Aktivisté předvedou veřejnou porážku v centru Prahy

PRAHA - Akci pod názvem "Veřejná porážka" chystají aktivisté hnutí 269 na poslední zářijový pátek - tedy 26.9. Akce, která se uskuteční v centru Prahy na náměstí Republiky v 16 hodin, má simulovat skutečnou porážku zvířat. Pomyslnými obětmi ovšem tentokrát nebudou zvířata, ale lidé. "Forma protestu bude, jak už napovídá název události, simulace veřejné porážky. Od namačkání zvířat v klecích, přes přes cestu uličkou smrti, omráčení a podříznutí po napíchnutí na háky. Samozřejmě v hlavních rolích nebudou trpět zvířata, ale lidé," řekla jedna z organizátorek Martina Marešová.

Organizátoři akce touto formou chtějí vyjádřit, že podobné zacházení se běžně děje zvířatům nejen ve velkochovech. "Zvířata jsou celý život držena v malých prostorech nebo dokonce žijí namačkaná na sobě. Nikdy nepoznají slunce, čerstvý vzduch, nepoznají, jaké to je stoupnout si na zelenou trávu. Neznají pohlazení, jen kruté zacházení a bití," píše se mimo jiné i v pozvánce. Aktivisté upozorňují na fakt, že zvířata jsou cítícími tvory stejně jako lidé. "Co kdyby v kůži zvířat byli lidé? Cítili bychom soucit alespoň s nimi?" ptá se tiskový mluvčí české 269. V prohlášení k akci tuto myšlenku shrnují jasným sloganem: "Bolest je bolest, krev je krev, strach je strach."

Hnutí 269 je známo svými kontroverzními protesty. V loňském roce si například dobrovolníci nechali před zraky kolemjdoucích vypálit číslo 269 na tělo. Nedávno se zase nechali zabalit do tácků, aby demonstrovali, že zvířata nejsou zboží. Iniciativa vznikla v Izraeli a postupně se rozšířila po celém světě. Právě 26.9. je dnem celosvětových akcí a tento den bude také oficiálně otevřena první záchranná stanice pro zvířata na Blízkém východě, kterou zakládá 269 Izrael. Toto celosvětové rychle rostoucí hnutí se snaží odstranit hluboce zakořeněný pocit lidské nadřazenosti nad ostatními druhy zvířat.

Kontakt na tiskového mluvčího:

Ondřej Krátký

 

e-mail: free269cz@gmail.com

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/525623004249814/?fref=ts

Autor: Jan Cemper | sobota 20.9.2014 17:21 | karma článku: 12,89 | přečteno: 2172x