Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo okrádá lid této země

Můj německý přítel, jehož znám již třicet let, přivedl na naše letiště svého šéfa, kapitalistu, jenž ale byl v životě mého kamaráda něco jako pozemský spasitel v tom smyslu, že mu vícekrát pomohl získat práci, tudíž zajištění pro něj i pro rodinu.

Bavili jsme se, jak to tak chodí, o tom, jaká je u nás situace, jak jsou lidi spokojení. Říkám, že třetina lidí u nás dosáhne na průměrný a vyšší plat. Mezi nimi se nacházejí i velmi bohatí lidé.

Jak zbohatli? Jde kapitalista hned k věci. Vím, že cest ke zbohatnutí vede velmi mnoho, ale mne nenapadá nic jiného, než že vyprávím některé příběhy, které se týkají nakládání s veřejnými prostředky, jež známe všichni nejen z bulvárního tisku třeba o předražování při nákupech vojenské techniky.

Ale to okrádají lid, zareagoval kapitalista pregnantně. Říkám si, že to okamžitě popsal tak, jak to chápe velká část našeho národa. Osobně jsem přesvědčen, že jde o hlavní důvod, jenž zpochybňuje naši demokracii před jejím vlastním lidem.

Pouze mám problém, jaký termín mám v tom okrádání použít použít, zda lid, občany, obyvatele, daňové poplatníky. Náležitý termín si zvolte sami, ale klidně i zavrhněte tuto myšlenku. Možná že jde jen o omyl a o důsledek české závisti, kdy logicky jen závidíme těm úspěšnějším, jak rád říkával náš pan prezident.

Epizoda druhá. Jdu z první porcinkulové mše a slibuju si, že si koupím něco z obvyklých nákupů. Jako bývají, proutěný košík, ponožky, peněženka a turecký med pro maminku, která s ním má asi spojenou nějakou, vzhledem k tomu, že část dětství strávila v sirotčinci, nepříjemnou vzpomínku.

Konečně narážím na stánek s ponožkami. Starší paní, jistě v důchodovém věku, mi hned vysvětluje kvalitu jejích ponožek, ale nemusela by to dělat, protože já mám na nohou právě ponožky, které jsem si koupil na této pouti asi tak před třemi roky a jsou vlastně jako nové, i když jsem je myslím od té doby dokonce i pral.

Aby omluvila cenu, která se mi nezdá nijak přemrštěná, bere ze stánku smlouvu s naším městem, kde stojí částka, tuším, 1750 Kč, za pronájem místa na naší pouti.

V devadesátých letech jsem jezdil s kamarádem na veletrhy do sousedních zemí, kde jsme prodávali nejrůznější zboží, a tak mám určitou představu, jak snadno se touto cestou vydělávají velké peníze.

Jen si myslím, že ty dámy a ti pánové, kteří tu cenu pronájmu stánku stanovovali, s tím moc velkou zkušenost nemají, anebo zapomněli, jak to tenkrát bylo, když sami stáli v pozici prodejce. Některým lidem se zdálo, že letos nebylo tolik stánků. Nejsem schopen to posoudit. Na radnici to asi vědí, možná jich bylo i více.

Vím, že někdo řekne, že má nějaká stará paní sedět doma, že on si může koupit u Vietnamců ponožky skoro zadarmo, protože představa počtu prodaných ponožek, aby si paní vydělala, je dost úděsná. Je to tak trochu jako s českým česnekem. Sami Češi se připravili o česnek, který je daleko lepší, než ten, který teď nijak levně, kupujeme, teď prý se někdo snaží zase pěstovat českého paličáka, já ale myslel, že nás českých paličáků je tu dost.

Starší paní dávala jednoznačně najevo, že je pro ni stanovená cena dost likvidační. Jsem asi stále v zajetí komunistické minulosti, správný kapitalismus spočívá asi fakt v tom, že město vydělá na ubohém stánkaři, anebo že nakonec dožene na pracák. Nechápu to zejména proto, že v zastupitelstvu města sedí dokonce lidé, kteří u stánků také postávali jako prodejci, kde je nějaká solidarita, to je nakonec slovo, za něž se v Čechách již asi stydíme úplně všichni.

Naši radní by si měli zřídit vlastní stánek, aby prokázali, jak je to snadné, na něm vydělat.

Já osobně bych těm obětavým lidem nedával větší nájem než pět set korun. Samozřejmě že je to z mé strany velmi zištné, možná že bych pak mohl dostat ty vynikající ponožky ještě levněji! I když se obávám, že ta paní sem již příště s těmi ponožkami nepřijede, no a já půjdu k mým milým Vietnamcům, třeba se i u nich ta kvalita zlepšuje.

Autor: Jaroslav Cempírek | pátek 12.8.2011 5:29 | karma článku: 23,02 | přečteno: 2436x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Dvacetiletý řidič usnul a vyjel ze silnice na chodník, srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky