Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O krásné bohemistce, Jiřím Wolkrovi a smutných očích Franty Z.

Mělo by to být hned o krásných bohemistkách, jedné současné studentce a druhé starší dámě v salzburském rychlíku, která mi říkala, že nám ten pán z Hradu dělá v Evropě pěknou ostudu. Byll jsem zvědavý, jak budou v kupé reagovat další spolucestující. A pak ta bývalá krasavice a sympatická dáma vyprávěla, jak nějaká devadesátiletá paní v Praze prosila lidi, ať jí ppomůžou do tramvaje, že se bojí, aby ji nepřimáčkly dveře.

Starší bohemistka pokračovala, že u nich v Rakousku, když je kočárek na zastávce, tak se může řidič tramvaje přetrhnout, jak vyskočí a pomáhá kočárek naložit, i když to už se teď tolik nevidí, protože většina tramvají je vícepodlažních.

Ta stará paní, když jí Pražáci pomohli nastoupit, pak vyprávěla svůj příběh, kdy celý život žila ve dvoupokojovém bytě, že její manžel byl úředník na ministerstvu zemědělství, ale teď je sama a jí zvedli nájem na devět tisíc, že neví, jak to má řešit. Tramvaj veselých Čechů se jí smála. Spolucestující, která mi vyprávěla tenhle příběh, dodala, že tohle by se v Rakousku stát nemohlo, že se tam o staré a postižené starají výborně.

Jako starému bohemistovi mi teď často chodí hlavou Wolkerovy verše, které jsem za komoušů moc rád nevyučoval, protože jsem si říkal, kde je ten sociální problém? U nás každý pracuje a moderní kapitalismus je sociálně civlivý, což jsem tehdy usoudil z vysílání rakouské televize jako každý pohraniční Jihočech, který měl anténu směrem na jih.

Při vyprávění té kultivované dámy se mi opět vybavil ten Wolker a jeho smutný Jan, který vidí, jak je společnost rozdělená na ty, jimž je dopřáno vše a pak na ty ostaní. Je tam také o jeho smutné dívce, jež v něm najde smysl života, ale také je tam, jak chce smutný Jan svůj sen zabít, uskuteční ho a za tím uskutečněním se skrývá revoluční čin podobně postižených.

Samozřejmě že mi také šly hlavou ty řečičky o rozevřených ekonomických nůžkách a jihoamerickém riziku, prostě ty krásné sametové řeči. Moc mi do toho nezapadá ani ta pražská důchodkyně, která vlastně žije navíc, sama si stěžuje, že neumírá, takže vidí jedinou naději ve smrti a pražská tramvaj se jí směje.

Den před touhle cestou jsem ale byl v sídlištní hospodě s krásnou mladou bohemistkou a tam se do mne zarývaly oči splužáka ze základky Franty Z. On to samozřejmě nevydržel a markýroval, že jde na záchod, na chvíli se zastavil a zakrátko, on takový pracant, vyznal, že má problémy s prací, potom co se položila naeše obrovská továrna. Sice nelenil a až do zimy makal v Praze, ale teď má strach, že ho tam zpátky nevezmou. Přitom si fascinovaně prohlížell tu krásnou mladou bohemistku a já se styděl, že mám práci a že se v klidu mohu s krásnou studentkou bavit o situaci na Filozofické fakultě UK.

Samozřejě že jsem nemohl být v klidu, když se trápí kamarád, jen na mne stále vjíce dotírá ten Wolker, kterého jsem, jak říkám, za komoušů moc nemusel, ale teď je až vlezle aktuální. Jen by mne zajímalo, jestli to naše panstvo, ti nahoře, ti sytí, jestli to doženou až k tomu wolkrovskému řešení? Při tomhle sobeckém a nelidsky, nesametově, bez lidské tváře stavu nic jiného nezbyde, což je tragedie Sametové revoluce, která selhala, jak je vidět, jako selhal socialismus s lidskou tváří. A to sem žádní Rusáci nepřišli. není to tedy český problém, že neumíme udělat humánní kapitalismus? Kdyby ten Samet neselhal, nenaříkala by ta devadesátiletá paní v té tramvaji, že nemůže v Praze zaplatit dvoupokojovoý  byt. A oracant Franta Z. by se nemusel třást strachy těch několik let do důchodu. Komu z nás se v tomhle chce žít? Jo a jeden z těch spolucestujících řekl, že ten pán z Hradu je lepší účetní z banky, který se zbláznil a že když je někdo ekonom, to neznamená, že by byl kdovíjak dobrý v přírodovědné, přesném racionálním myšlení. V tom kupé se toho pána z Hradu nikdo nezastal. 

Autor: Jaroslav Cempírek | úterý 3.3.2009 6:02 | karma článku: 7,62 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky