Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Jindřichova Hradce Baťa leckde nedorazil

Tento titulek u mnoha Hradečáků vyvolá odpor. Baťova prodejna v našem městě přece je dávno, dokonce v ulici, v níž bývala, i když v jiném domě. Dovolte, abych nevysvětlil nic tak světoborného, snad jen to, že do Čech leckde dorazila forma, ale obsah často naprosto chybí.

Patřím mezi ty hlupáky, kteří jdou do obchodu, opravdu jen když chtějí něco koupit, nikdy neplatím kartou, vždy jen hotově, a zadlužil bych se pouze jen při řešení otázky bydlení.

Vím, že jsou skupiny obyvatelstva, bohužel myslím, že je to dosti nešťastná většina tohoto národa, které si můj přístup nemohou dovolit, protože ti, co berou deset tisíc, se bez půjčky pravděpodobně neobejdou. Naše dosti pokrytecká vláda tohle ovšem neřekne jasně, spíše to tají, protože zastupuje tu šťastnou menšinu pracháčů. Bohužel si to neuvědomuje ta vystrašená část chudáků, kteří je také volí, anebo k volbám z hlouposti či zoufalství nebo beznaděje nikdy nepřijdou.

Nejrůznější instituce nás přímo lákají na nejrůznější produkty půjček a hypoték, přitom nás naprosto zákonně okrádají, a tak když si v bance založíte účet, zapomenete ho zrušit, zakrátko stojíte před soudem, protože banka vám třeba zbylých deset tisíc v krátké době bez vašeho vědomí utratí, zcizí na poplatkách za „vedení“ účtu. U soudu samozřejmě prohrajete, protože proti vám stojí nejenom nemravná banka, ale i nemravný soud, který zlodějskou instituci podpoří, protože ruka ruku myje. Zde jsem chtěl jen naznačit, že se nechovám jako moderní kapitalizmus ani jako zadlužená Česká republika. Když jdu do obchodu, vím, co chci a v kapse mám přiměřenou částku.

Jak jsem již psal, nedávno jsem byl v milovaných Drážďanech. Při hledání jednoho známého jsem musel vstoupit do supermoderního obchodu s botami. Náhle slyším české hlasy. Naše rodinka se tu obouvá. Prodavačka sedící na sedátku proti malé slečně, která si zkoušela botičku, mluví také česky a já si vzpomínám na padesátá léta, kdy ve znárodněné baťovské prodejně seděla prodavačka proti mně a mačkala mi na špičku jednoduché tenisky a zkoumala, kde končí můj dětský paleček. /Pláču, stařecky mne to dojalo/.

Když přijel Tomáš Baťa poprvé do své nové prodejny v Čechách po roce 1989, přiskočil k zákazníkovi, zavázal mu botu, jak bylo vždy v Baťových prodejnách zvykem, a řekl, že v jeho prodejnách si zákazník sám boty nezavazuje.

V Jindřichově Hradci si je zavazuje, protože taková ta sedátka pro prodavačky u Baťů vůbec nepoužívají a někdy tam chodíte jako Marťani a žádný prodavač vás neosloví.

To se ale netýká jen prodejen bot. Protože mi dávno doma nejde rádio, navštívil jsem velkou novou prodejnu elektrického zboží, spíše jako bludný Holanďan jsem jí procházel, ale prodavači řešili podobně jako kdysi v komunistickém Rusku nějaké své problémy.

Zde ale musím říct, že jsem vstoupil ještě do jedné velké prodejny, kde jsem uvažoval o tom, který mixér koupit, neboť jsem pobavil nějakou společnost tím, jak jsem si poprvé v životě dělal bublaninu svýma veteránsky veslařskýma rukama. Hned byl u mne prodavač, hned mi vysvětlil, který stroj je nejlepší, pak jsem naznačil svůj rádiový problém, už jsme byli u rádií a já si vzal to samé rádio, o němž jsem uvažoval v předcházející prodejně, i když bylo nepatrně dražší. Potom jsem si uvědomil, že si chci ještě ke krásnému mixeru dokoupit nějaké příslušenství, našel ho na internetu a na dobírku vše objednal a ani mi nevadilo, že bych vše koupil na internetu o třetinu levněji.

Takže chci říct, že to byl prodavač, který se choval baťovsky v prodejně s elektrickým zbožím v blízkosti fakulty v Jindřichově Hradci, jenž rozhodl o tom, že jsem šťastně usedal na kolo a pod paží měl dvě krabice.

Proč jsem nejel autem? Říkal jsem přece, že jsem spořivý, že autem jezdím jen když je to důležité, třeba když jedu do kavárny.

Velmi často je to tak, že máme kapitalistickou formu, ale obsah, třeba baťovské chování prodavačů a obsluhujících chybí. Trapné je to zejména u prodejny, která nese Baťovo jméno, kde já vlastně nakupuji z úcty k tradici.

Jak to může být lepší, když i české vlády, ať ty levé nebo pravé a jejich členové se chovají rozporuplně. Mluví o šetření, ale sami jsou rozmařilí zejména s nakládáním veřejnými prostředky, jaký je to ale příklad?

Autor: Jaroslav Cempírek | neděle 17.7.2011 8:11 | karma článku: 10,34 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 915x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky