Několik hoaxů o uprchlících aneb jak se šíří lži a manipulace

Nenávist k utečencům je vytvářena i za pomocí mnoha hoaxů. Pojďme se nyní tedy podívat na některé z nich.

Nedávno se internetem šířil hoax o údajným napadení průvodčího uprchlíky po tom co je požádal o předložení lístku. Ve skutečnosti se jednalo o útok ze strany jihoameričanů žijící v Itálii již řadu let, pravděpodobně pod vlivem alkoholu a možná i drog. Zajímavé také je, že jeden z útočníků mě l na krku vytetovanou říšskou (nacistickou) orlici.
"Tři mladíci zůstali ve vězení obviněni z nočního útoku s mačetou na průvodčího a byli obviněni z pokusu o vraždu. Jednalo se Jacksona Jahira Trivine Lopezez Ekvádoru (20), kterému navíc vypršelo povolení k pobytu, dále o Joséa Emilia Rosa Martineze (19) ze Salvadoru, který je považován za člověka, který řízl mačetou a Carlo Di Napoli Alexis Ernesto Garcia Rojas.Ten byl v podmínce a vykonával sociální služby v komunitě v Segrate (Milan). Garcia Rojas byl zatčen už v říjnu 2013 za zločinnecké spolčení, loupež a ublížení na zdraví." Stíhání byli před útokem také další dva obvinění. Více informací v italštině zde

Billboard s kresbou tří černých mužů znásilňujúcich bílou ženu údajně Afričanů vybízí, aby se přestěhovali do Finska, protože tam se to smí dělat. "Uprchlíci mohou všechno, žádného nepotrestají," dodává text a vyzývá muže, aby se obrátili na finské velvyslanectví.

  Ve skutečnosti si někdo pohrál s photoshopem. Autor předělal původní africký billboard, který upozorňoval ženy, aby v případě znásilnění co nejdříve vyhledaly lékařskou pomoc. Podobných edukativních billboardů s tématem znásilnění se v Africe objevuje hodně.

 

 

 

 

 

 

Několikrát byla vyvrácena i fotka shořených těl, která měla dokazovat upalování křesťanů muslimy. "Tady přinášíme to, co vám žádné masmédia nepřinesou," psalo se v doprovodném textu na webu. "Takto někdy nedávno muslimové v Nigérii zaživa upálili své spoluobčany prý za to, že byli křesťané," znělo v hoaxu. 

Fotografie ve skutečnosti zachycuje tragédii z roku 2010 a neodehrála se v Nigérii, ale u vesnice Sange v Konžské demokratické republice. Na cestě nejprve havarovala a potom se převrátila cisterna s benzínem. Vesničané se snažili benzín nabrat pro sebe a při tom cisterna vybuchla. Při výbuchu zemřelo 230 lidí a další desítky se zranili.

P.S. Dnes podobný seznam dalších hoaxů vydala i iniciativa Hate Free

Autor: Jan Cemper | středa 8.7.2015 22:08 | karma článku: 19,88 | přečteno: 4228x