Nebuďte lhostejní k fašizaci Ukrajiny!

My, níže podepsaní občané České republiky a Ukrajiny, žádáme představitele vlády ČR, parlamentu ČR a české europoslance, aby byli obezřetnější k některým představitelům Ukrajiny. 

 

Plně chápeme rozhořčení mnoha Ukrajinců nad současným stavem své země, jenž si v minulosti prošla mnoha strastmi. Nezastáváme se nadvlády Ruské federace nad Ukrajinou, ani totalitní vlády prezidenta Janukovyče, nicméně jsme přesvědčeni, že zde existuje i třetí hrozba, jenž se skrývá v extrémistických uskupeních, snažících se dostat k moci. Jedná se zejména o vládní stranu Svoboda a neformální uskupení ultrapravicových skupin, Pravý sektor. Jak ukazují videa, tak představitelé strany Svoboda a Pravého sektoru, nectí demokratické principy. Jedná se například o "fackování" státního prokurátora, o to, že opozici současné vlády není umožněno se v parlamentu veřejně vyjádřit, či o nedávné zmlácení ředitele ukrajinské státní televize.

 

Rovněž nám není lhostejné přepisování dějin ve prospěch nacionalistických hnutí. Chápeme složitost situace za druhé světové války, i to co ji předcházelo. Nicméně toto nikoho neospravedlňuje k páchání zločinů proti lidskosti. Hnutí známé jako Banderovci se v letech 1939 -1950 účastnilo, nebo dokonce přímo spáchalo mnoho zločinů proti lidskosti. Například jejich chování v roce 1944, lze označit jako genocidou proti polskému lidu, kdy členové tohoto hnutí jen na základně příslušnosti k polské národnosti, brutálně povraždili na šedesát tisíc lidí, včetně žen a dětí. Někteří členové tzv. "Banderovců" se podíleli i na zločinech proti židům, páchaných nacisty. Podle historiků tato organizace stojí za smrtí nejméně 100 000 lidí.

 

Touto formou tedy žádáme:

1.)  Aby představitelé České republiky usilovali o nezávislé vyšetření toho, co se v rozmezí 19. až 23. února 2014, událo na Majdanu, včetně toho, kdo nese vinu za smrt demonstrantů a policistů.

 

2.)  Aby představitelé ČR odsoudili účast strany Svoboda ve vládě a vyzvali představitele této extrémistické strany k odchodu z vlády.

 

3.)  Aby po vzoru polského parlamentu, přijal Parlament ČR rozhodnutí, že hnutí známé jako "Banderovci" se v letech 1938 - 1950 dopustilo genocidy a jiných zločinů proti lidskosti, a aby hlášení se k tomuto hnutí a jeho symbolice, bylo dle paragrafu 405 trestního zákona, trestné.

 

4.)  Aby čeští představitelé poslali na Ukrajinu mezinárodní pozorovatele s podezřením na to, že vzhledem k účasti strany Svoboda na místním ministerstvu obrany, dochází k ozbrojování a vycvičování pravicových extremistů k boji.

 

 

Signatáři petice

Jan Cemper, bloger, člen iniciativy Banderovce na Ukrajině nechceme

Vít Hassan, novinářfotograf, bloger

 

 

 

Zde můžete podepsat petici  Zastavme fašizaci Ukrajiny

Autor: Jan Cemper | sobota 22.3.2014 22:22 | karma článku: 29,51 | přečteno: 1513x