Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O tom, co stojí v pozadí

na pozadí všeho dnes stojí peníze. Stojí na pozadí mnoha rozhodnutí, sobeckých rozhodnutí týkajících se mnoha lidí. Kdo má peníze,chce jich víc a nechává se jimi zotročit. Peníze jsou velmi žádaný artikl, čím více jich máme, tím více jich potřebujeme. Je to odporný puch doby, a sice korupce a dluhy. Obojí je úzce spojeno s touhou po penězích. Je hnusné, co jsou lidi schopní pro peníze obětovat, co jsou schopní jeden druhému provádět.

prachy, vata, love, kačky, peníze

Příčina všech majetkových trestných činů stejně jako všech loupežných přepadení. Ty zaplňují každodenně stránky novin, stávají se náměty pro filmy a píšou se knihy. Nejsou to ale peníze, které jsou vadné, vadný způsob, jakým jsou roztáčena kola ekonomiky. Roztáčejí se v zájmu menšiny, malé skupinky lidí, kteří si s náma tímto způsobem hrají na pokusné myši. Jen se na to podívejte. Média tvrdí, že krize ustoupila, snížily se úrokové sazby a lidi si začali hromadně žádat o hypotéky. Bankéři ale vědí, proč jim peníze půjčit. Jsou v tom vyšší výnosy, jsou v tom prachy.

představte si, že jste si vzali hypotéku a ihned začnete se stavbou. Samozřejmě si najmete firmu, která stavbu ve vlastním zájmu přislíbí za co nejméně. Stavba domu není jednoduchá záležitost. Provází ji zdlouhavé papírování a spousta práce. Je to běh na dlouhou trať. Vlivem inflace se stavba prodraží a nelze ji dokončit bez dalších financí. Pokud vás odmítnou v bance, půjdete za lichváři, kteří v naší zemi bohatě profitují.

Splácet lichvářům je zcela něco jiného, než splácet hypotéku. Tady se totiž uplatňuje osobní nátlak, musíte platit protože jinak nedají pokoj a jsou stále nepříjemnější. Banka využívá oproti tomu taktiku právního nátlaku. Tiše vyčkávají, pak posílají upomínky, telefonují, postupují pohledávku exekutorovi a ten si naúčtuje náklady exekuce v řádu desítek tisíc. Nevím, jak náklady exekuce vlastně vznikají, pravda je ta, že exekutor váš majetek těžce podhodnotí a člověk je v pasti, ze které jej často vyhodí na ulici. A co je v pozadí toho všeho? Peníze a touha po stále větším zisku.

Chyba je v nás, lidech, že jsme se nechali zlákat tím konzumním pohodlím. Kdyby příčinou nebyl hladomor v jiných zemích, neměl bych nic proti tomu. Pravda je ta, že západní velmoci v minulosti vydrancovaly Afriku, teď drancují jižní cíp Euroasijského kontinentu, znovu jsou i v lybii, tentokrát kvůli ropě. Proboha to se celý svět zbláznil? Kdepak, nezbláznil, v pozadí totiž stojí peníze, takže se zbláznili lidé.

Kdyby nestál celý průmysl na neefektivní zastaralé koncepci založené na fosilních palivech, mohlo být lidstvo dávno svobodné. Tyto ambice zde již mnohokrát byly ale v rychlém světě se nechaly vyznít do ztracena. Konstruktéři jsou často diskreditováni, dokonce jsou známé případy vyhrožování, zastrašování atd. V pozadí toho jsou samozřejmě peníze.

Jsou příčinou všeho zlého, válek i bídy, stagnace, brždění pokroku i nástroj útlaku a korupce. Ale není to tak, protože mají takovou povahu, tu povahu máme my, lidé. Jsme strůjci toho, co dnes peníze znamenají pro tento svět. Já mám přírodu rád, je fascinující, živá. Peníze jsou oproti tomu umělé a chladné. To však neznamená, abychom zůstávali chladní i my.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Čelechovský | pondělí 1.8.2011 15:11 | karma článku: 11,62 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Radek Čelechovský

Korona aneb nástroj, jak nás obrat

Nestačím se divit, co se kolem děje v souvislosti s koronavirem. Klíčovým tématem je očkování, proočkovanost a podmínky cest do zahraničí. Koronavirus a jeho PR jedou na plné pecky.

16.7.2021 v 7:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ekonomika

Radek Čelechovský

Situace na Ukrajině a na divokém západě

Zdá se mi, že celá Amerika spolu s EU chtějí pro Ukrajinu řešení, které se ovšem samotným ukrajincům moc nezamlouvá. Ukrajinci vědí mnohem přesněji, že nechtějí být součástí uskupení, ve kterém vždycky zastávali pozici levné pracovní síly a kriminálníků. Jak je všeobecně známo, kriminalitu vytváří samotný systém, ve kterém žijeme a je to tedy projev systémové chyby. Ono je ale takových chyb mnohem více, které dohromady produkují napětí ve společnosti a zdánlivě bezvýchodnou situaci.

10.4.2014 v 13:45 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3810x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Proč je válka standardem a krize realitou?

Život je to jediné, co ve skutečnosti na světě máme. Umí být nesnesitelný a těžký, což taky pro mnoho lidí dnes bohužel i je. Český národ to v minulosti nikdy neměl moc snadné a asi proto se tato tíha bytí přenáší jako nechtěné dědictví i do života lidí. Česko je srdcem Evropy a bývaly doby, kdy jsme na to mohli být hrdí. Dnes jsme vhodní jako místo pro rozmístění raket NATO, pro Americký radar, ani na jedno z toho ale časem hrdí nebudeme. Nesmíme podlehnout tlaku, naopak bychom se měli ztotožnit s principy, jaké prosazují humanisté a velikáni našich dějin. Tito lidé v Česko a jeho sílu skutečně věřili. Přitom ale musíme oddělit zrno od plev, abychom se nedopustili stejných chyb, jako porevoluční naivita mající za následek rozkradení republiky. Musíme se zaměřit na samotnou esenci svobody, pravdy a míru, která se topí v propagovaném světonázoru.

13.3.2014 v 20:36 | Karma: 18,17 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Problémy které nás ničí

Svět je na konci se silami a s možnostmi, jak jej dále vést tímto sebevražedným směrem a všichni víme, co mám na mysli. Je toho tolik, že si každý snadno doplní pár důvodů, proč si myslet, že situace je vážná. Mnozí mají pocit, že jedna epocha je u svého konce a že je na čase zúčtovat. Účtovat ve světě, který utopil sám sebe v dluzích, je o to těžší, o kolik vyšší dluhy jsou, bohužel ale ty největší dluhy penězi nevyčíslíme.

11.3.2014 v 9:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost

Radek Čelechovský

Co mi vadí na celém tom divadle jménem Ukrajinská krize.

Kyjevské odtržení od Ukrainy se nakonec vyhrocuje čím dál víc a USA si libují v dobře natrénované přípravě na válku, rozjíždí mediální dezinformační kampaň. Zda to válkou skončí, to je na každém z nás. Pravdou je že mezi námi nežije dostatek pamětníků války. Ti by se tak klidně na svět rozhodně nedívali, jsme ukolébaní. To co naši rodiče považovali za otravné vyprávění o chudých časech, je pro nás natolik vzdálené, že si představujeme celou věc dočista jinak. Jako bychom si chtěli zase hrát se sirkama na slamníku.

6.3.2014 v 15:50 | Karma: 34,14 | Přečteno: 6730x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 166
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2137x
web counter