Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tanker kličkující mezi korálovými útesy

Včera jsem zachytil ve zprávách informaci, že u Nového Zélandu najel na útes tanker s lehkým topným olejem. Už zase, pomyslel jsem si, a docela mě to vytočilo. Ropné společnosti zbytečně riskují, když kličkují mezi útesy, aby si krátily cestu. Ti hajzlové mohou jezdit jinudy, ale to by pak měli členové představenstva přišli o peníze. O kapku peněz v moři.

No není to hnus?

Taky máte pocit, že je to celé špatně? Já tedy rozhodně ano. Je to všeobecně známá věc, že ropné kartely používají svoji moc k tomu, aby brzdily nasazení moderních technologií, které by nás od ropy postupně osvobodily.

Co je to za technologický pokrok? iPody, iPhony, netbooky, nové výkonnější stroje na hraní her. Je to pěkné na oko ale je to užitečné pro společnost? Není, ovšem odvádí to pozornost od palčivých témat, kterých v dnešním světě přibývá.

Rozhlédněme se kolem sebe a nalezneme každý něco. Ať je to, jak je to, jedno nemohou popírat snad ani ti největší skeptici, a to skutečnost, že ropy ubývá velmi rychle a zásoby se rychle vyčerpávají.

Aby USA a celý západní kapitalismus mohl fungovat, musí mít ropu, protože na ní je postaven. Každý výrobek na trhu má cenu ovlivněnu z podstatné části právě započítanou cenou ropy.

Problematická koncepce uzavřených energetických systémů vyžaduje, aby zde docházelo ke spalování fosilních paliv. Ať už je použijete ve formě kapalné, pevné nebo plynné, všechny jsou postaveny na neefektivním schématu starém více jak sto let.

Projektujeme ty nejnáročnější jaderné komlexy, kde štěpíme v reaktorech obohacený uran a vyrábíme si teplo, které mění vodu na páru. Ta pak pohání turbínu, která vyrábí elektřinu. Takové plýtvání penězi se pak musí projevit i v ceně energie, kterou produkujeme.

Kromě energie však tento komplex produkuje taky vysoce toxický radioaktivní odpad, který je pro život extrémě nebezpečný. Jak si můžeme být jisti, že jednou se někde něco neuvolní a nezamoří to okolí?

Nesmyslný smysl

Jediný smysl to má v tom, že nás permanentně budou hoblovat o peníze za benzín, teplo, elektřinu, plyn a uhlí.

ve 21. století kácíme stromy abychom je mohli spálit a vyrobit si teplo. Říká se tomu topit biomasou. Nebo se lysují hobliny, dělají se z toho brikety, špalety, já už nevím, co všechno. Kdyby tohle ve 20 století někdo předpovídal, klepali by si lidi na čelo a byla by dotyčnému nasazena léčba psychofarmaky.

V dobách, kdy by se dal celý automobilový průmysl označit jako ropáctví, se na této surovině vydělávají neuvěřitelné peníze a právě teď, když čtete můj článek, se připisují miliony dolarů na účty ropných rafinerií.

Kdyby bylo po jejich, jezdily by vlaky ještě na páru. I tak je to ale v pohodě, jenom se to uhlí spaluje v elektrárně.

Neustálé opomíjení a neochota zabývat se palčivými otázkami udržitelnosti ekologické situace planety nás dělá tupým stádem, které se sune na porážku. Já nevěřím na to, že neexistuje jiná, než neekologická cesta. Od Nikoly Tesly počínaje zde bylo uvedeno mnoho technologií, které narazily na bariéru ropné lobby.

Fuj, hanba všem, co brzdí lidstvo v jeho pokroku, je to nebezpečný trend, který tady dobrovolně tolerujeme a místo toho, abychom vyjádření typu jedinou cestou je jádro a ropa ustavičně podrobovali kritice s ním slepě souhlasíme, protože je to pohodlnější.

Lidstvo nemá šanci, pokud si spálí veškerou ropu. Z čeho bychom vyráběli plasty? Zamyslel se někdo nad tak prostou otázkou?

To, že nepojedou auta je jedna věc ale to, že bez plastů nevyrobíme ani izolovaný drát, nikdo nevidí?

Zavčasu je tak potřeba, aby se všechny snahy ubíraly k vodíkovému pohonu. Vodík lze s pomocí vhodných technologií vyrábět přímo z destilované vody a odpadá tak potřeba budování vodíkových čerpacích stanic.

Budovat stanice na vodík je mi tak proti srsti! Vodík by se tak stal jen dalším tržním artiklem, látkou nezbytnou pro rozvoj civilizace a současně látkou, která civilizaci brzdí.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Čelechovský | středa 12.10.2011 15:21 | karma článku: 7,05 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
web counter