Glosa: Jsou neustálé extrémy v počasí normální?

Od extrému k extrému. Takové je letos počasí. Na začátku roku nás zasypalo obrovské množství sněhu, po většinu dní v zimě bylo zataženo, skutečně slunečných dní šlo napočítat do deseti. Pak jsme zase museli na jaro čekat až do konce dubna. Poté přišel deštivý květen kdy pršelo v kuse téměř tři týdny a tento měsíc vyrcholil povodněmi mezi 29. květnem a 5. červnem. Nyní zas zažíváme extrémní horka, sucha a smogovou situaci, která nebyla letos vyhlášena také zdaleka poprvé.

V televizních zprávách nás však jen informují o tom jak lidé snáší horka a kam se chodí skrýt. Včera nám TV Nova dokonce v samostané reportáži sdělila překvapující informaci, že když v horku nebudeme dvanáct hodin pít: "bude nám špatně". Kdo by to čekal. Jako kdyby nestačilo varování, že lidé mají nosit s sebou ven studené (ne ledové) nealkoholické (ne moc slazené) nápoje, mají se vyvarovat velké fyzické zátěži a že není vhodný mnohokrát opakovaný přechod s klimatizovaného prostředí ven. Plus samozřejmě varování pro nemocné a staré lidi.

Já osobně bych spíše uvítal názory klimatologů, zda-li tyto extrémy jsou normální a co můžeme dělat pro to, aby tyto výkyvy počasí nebyly tak extrémní. Nejsem zastáncem konspiračních teorií a však pokud mi někdo chce tvrdit, že takové rozdíly jsou normální nebo náhoda - ne, nevířím tomu.

Lidé neusále devastují přírodu a jde předpokládat, že současné výkyvy jsou jen důsledek tohoto jednání. Dokud nás ale média budou zásobovat s prominutím ptákovinami místo toho, aby šířily osvětu o ochraně klimatu a tlačily vlády, aby tuto situaci začaly řešit, situace bude horší a horší. Jak zní jeden známý vtip: "kdyby nebylo července a srpna, byla by tu letos opravdu krásná zima".

Autor: Jan Cemper | neděle 28.7.2013 16:59 | karma článku: 9,49 | přečteno: 631x