Izraelská armáda (IDF) zabíjí vlastní vojáky

21-letý seržant Guy Levy, voják obrněného sboru izraelské armády, byl včera zabit vlastní armádou. Stalo se tak základě směrnice Hannibal, která nařizuje zabránit únosům vojáků za každou cenu.

Včera večer izraelský zdroj informoval, že Sgt. Guy Levy sloužící v obrněném sboru, byl zajat bojovníky Hamasu. Byl součástí společného inženýrsko-obrněného bojového útvaru hledající tunely. Útvar při bojové misy objevil tunel. Náhle z šachty vyskočili dva ozbrojenci z šachty odvlekli vojáka do šachty. Jeden z palestinců při přestřelce zemřel, druhý utekl pravděpodobně s vojákem.

Tato izraelská zpráva, která byla cenzurována IDF (izraelské obranné sbory - armáda), říká jen to, že pokus o únos vojáka selhal. Neříká však  nic o jeho osudu. Každý by tedy očekával, že voják byl propuštěn nebo se mu podařilo utéct. Ale tak to nebylo, IDF ho zabila. Ostatní členi mise dostali povel vyhodit tunel do povětří i s vojákem.

Co je horší, podobné věci se v IDF dějí běžně. Dějí se na základě směrnice Hanibbal Directive. Jedná se o tajnou směrnici izraelské armády s cílem zabránit zajmutím vojáků nepřátelskými silami v průběhu boje. Izrael dodržuje zásadu nevyjednávat s tím koho považuje za teroristy a to i v případě únosů. To se pak projevuje i na samotné válce kdy IDF není ochotna vyjednávat o míru.

Směrnice Hannibal byla vypracována v roce 1986 elitními izraelskými důstojníky. Směrnice také nařizuje vojákům spáchat sebevraždu než, aby byli zajmutí. Po celá léta existence směrnice se jen mizivé procento případů objevilo v izraelských médiích. Vojenští cenzoři se snaží, aby se nařízení nestalo veřejně známým. Mohlo by totiž zapříčinit ještě větší neochotu mladých lidí sloužit v izraelské armádě.

Další známé případy kdy bylo nařízení použito:

- Do médií se dostal případ z října 2000 poté co Hizballáh zajmul tří izraelských vojáků. Izraelská pohraniční hlídka byla napadena Hizballáhem jednotkou s raketami a automatickými zbraněmi. Když se o únosu dozvědělo severní velitelství, nařídilo "Hannibal situaci". Izraelské bitevní vrtulníky vyhodily do povětří na 26 různých podezřelých vozidel pohybující se v oblasti bez ohledu na to kdo ve vozidlech skutečně byl. Počet civilní obětí a obětí Hizballáhu není znám, nicméně těla vojáků byla vyměněna až v roce 2003.

- V červenci roku 2006 byli další dva izraelští vojáci, Ehud Goldwasser a Eldad Regev, zajati Hizballáhem v při přeshraničních nájezdech na libanonské území. Několik jednotek armády bylo posláno přes hranice do města Ayta Sha'b kam údajně únosci utekli. Město bylo těžkými tanky a nálety zničeno.

- Směrnice Hannibal byl rovněž použita během únosu Gilada Šalita vr oce 2009 uneseného v pásmu Gazy. 

Zdroj a zdroj

Autor: Jan Cemper | neděle 27.7.2014 8:43 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1533x