1. října všichni ven v šátcích, nabádá lidi událost

PRAHA - Do školy / do práce v šátku. Tak se jmenuje událost, která se šíří po sociální síti Facebook. Nabádá lidi, aby si 1. října vzali kamkoliv, například do školy či práce, šátek a vyjádřili tak solidaritu s lidmi, kterým je to zakazováno. "Podporujeme svobodu nosit šátek stejně jako svobodu ho nenosit," zní podtitul akce.

Organizátorka výzvy Kateřina Peterková, se domnívá, že "útlak něčí svobody nemůže být řešen opačným útlakem. A dále dodává v události: "Protože "boj" proti šátkům není náš boj."
Právě nošení šátků, tedy takzvaného hidžábu, se stává součásti politického boje. "Šátek je znamením kultury, která nás ohrožuje," řekl například předseda ODS Petr Fiala. Čím nás tato kultura má ohrožovat však nekonkretizoval. Právě nošení šátků ve školách se stalo i předmětem sporu kdy Střední zdravotnická škola zakázala své žákyni nosit hidžáb. "Veřejná ochránkyně práv dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základě neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ stojí ve vyjádření ombudsmanky Anny Šabatové.

FB událost: https://www.facebook.com/events/541097866020502/?source=1

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Cemper | sobota 20.9.2014 22:58 | karma článku: 12,99 | přečteno: 3806x