Pane poslanče patříme do východní nebo střední Evropy?

Jedu se svou dokonalou milenkou, více než desetiletou Octavií a z netečnosti mne vyburcovala v titulku uvedená otázka moderátorky jednoho z našich poslechových médií.

Europoslanec se jednou přeřekl, a tak začal slovem východní, ale pak se opravil a samozřejmě nás usadil do střední Evropy.

Mne ale hned pobouřila neznalost redaktorky, u poslance jsem ji předpokládal. Na Evropu se asi můžeme podívat zeměpisně. Zde myslím že geografové vypočítali nějaký střed Evropy zrovna na našem území, ale ruku bych za to do ohně nestrčil.

Geopoliticky si moc dobře pamatujeme, že jsme patřili do sféry Sovětského svazu, který si nás vybojoval ve vítězné válce a jemuž nás do řitního otvoru narvali karlínští kluci, tudíž Gottwaldovo křídlo KSČ. Proto se Američani nijak nevzrušovali,když se tu proháněly ruské tanky v šedesátém osmém.

Daleko důležitější je však otázka, kam patříme kulturně, a co o tom rozhoduje. Je hrůzostrašné, že paní redaktorka o tom nemá vůbec žádnou představu, protože by určitě nezapomněla ve své otázce uvézt ještě směr západní, když se na to podíváme zeměpisně, zejména když se opravdu nacházíme někde prostřed. Mne na tom pobouřilo, že nás rve stále na ten východ, podobně jako to dělá leckterý západní i východní politik.

Samozřejmě že se hlásíme k cyrilometodějskému odkazu, ale víme, že k nám již před tím přišlo křesťanství od západu a patřili jsme pod Regensburg a Kosmas studoval v Lutychu, a Karel IV. k nám rozhodně nepřináší kulturu z východu, a baroko a učení jezuité a Habsburkové a středověká milostná lyrika je podobná jako ta okcitánská, neboli jihofrancouzská. A co snažení Karla Havlíčka a Tomáše Masaryka.

No a potom všem nějaká kravka neumí položit otázku a nějaký europoslanec je tak opitý svou hloupostí, že ji ani nedokáže rozeznat.

Takže nic jiného nám nezbývá než si uvědomit, že jsme bytostnou součástí západní kultury západní Evropy, kdyby se nepodařilo obrození, tak bychom žvatlali německy.

My jsme kulturně západoevropský národ hovořící západoslovanským jazykem. zeměpisně středoevropský. Anebo snad chcete říct, že rakousko je položeno západněji než my?

Když si to tak uvědomíme, jsme na tom kulturně skvěle a ti, kdo nás kladou na východ, ať tam jdou.

Jak se chceme někam posunout, jak chceme někam patřit, když nevíme, kam opravdu náležíme?

Autor: Jaroslav Cempírek | čtvrtek 5.3.2009 11:05 | karma článku: 19,01 | přečteno: 1218x