Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blog je ohlodaná kost tvářící se šťavnatě

Blogger je člověk, který píše blog, nebo do blogu. Každý blogový portál má svá pravidla, svou tematiku, je to rozšířený fenomén doby, ale blog má i svá úskalí i záludnosti.

Obecná pravidla bývají taková, že pokud si redakce blog vybere a vytiskne ho v papírové podobě, pak ho bloggerovi, představte si, dokonce zaplatí. Zde ze mne mluví závist, protože žádný můj blog papírovou podobu u portálu mého blogu nikdy nezískal.

I když jsem dal svolení tisknout články ze svého blogu regionálnímu tisku, kde se objevují, jak jsem s překvapením zjistil, poměrně často. Papírový vydavatel článků z mého blogu je ovšem nijak nehonoruje, což je docela zajímavé.

Může se ještě stát, že přece jen nějakého redaktora blogů váš článek zaujme. Takový článek je pak vyvěšen vpředu před ostatními články, a může se stát, že najednou váš článek čtou stovky, tisíce, někdy i desetitisíce čtenářů.

Propracovat se do tohoto prostředí je snadné. Stačí, když si všimneme, co k popularitě používá bulvár. Tam používají sex. Pokud se nám to příčí, tak je dobré dát do titulku jméno nějakého politika, nebo celebrity / v Čechách panuje pravidlo, že celebrita vlastně celebritou není/,dále není na škodu něco přehnat a nadsadit, lehce šokovat. Dobré jsou taky paradoxy, absurdity.

Článek v blogu se často blíží fejetonu. Fejeton je možná novinářským útvarem u nás, ale leckde jinde je v novinách dosti šikanovaný, zejména proto, že jeho podstata je subjektivní, nehledá objektivní zdroje, racionální zdůvodnění, přehání, je neobjektivní.

Zde mám vážný problém, když se článek z mého blogu ocitne v té papírové a podotýkám dosti komicky nehonorované podobě. Článek v blogu je přece jen podstatně jiný než normální slušný článek, což vyplývá z výše napsaného. I když nezastírám, že i takový „seriózní“ článek se dostane do mého blogu.

Není to zase až tak humorné. Samozřejmě že si dobrý čtenář v papírových novinách musí říct, jak je ten článek neobjektivní, přehnaný, nevěrohodný. Ale on byl psán proto, aby získal přední umístění, o němž rozhoduje redaktor blogu.

Občas se mi stane, že mne někdo pochválí za článek, kdy napíše, že s mnoha mými články nesouhlasí, ale v tom, který se mu líbí, je se mnou zajedno.

Je to opravdu většinou v takovém článku, kdy opustím „pravidla“ úspěšného bloggerského článku a píšu ho tak, jak si za ním mohu opravdu stát.

Někdy se čtenářům omluvím tím, že jim vysvětlím, proč je článek zrovna napsán tak, jak jsem napsal již výše. Vyplývá z toho otázka, jestli to má vůbec cenu, něco takového dělat. Když je informace nepřesná a komentář neobjektivní.

Vidím jediný důvod a tím je zábava. Čtenář přece bere bulvár i jako zábavu, i „seriózní“ tisk se z tohoto hlediska musí chovat trochu bulvárně, i tak je papírová podoba tisku velmi ohrožena.

Jsou samozřejmě potom známá jména, jejichž nositelé také píší do blogu, ale to je jiný případ, je prodává jejich jméno, a je to tak správně, protože to jméno má nějakou značku. Je to téměř jako v umění.

Blog je tedy u bloggera z lidu opravdu velmi ohlodaná kost, která když se tváří trochu šťavnatě, tak si ji dokonce někdo přečte. Tak tedy nejenom informovat, nejenom komentovat, ale i bavit. Pokud není blog zábavou pro čtenáře, čemuž se moc nedivím, jistě je zábavou pro bloggera, i když by měl jít dělat něco užitečnějšího, jako třeba já právě teď!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Cempírek | neděle 1.1.2012 20:06 | karma článku: 9,62 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Jaroslav Cempírek

Vzpomínka na anglického džentlmena Rudolfa Prokopa

Anglický džentlmen odešel Ohlédnutí za ředitelem Rudolfem Prokopem Myslím, že kolegové z jiných středních škol měli důvod nám Rudolfa Prokopa závidět. Tím hlavním důvodem bylo, že nás v totalitním režimu chránil silou své osobnosti.

4.12.2014 v 14:59 | Karma: 11,08 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Něžné vlny a divák naivka Proč tolik lidí chodí na tak špatný film

Byla sobota a já zahlédl na vývěsce kina Střelnice v J.Hradci název filmu Něžné vlny a poznámku, že jde o komedii. Kdyby to byla opravdu komedie, pomyslel jsem si, tak na to určitě jdu, ale po zkušenostech s několika posledními filmy, které jsem viděl, mezi nimi třeba Klauni, jsem byl velmi skeptický. Psáno pro Deník

19.1.2014 v 6:17 | Karma: 14,07 | Přečteno: 914x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Aleš Háma zářil v Mata Hari

Psáno pro Jindřichohradecký deník Muzikály mám rád a největší zážitky z tohoto druhu umění mám z Broadwaye v New Yorku, kde jsem zhlédl Lions King, který mne dostal v mnoha rovinách. Dalším velkým zážitkem pro mne bylo filmové zpracování Fantoma opery. Samozřejmě že jsem viděl pár dalších muzikálů, a protože se rád poddávám jakémukoliv druhu umění, tak nepatřím mezi ty, kdo považují muzikál za pokleslé umění, a tak o málokterém muzikálu mohu říct, že se mi nelíbil.

17.11.2013 v 20:53 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Cempírek

Současný český kapitalizmus nemá právo na existenci

Psáno pro Jindřichohradecký deník Možná že se někomu zdá titulek mého článku příliš provokativní, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Zabýváme-li se kořeny české demokracie, tak byly spojeny především s humanitou.

5.11.2013 v 6:20 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Cempírek

Moderátorský diktát v předvolební kampani

Přiznám se, že jsem se v poslední době předvolební kampani nijak zvlášť nevěnoval, ale i to málo, co jsem viděl, mne překvapilo neuvěřitelnou arogancí a manipulací moderátorů.

16.10.2013 v 15:44 | Karma: 17,27 | Přečteno: 757x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2113x
Středoškolský učitel, občan České republiky