Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda vítězí. 1 + 1 = 3.

Občané Mendacie jako první na světě v referendu schválili změnu matematických zákonů. Stoupenci svobodné aritmetiky získali většinu hlasů, a tak odteď 1 a 1 už nemusí být jen 2, ale taky 3, 10 nebo třeba 369,5.

Po vyhlášení výsledků tisíce lidí na ulicích a náměstích jásaly, objímaly se a mávaly číslicovými vlajkami, Oslavovali tak jasné „Ano“ pro udělení stejné platnosti všem matematickým výpočtům, bez ohledu na výsledek. „Počítání je základní lidské právo. Proč by mělo být upíráno lidem, kteří mají jiný talent než matematiku?“ shrnul poselství referenda jeden z lidí, oslavujících vítězství.

Zatímco lidskoprávní aktivisté slaví, Jednota matematiků, která vedla kampaň odmítající zrovnoprávnění odlišných výpočtů, se vzpamatovává z porážky. Podle jejího předsedy se nyní musí zastavit a konfrontovat se s realitou.

Ještě před dvěma desítkami let by něco takového bylo v Mendacijské republice nepředstavitelné. Vždyť ještě nedávno tu byla dyskalkulie označována za poruchu učení. Země byla proslulá svými konzervativními názory na matematiku a bigotními učiteli, kteří se nerozpakovali dávat žákům pětky jen proto, že měli odlišný názor na výsledky příkladů v testech.

Mendacie se ale mění: Staří konzervativnější vymírají, mladá generace je liberální. Vliv matematiků slábne a lidé se právem ptají, proč by měli nekriticky věřit jejich názorům. Aktivisté už léta neúnavně bojují za toleranci a jejich snaha na mnohé zapůsobila. Dyskalkulie je dnes už korektně popisována jako „odlišná matematická orientace“, stále více dyskalkuliků se hlásí ke své odlišnosti a lidé si uvědomují, že jsou normální. „Když někdo řekne, že jedna a jedna jsou tři, nikomu tím přece neubližuje, tak proč by měl být tenhle výsledek označen za horší než nějaký jiný? Každý člověk by měl mít stejná práva,“ apelovali aktivisté před referendem.

Zrovnoprávnění alternativních výpočtů před referendem podpořily všechny hlavní politické strany, včetně konzervativců, kteří tradičně lpěli na významu zažitých pravidel matematiky. „Je jednoduše nesprávné utlačovat v jedenadvacátém století lidi jen kvůli jejich odlišným matematickým schopnostem,“ uvedl jejich předseda. "Jsme první zemí na světě, která do ústavy vetkne rovnost počtů a udělá to na základě lidového hlasování. Jsme pro zbytek světa majákem svobody a rovnosti. Můžeme na sebe být velmi pyšní," řekl ještě před oficiálním oznámením konečných výsledků referenda jeden z ministrů.

Mendacii nyní gratulují politici z ostatních zemí, mnozí z nich na Twitteru připojili hashtag „Rovnost vítězí“. Aktivisté za rovnost výpočtů z ostatních zemí vyzývají své politiky, aby se i oni inspirovali a změnili matematické zákony. A Mendacii předpovídají nový rozkvět a úspěchy  na poli ekonomiky, vědy i techniky: „Představte si ty možnosti – ode dneška může složité výpočty svobodně provádět každý, bez diskriminace, beze strachu z chyb, rovnoprávně. Ode dneška má každý stejné právo na pravdu!“

Autor: Matěj Čadil | sobota 30.5.2015 11:40 | karma článku: 31,21 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Rumunsko na cestě k obnovení monarchie?

Dovedete si představit, že by jedna z evropských zemí mohla v nejbližších letech opustit republikánský režim a nahradit jej konstituční monarchií? Není to představa úplně nereálná.

31.10.2014 v 20:00 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1821x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Československé království?

Dovedete si představit, že byste byli občany Československého království? Zvláštní myšlenka, že? Přitom ji jeden čas prosazovala jedna z nejoslavovanějších postav naší novodobé historie.

14.10.2014 v 16:10 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2565x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Španělé si přejí, aby měl král silnější politickou roli

Navzdory povyku, jenž v souvislosti se střídáním na trůnu vyvolali španělští levicoví republikáni, se ukazuje, že většina Španělů je věrna svému králi a uvědomuje si význam monarchie pro stát a společnost.

26.6.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Den královských narozenin

Včerejšek, 10. červen, byl zajímavý tím, kolik narozenin a výročí v královských rodinách se v tento den sešlo. Posuďte sami.

11.6.2014 v 9:00 | Karma: 22,90 | Přečteno: 981x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Odchází obdivuhodný panovník, španělský král Juan Carlos I.

Španělský král dnes oznámil svou abdikaci. Přestože o něm v posledních letech bylo spíše slyšet v souvislosti s kritikou, zaslouží si Juan Carlos I. obdiv pro to, čím se zapsal do moderní historie Španělska.

2.6.2014 v 22:00 | Karma: 26,15 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99