Glosa: Zakažme propagaci terorismu, ne Islámu

Českou protiislámská scéna diskutuje, zda-li má požadovat zákaz propagace islámské víry v ČR a víru jako takovou. Jedná se o spor mezi členi IVČRN okolo Martina Konvičky a křídla okolo bývalého konvertity Lukáše Lhoťana. Pomineme-li to, že takovýto požadavek je absolutně nesmyslný a rozporoval by úmluvám o lidských právech, vč. mezinárodní listiny lidských práv a tudíž takový to požadavek je absolutně mimo realitu... Nejdůležitější je, že opět sabotuje rozumné kompromisy, na který by byli paradoxně ochotni přistoupit i někteří lidé islámské víry.

Stejně jako nedávno se vedla diskuze o přistěhovalcích v rámci EU (např. ze Slovenska, Maďarska, Rumunska...) a ze strany xenofobů například okolo strany Úsvit se ozvali absolutně nemístné požadavky a to, že by dávky měli hradit v plné výši země jejich původu... Čímž uťali reálnou diskuzi například o hrození 50% této částky.

Reálným řešením dle mého názoru by bylo ne zakázat Islám, ale zakázat terorismus. Ten samozřejmě zakázaný již je, ale pouze ve fázi uskutečnění nebo přípravy nějakého takového činu. Jde vést diskuze, zda-li by se nemohl rozšířit i o podporu a propagaci. V praxi by to mohlo znamenat to, že lidé verbující do řad teroristické organizace Islámský stát nebo Al-Káida by podle těchto paragrafů spáchali trestný čin propagace terorismu. Stejně tak lidé, kteří by přímo bojovali v řadách například Islámského státu by mohli být souzeni za podporu těchto teroristických aktivit. A paradoxně s něčím takovým by souhlasili i mnozí muslimové. Takové paragrafy dokonce i existují například v Pákistánu.

 Terorismus je podle mě jeden a je jedno v jakém jménu je páchán. Vzpomeňme na teroristický útok Anderse Breivika či útoky ETA (Euskadi Ta Askatasuna,česky Baskicko a svoboda).

Autor: Jan Cemper | čtvrtek 22.1.2015 13:08 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1165x