„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

 Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou. 

Ale funguje to i naopak. „Švédští demokraté“ mají jasně nacistickou a neonacistickou minulost. Přitom výsledek této strany oslavují i čelní představitelé ODS. Například Václav Klaus mladší ve svém komentáři pro Novinky.cz.

 Václav Klaus mladší končí svůj komentář zvoláním „Bůh ochraňuj AfD i Švédské demokraty.“ Jako člověk věřící v boha a zároveň člověk pocházející z židovských kořenů se musím tvrdě ohradit. Bůh nikdy nebude ochraňovat nacisty, kteří spáchali holocaust. A co s tím mají společného Švédští demokraté?

 První pokladník strany, Gustaf Ekstrom, byl bývalým členem Waffen SS a první vůdce strany Anders Klarstrom byl velmi aktivní v neonacistické straně Nordic Realm Party. I současný předseda strany Mattias Karlsson připouští, že mnoho zakládajících členů přešlo ze strany Bevara Sverige Svenskt (v překladu „Zachovej Švédsko švédské“). Karlsson se brání tím, že neonacistické hnutí Bevara Sverige Svenskt bylo rozpuštěno v roce 1986, zatímco strana Švédští demokraté vznikla až v roce 1988. Zapomněl však opomenout, že jeho strana vznikla jako přímý nástupce Švédské strany. Ta byla založena fůzí několika stran a hnutí, vč. Bevara Sverige Svenskt (BSS). Však samotní „Švédští demokraté“ se odkazem BSS chlubili formou samolepek.

Minulý týden noviny Expressen odhalily, že místní politik a kandidát „Švédských demokratů“ psal do uzavřené skupiny o „židovské nákaze“ a tvrdil tam, že „Hitler se Židům nebál.“ Expressen společně s anti-extremistickým časopisem Expo rovněž odhalil, že nejméně osm kandidátů strany v letošních volbách byli členy neonacistických skupin a stran, přičemž jeden z členů platil členské příspěvky hnutí Severského odporu ještě v roce 2016.

 Například Andreas Olofsson byl dokonce vůdcem neonacistického hnutí Národní socialistická fronta (NSF). Olofsson přitom kandidoval za Švédské demokraty na čtvrtém místě. Národní socialistická fronta (NSF) byla přitom stranou, která měla ve znaku hákový kříž.

Vlajka Národní socialistické fronty (NFS) z let 1994 – 2003

 Jak tedy nazvat jinak Švédské demokraty než stranou s nacistickými kořeny? A mají čelní představitelé ODS podporovat nacisty?

Autor: Jan Cemper | úterý 11.9.2018 17:36 | karma článku: 20,83 | přečteno: 3583x