S koronavirem v kostce

Na všechny názory a teorie okolo koronaviru mám jednoduchý recept: věnuji se pouze tomu, co je jasné a prokazatelné.

Naše vláda, ve srovnání s vládami jiných států, předvedla při zvládání nástupu pandemie dobrý výkon, i přes některé dílčí chyby. S tím odškodňováním podnikatelů a zaměstnanců, či rozvolňováním opatření už to tak jednoduché bohužel není.

Co se týká mrtvých v souvislosti s koronavirem, pořád platí, že nejhorší smrt je z vyděšení. Proto je kontraproduktivní věnovat se médiím, která lidi ráda děsí. Stačí si uvědomit, že v podstatě všechna čísla ohledně pandemie jsou jen rámcová, proměnlivá, a že sdělují jedinou pravdu: ve výjimečných případech může koronavirus i zabíjet. V průměru denně umírá v naší republice přibližně 310 lidí. Bude-li příští rok toto číslo vyšší, lze nárůst přičíst zabijáckému viru. Do té doby buďme klidní a obezřetní. A dodržujme apely vlády a zdravotníků, protože se prokázaly jako účinné. Naše zdravotnictví situaci velmi dobře zvládá a na ulici nikdo neumírá.

Náš národ prokázal, že když jde do tuhého, umí být vynalézavý, solidární a ohleduplný. Je jasné, že ekonomika dostane pořádnou pecku: více než třetina průmyslových firem má kvůli šíření nákazy značné problémy. Nepochybuji však, že ruku v ruce s tím se objeví i řada nových příležitostí. Už nyní nacházejí podnikatelé i umělci nové formy pro komunikaci s lidmi.

Výroba průmyslových podniků a doprava produkují v Evropě třetinu emisí. Ovšem současný pokles jejich koncentrace je natolik výrazný, že jej potvrzují i satelitní pozorování. Vědci zkrátka aktuálně sledují zlepšení kvality ovzduší – a jde o změny, které souvisejí s koronavirem. (Je to jeden z největších nezamýšlených experimentů, jaký se dal dosud sledovat.)

Pandemie rovněž ukazuje, jak pomíjivé jsou peníze a mamon. Jak něco, co bez přístrojů nelze lidským okem vůbec vidět, ovlivňuje obrovské finanční toky a chování lidí na celém světě. A právě toto zaměření, vidět svět z nekomerční, pozitivní strany, láká k pozorování. Je to zároveň možnost utřepat si nově žebříček hodnot. Příležitost zamyslet se nad tím, jak je život člověka křehký, včetně toho, jak velkou hodnotou jsou lidské vztahy a rodina. Buďte zdrávi.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Carbol | úterý 21.4.2020 16:41 | karma článku: 22,13 | přečteno: 444x