V Praze se uskuteční prodej vánočních psů

PRAHA – Akci nazvanou „Prodej vánočních psů“ chystají aktivisté hnutí 269 na zlatou neděli do Prahy. Akce se má uskutečnit od 15-ti hodin na Andělu. Aktivisté akcí chtějí upozornit na krutost zabíjení kaprů před Vánoci. „Díky naší údajné tradici ročně umírají v tyto svátky miliony kaprů. Kapři jsou za svůj život několikrát přemísťováni. Výlov, transport a procedury spojené s pobytem v kádích na ulici mohou vést k vážným zraněním kůže, ploutví a žáber,“ píší v prohlášení k veřejnému shromáždění. Podle aktivistů takto zemřou ročně miliony kaprů.

Na frekventovaném místě, kde tisíce lidí budou mířit za dárky budou prodávat psí maso. Tedy samozřejmě imaginárně. „Chceme upozornit na to, že odsuzujeme jiné kultury za jejich tradice, pokud jsou vražděni psi, nebo kočky. Zatím se sami chováme jako barbaři k cítícím tvorům, se kterými nemáme soucit. Přitom všechna zvířata cítí bolest a strach stejně,“ řekl jeden z organizátorů Ondřej Krátký. „Jak to, že se vám hnusí pohled na ogrilovaného psa a při pohledu na opečenou kachnu přemýšlíte o zelí a knedlíku?,“ ptají se dále organizátoři happeningu a ve svém textu apelují na lidi: "Nevybírejte, kdo zaslouží Váš soucit". Podobná akce se též uskuteční v Brně, Českých Budějovicích a Bratislavě. Česká tradice se setkává s nelibostí lidí z ostatních státu. Stejně jako Češi protestují proti španelskym koridám, například v Řecku nedávno protestovali aktivisté před českou ambasádou za ukončení hromadného vraždění vánočních kaprů.


Organizace nazvaná 269 je známa svými kontroverzními akcemi. V minulých letech si například veřejně vypalovali symbol 269 do kůže, tak jak se cejchuje dobytek. Letos pro změnu se pro změnu aktivisté na náměstí propichovali háky, či balili na tácky jako maso. Aktivisté se snaží upozornit na celosvětovou diskriminaci zvířat a jejich utrpení v různých odvětvích průmyslu.

Autor: Jan Cemper | čtvrtek 18.12.2014 11:51 | karma článku: 11,59 | přečteno: 1749x