Muslimové vydali fatvu proti Islámskému státu (ISIS)

Skupina britských imámů vydala proti Islámskému státu fatvu - tedy náboženský edikt. Fatva je nábožensko-právní prohlášení islámských duchovních, které doporučuje z náboženských pozic určité jednání či politiku. Pro sunnity má fatva váhu doporučení, šíité ji chápou jako přímé nařízení či zákaz.

Islamisté podporující ISISReuters

Ve Velké Británii se množily hlasy, že toho tamní muslimská komunita nedělá dost, aby se vymezila proti radikálním islamistům. 

Fatvu proto společně vydala skupina vlivných učenců, kteří v textu nařizují všem britským muslimům, aby se „postavili proti jedovaté ideologii Islámského státu." Náboženský dekret zároveň zakazuje, aby se britští muslimové k doslova „tyranskému a represivnímu" uskupení přidali. 

ISIS odsoudili také duchovní v Kataru

Svaz islámských učenců vedený vlivným duchovním Júsufem Karadávím, který sídlí v Kataru, IS ostře kritizoval. "Mezinárodní svaz rozhodně zakazuje tento druh akcí, jichž se dopouštějí odpadlické skupiny," uvádí se v prohlášení svazu. 

IS obsadil část severní Sýrie a Iráku a nutí tamní obyvatelstvo podřídit se jeho vládě, založené údajně na islámském právu. Zabíjí přitom lidi jiného vyznání a unáší místní obyvatele i cizince. Karadáví už v červenci označil vytvoření tohoto chalífátu za čin odporující šaríi. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Cemper | úterý 2.9.2014 14:25 | karma článku: 14,87 | přečteno: 1959x