Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Soudruh autor předvádí typickou ukázku účelové selektivní slepoty, když se ohání tím, že Mandela nikoho vlastnoručně nezabil, ale přitom zcela opomíjí fakt, že Mandelou založené a v první fázi vedené teroristické uskupení s názvem Kopí národa, pro které i po svém uvěznění představoval symbol, zabíjelo lidi po desítkách. Nebo už Hitler a Himmler nejsou vrazi, protože vlastně nikoho vlastnoručně nezabili, ale "jenom" založili a řídili nacistickou stranu a její SS?

2 0
možnosti
Foto

J88a42n 15C35e37m41p70e32r

10. 12. 2013 13:03

ANK ve svém boji za „osvobození“ používala v kampaních jak násilí, tak nenásilí. Když se nenásilná taktika ukázala pro ANK jako neúspěšná, bylo vytvořeno vojenské křídlo, v jehož zorganizování hrál Mandela ústřední roli. „Uvažovali jsme o čtyřech typech násilných akcí: sabotáž, gerilová válka, terorismus a otevřená revoluce“. Spoléhali na to, že sabotáž „přinutí vládu zasednout k jednacímu stolu“, jenže byly vydány přísné instrukce: „Nepřipustíme žádné ztráty na životech. Jen pokud by sabotáž nepřinesla žádoucí výsledky, byli jsme připraveni přejít k další etapě – gerilové válce a terorismu.“

Když 16. prosince 1961 „podomácku vyrobené bomby vybuchly v elektrárnách a ve vládních budovách ve městech Johannesburg, Port Elizabeth a Durban“ [s. 338], neznamenalo to, že cíle ANK se změnily: cílem byla stále demokracie. A po květnu 1983, kdy ANK provedl svůj první útok za pomoci nálože umístěné v autě a zahynulo při něm 19 lidí a 200 jich bylo raněno, Mandela řekl, že „zabití pokojných obyvatel bylo tragickou náhodou. Byl jsem zcela ochromen jejich smrtí. Přes roztrpčení nad těmito oběťmi jsem však věděl, že takové nehody byly nevyhnutelnými důsledky rozhodnutí pustit se do války.“

http://avtonom.org/news/nelson-mandela-chelovek-i-mif-na-sluzhbe-kapitalizma

Lidé tedy zemřeli jen po jedné nepovedené akci, které Mandela pak litoval. Nutno také dodat, že útoky byli směřovány proti fašistickému režimu a ne civilním cílům jako v případě Mašínů.

2 1
možnosti

;-D;-D;-D to je blábolení ... ;-D

5 0
možnosti

X Herr Cemper nepřipádete si nějak nemocen???;-(;-(;-(

5 0
možnosti

to ma z toho, ze neji maso ...

1 0
možnosti

mírovým nobelistou se může stát kdejaký terorista, lhář, demagog, tlučhuba----- např. Mandela, Arafát, Al Gore, Hussein Obama...

3 0
možnosti

Těším se na článek nazvaný "Natahování hodinek a holínek".  Cempere, dohledal sis jako Mandelova manželka dávala lidem na krk cenné náhrdelníky? Onsice předtím obouval kola (ten náhrdelník) a taky bezvadně hořel. Jo a starej Mandelinka to věděl, ne že ne.

13 0
možnosti

...boží prostoto....čím si mašínové zasloužili srovnávání s mandelou.....??,a naopak...??,

10 1
možnosti
Foto

J50a57n 33C46e92m27p41e47r

9. 12. 2013 19:04

Oba údajně bojovali proti diktatuře. Jeden proti řekněme fašistické, druzí proti Stalinistické. Přesto někteří lidé dokáží udsuzovat jeden boj protože byl "levicovýů a obhajovat ten druhý mnohem zbabělejší.

0 10
možnosti
Foto

Autor nezklamal a opět zplodil blábol tentokrát srovnáním naprosto nesouměřitelných (z hlediska dosahu jejich činů) osob. Ale jinak s autorem naprosto souhlasím, co se týká jeho vlastního popisu své osoby v profilu. Jen bych vynechal toho smajlíka na konci :-/

9 1
možnosti

Podle Wiki je apartheid označení pro politiku rasové segregace = oddělení. Jak byste nazval počínání komunistického režimu, který uzavřel hranice a izoloval nás od okolního světa? Je to spekulace, ale jak by se asi zachovali Mašínové, kdyby mohli volně vycestovat?

5 1
možnosti
Foto

J34a82n 82C55e96m12p52e64r

9. 12. 2013 19:02

Totalita? Diktatura?

Asi stejně. Oni se cítili být vojáci ve válce. Bohužel pro ně ale ve válce, která existovala tak maximálně v jejich hlavách.

0 6
možnosti

Srovnávat Mandelu s bratry Mašíny je tak trochu mimo mísu. Ne trochu, ale hodně. Na Mašíny i Mandelu mám stejný názor - teroristé a vrazi. Ale když jste tak hezky popsal činnost Mašínů, proč nepopíšete činnost Mandely. Proč nepřidáte video, na kterém zpívá o mrtvých běloších? Možná by někdo tolerantnější než já ignoroval vraždy při ozbrojeném boji proti apartheidu. Ale vraždy na běloších, páchané po nástupu Mandely k moci nelze ospravedlnit nijak.

6 0
možnosti

Proboha, pane Maly, vzdyt je to Cemper. Po nem nemuzete nic takoveho chtit. Je to anarchista a priznivec antify. Copak od techto lidi lze ocekavat neco rozumneho?

5 0
možnosti

Opravdu srovnáváte činy osamocených protikomunistických bojovníků na svobodu, kteří v rámci svého boje zabili několik málo lidí, s někým, kdo má na svědomí tisíce mrtvých? Kdo má na svědomí úpadek JAR? Kdo považoval mučení, znásilňování a další "způsoby boje" běžné v Africe za ospravedlnitelné v rámci boje proti bělochům?

Přála bych vám žít pár měsíců v JAR jako řadový běloch...nebo prožít pár měsíců v 50. letech u nás... Vaše názory by se nejspíš diametrálně změnily

11 2
možnosti
Foto

J15a21n 65C89e31m37p19e76r

9. 12. 2013 19:06

A k těm tvrzením máte nějaké důkazy? Vždyť bojoval proti aparthaidu i s bílými "komunisty".

0 1
možnosti
  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.