Šíření nenávisti v den smrti Nicholase Wintona

Dnešek byl v mnoha ohledech symbolický. Zemřel NIcholas Winton. Zároveň několik stovek lidí protestovalo proti "imigrantům" s šibenicemi v ruce.

Dnes zemřel Sir Nicholas George Winton. Nicholas byl britský makléř a humanitární pracovník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království.

Vzkaz Sira Wintona, aby se lidé přestali zajímat jen o minulost, ale soustředili se na přítomnost a budoucnost, není jen pouhou výzvou. Nejlepším dokladem toho byla jeho vlastní činnost v domovském městě Maidenhead. Pomáhal zde založit pečovatelský dům pro lidi s demencí. Zasahoval se o rekonstrukci vodního kanálu v centru města. A nadšení vloni vyvolal u místních muslimů, když přišel na jejich den boje s předsudky. "Není tu nikdo větší než sir Nicholas Winton, který tolik přispěl našemu okolí i celé společnosti. Je pro nás opravdovým vzorem," potvrzuje mluvčí místní mešity.

Pomohl utéci ze země 669 dětem, které jinak čekala pravděpodobně smrt. Jakoby lidé zapoměli na naši minulost.  Pouhých 26 let od pádu železné opony a stovky lidí demonstrovali za uzavření hranic. Necelých 50 let od doby, kdy do Československa vstoupila okupační vojska, před kterými utekli z ČSSR stovky tisíc lidí. Dnes lidé demonstrují proti uprchlíkům s maketami šibenic. Zároveň dnes zemřel sir Nicholas Winton, záchrance stovek dětí před jistou smrtí. Mějme na paměti jeho odkaz. A nedovolme těm, kteří dnes pochodují s šibenicemi po ulicích, aby prosadili svou. 

A na závěr mě napadla myšlenka... Pokud lidé šířící nenávist často nazývají lidi bojující za lidská práva, rovnost a solidaritu "sluničkáři". Ale jak pak nazvat lidi, kteří šíří nenávist vůči celku na základě činů jedinců? Tmáři?

 

Autor: Jan Cemper | středa 1.7.2015 22:24 | karma článku: 18,39 | přečteno: 1294x