Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drážďany se velkých stromů nebojí

„Když se člověk vyrovná sám se sebou, může žít kdekoliv,“ řekla má bývalá německá studentka, nyní muzejní pracovnice, která mne pozvala na Letní noc muzeí do Drážďan.

Já ale vím, že bych mohl žít v Jindřichově Hradci, kde se žije překrásně, pak i v Praze, ale to bych nesměl být chudý jako ten kantor Halfar, pak v San Diegu, protože je úžasné a určitě i v nádherných Drážďanech.

Abych ji neurazil, nejprve jsem si prohlédl její muzeum, a pak jsem již v podvečer sám vyrazil do centra. Po dosti neblahé zkušenosti s projížděním středu Drážďan, kde chodci mají absolutní přednost, jsem nechal auto v postranních ulicích a jel tramvají.

Drážďany jsou opravdu doslova mým milovaným městem. Ani náhodou, když tam dorazil poprvé v roce 1981 na svůj tříletý pracovní pobyt, bych si nepřipustil, že z toho bude láska na celý zbytek života.

Nebudu čtenáře unavovat tím, že jsem tehdy do blízkého světa vyrážel jako správný Čech vybaven mnoha předsudky, českým nacionalizmem a představou, že se vydávám na lítý boj s odvěkými německými nepřáteli. Každý český národovec zaplesá nad tím, že jsem jel počešťovat Němce, tudíž dovršit české národní obrození bohemizací Němců, neboť jsem jel na německé gymnázium učit češtinu.

Jako již mnohokrát v českých dějinách, vrátil jsem se i já po tříletém pobytu doslova na hlavu poražen.

Němci češtinu měli rádi, rychle a výborně se ji učili, talentovaní dokázali mluvit bez akcentu, kolegové byli korektní a přátelští, město mělo jen povrchně zacelené rány po bombardování, vypadalo spíše jako válečný navrátilec s mnoha amputovanými údy. Z některých kostelů neexistovalo téměř nic, velké prázdné plochy po bombardování. Na Drážďany opravdu dopadla tvrdá pěst pomsty spojenců. Ale teď klikněme do současnosti.

Na Strassburském náměstí vystoupím z tramvaje a jdu do centra a posilněn kávou v jednom bistru odbočím do Landhausstrasse, kde je Městská drážďanská galerie. Prolétnu moderní umění, ale musím přiznat, že mne nejvíce zaujme expozice o Drážďanech v dobách totalit, jak fašistické, tak komunistické, která mně byla důvěrně známá, a já si tehdy velmi dobře  ověřil, že Východní Němci na tom byli daleko hůře než my, co se svobod týká, ale nejvíce mne kupodivu zaujala výstava o tradici drážďanského zahrádkářství a parků. Výstava hrdě hlásá, že Drážďany mají šedesát dva procent lesa a zeleně a patří k nejvíce zeleným městům Německa.

Když jsem zastavil po příjezdu do Drážďan v jedné okrajové čtvrti, nemohl jsem nevzpomenout na jindřichohradeckou osvícenou radnici, protože mne zaujaly opravdu ohromné platany na obyčejných drážďanských, řekl bych měšťanských ulicích.  Jejich kmeny jsou tak ohromné, že zabírají doslova téměř celý chodník a ještě se cpou do úzké ulice a svými kořeny drze lezou pod zeď, která tvoří plot. V Jindřichově Hradci ukázková situace, proč musí takový nevychovaný velikán pryč, staticky přece vše narušuje svými drzým kořenovým systémem. Pozor ale, každý z těchto stromů je v Drážďanech označen nepatrným čísílkem, které říká, že je evidován, že se na něj musí dávat pozor a že se město o něj stará a nám obyvatelům, občanům nevadí, protože ho milujeme a žijeme s ním společně. Když nemůže uhnout on, uděláme to my, ať jako chodci, cyklisté či automobilisté.

Vycházím tedy z prvního muzea a jsem na Neumarktu, další muzeum, tedy dopravní, je na dohled, zde ale je mnoho nepřehlédnutelných věcí. Neskutečně dominantní Frauenkirche, ohromná Lutherova socha, ale také nám neunikne, že komerce se tlačí i do těchto míst a necitlivě architektonicky překrývá historickou krásu budov v tradičním stylu.

Má cesta nádhernou drážďanskou nocí pokračuje dál a vyvrcholí pak u ikony Zwingeru, Sixtinské madony od Raffaela Santi, ale opravdu daleko více na mne zapůsobil obraz Svatá noc od Caravaggia. I když Sixtinská madona je mi velmi milá, protože její kopii máme na zdi velkého kostela v Jindřichově Hradci.

Bylo by toho ještě mnoho, ale to možná zase až někdy příště.

Autor: Jaroslav Cempírek | středa 13.7.2011 19:50 | karma článku: 9,64 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky