované mládeže. Zajímavý způsob politické diskuse.

Mnoho našich reportérů v poslední době vyjadřovalo strach z rasizmu, vzhledem k drsným projevům násilí u nás. Jedna reportérka okamžitě začala srovnávat situaci v Německu třicátých let a zvolila podle mého názoru velmi nevhodný příměr, neboť použila jako příklad Židy.

Kdo byli Židé v Německu třicátých let. Vyskytovali se ve všech společenských vrstvách, ale opravdu mnoho jich bylo velmi vzdělaných, kultivovaných, schopných, úspěšných, a tak je logické, že se nacistickým grázlům, kteří snadno získali na svou stranu i podporu velké části závistivého a antisemitského obyvatelstva, zachtělo tuto elitní skupinu okrást. Jejich majetek se jim nejenom líbil, ale potřebovali peníze i na válku.

Reportérka měla uvést případ cikánů Třetí říše, kteří byli považováni také za méněcennou rasu, a tak likvidováni v koncentrácích. Tento osud pak postihl většinu českých cikánů v období protektorátu, proto velká většina cikánů na naše území přišla po válce většinou z jihovýchodu.

Novináři by nemuseli mít obavy z rasizmu, kdyby rasizmu sami nenapomáhali, a to tím, že věci překrucují a zatajují, abychom se snad na ty nebohé chlapce nerozhněvali, za to že okradli třeba postiženého člověka.

Naše demokracie, která neví, jestli chce být silná nebo slabá, je přímo k lhaní navádí. Na jedné straně cikáni u nás neexistují, protože je zakázáno je spočítat, registrovat. Jak chci nějaký jev řešit, když si stanovím pravidla, že ho ani nesmím definovat?

Je také absolutně nepochopitelné, jak jsou u nás nízké tresty za brutální zločiny.

Běda kdyby bílý člověk zabil v sebeobraně cikána.

Už jsem jednou popisoval případ z newyorského metra, kde čtyři černoušci mlátili asi z nudy nebo že se cítili rasově diskriminování, jednoho bělouše. Když ten bělouš už byl kopán na zemi a šlo mu o život, vytáhl pistoli a ty nebohé frustrované chlapce zastřelil. Bylo to ještě v období, kdy se hodně nadržovalo černým, tak šel bělouš do vězení. Ale soudce se na ten případ podíval objektivně, usoudil, že to byla poslední možnost záchrany toho napadeného člověka, a beláska pustil na svobodu, protože to byla přiměřená obrana proti přesile.

U nás vnikla cikánská banda do cizího domu a napadla tam lidi, myslím si, že vím, jak by to dopadlo, kdyby někdo na půdě toho domu ty cikány postřílel.

Věc má ale ještě jednu stránku, a to je ta, že naše společnost se asi nedokáže o ty cikány rozumně postarat. Pokud někoho nevychová rodina, měla by to udělat společnost.

Komunisté částečně řešení znali. Pokud se dostal člověk do vězení, musel tam pracovat, bílý nebo černý. Když pak odtud vypadl, musel pracovat a společnost mu tu práci v podstatě musela poskytnout. A tak cikáni pracovali na stavbách, ve státních statcích, v dolech atd. Někdo řekne, že bych chtěl zpátky komunizmus nebo koncentrační tábory, třeba když zaslechne slovo doly. Horníků si nesmírně vážím pro jejich odvahu a pro tu dřinu, co podstupují. Copak se asi stalo, když dostala nějaká parta do svých řad cikána. Myslíte, že ten cikán rozložil tu partu, nebo že si ho ta parta vychovala k svému obrazu.

To uvádím jen proto, že je třeba vymyslet a zaplatit programy pro tyhle lidi. Jinak se stane brzy to, že svoboda ze svobodné země zcela zmizí, oni ji budou ovládat svou brutální silou a demokracie vlastně vyhyne, protože ztratí tak svůj smysl, ale i svou podstatu.

Tak jakou chceme demokracii. Já chci tu silnou, která dává šance i cikánům, ale i tvrdě trestá nepoučitelné.

Silná demokracie musí mít odvahu jev přesně popsat, pojmenovat a racionálně a efektivně vyřešit.

Autor: Jaroslav Cempírek | čtvrtek 25.8.2011 15:34 | karma článku: 21,55 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky