Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Socialistický doublethink v praxi

Když jsem poprvé zaslechl zprávu o nejnovějším názorovém přemetu Paroubkovy sociální demokracie, první věc, která mi přišla na mysl, byla pasáž ze slavného Orwellova románu 1984.

1984

„Šestý den Týdne nenávisti, po průvodech, projevech, po všem tom křiku, transparentech, plakátech, filmech, výstavách voskových figurín, po víření bubnů a vřeskotu trubek, dupotu pochodujících nohou, rachotu tankových pásů, po všem tom řevu letadel jednotlivých perutí, po dělostřelbě, po šesti dnech, kdy se velký organismus křečovitě chvěl k vyvrcholení a všeobecná nenávist k Eurasii vyvřela do takového deliria, že kdyby dav dostal do rukou dva tisíce eurasijských válečných zločinců, kteří měli být veřejně pověšeni v poslední den Týdne, byl by je nepochybně roztrhal na kusy - právě v tomto okamžiku bylo oznámeno, že Oceánie vlastně nevede válku s Eurasií. Oceánie je ve válce s Eastasií. Eurasie je spojenec.“

Asi tak na mě zapůsobilo náhlé rozhodnutí socialistů. Strana, jejíž politika se přinejmenším půl roku přizpůsobuje potřebě uspořádat předčasné volby, a proto neváhá vprostředku překazit průběh českého předsedictví, aniž by byla připravena převzít vládní zodpovědnost, proto se dočasně spřátelí se svými protivníky, proto se pokusí přizpůsobit svým potřebám ústavu, proto hřímá na odpůrce svého přístupu, že se protiví veřejnému zájmu, proto přičítá ústavnímu soudu vinu za narušení politické rovnováhy, právě tato strana teď náhle oznámila, že předčasné volby nepodpoří. Najednou je správné počkat na řádné volby příští rok. Veřejný zájem je náhle opačný.

Bylo by pěkné, kdyby se to dalo označit za ojedinělou změnu názoru, nebo snad dokonce za státnický čin, jak se to snaží prezentovat sám Paroubek. Bohužel na tom nic ojedinělého nebylo; takové střídání názorů podle momentální potřeby je pro předsedu ČSSD denním chlebem. Tentokrát byl názorový přemet rychlejší a výraznější než obvykle, ale o příklady není nouze. Posuďte sami:

Jak to, že radar, o kterém začala Paroubkova vláda jednat s Američany, byl po odchodu ČSSD do opozice náhle hrozbou pro naši suverenitu?
Jak to, že Paroubek, který v opozici nevynechal jedinou příležitost kritizovat Topolánkovu vládu, prohlašovat, jak by všechno udělal líp a hrozit jejím svržením, po úspěchu svého plánu najednou nebyl tím, kdo je za pád vlády zodpovědný a má tedy sestavit vládu novou?
Jak to, že ODS, která je podle Paroubkovy rétoriky největším škůdcem naší země a bratrstvem tunelářských modrých strak, se klidně může stát dobrým spojencem, když se stranám zrovna nehodí rozhodnutí ústavního soudu?
Jak to, že před pár dny Paroubek vyzdvihoval nutnost dohody mezi parlamentními stranami a oceňoval její dodržení, když se teď nejeví problémem smluvené dohody zrušit a zachovat se úplně opačně?
Jak to, že se vůbec zapojoval do překotného schvalování novely ústavy, když ji teď sám prohlašuje za problematickou a odmítá ji využít.
Jak to, že nedávno obviňoval Zelené z toho, že pokrytecky odmítají předčasné volby jedině proto, aby se dočkali výhodnějších preferencí, a tipoval, že „ODS, TOP 09, zelení a lidovci udělají vše pro to, aby došlo k odkladu voleb na jaro“, když teď je odložení předčasných voleb náhle věcí veřejného zájmu?
Jak to, že úřednická vláda byla podle Paroubka slabá a neměla dostatečně silný mandát, aby vládla déle než do října, když teď najednou „Česká republika potřebuje stabilní vládu více než kdy jindy a vláda Jana Fischera tuto odpovědnost musí převzít.“?
Jak to, že se socialistům tolik nechtělo posouvat volby z října na listopad, když se teď náhle po zavržení listopadového termínu ohánějí tím, že se vlastně dobrovolně vzdali předem jistého vítězství?
A jak to, že Paroubek požaduje stabilní vládu se silným mandátem, která by mohla důsledně vést Česko v krizi, když přitom spolu se svými soudruhy z KSČM zásadně odmítá podpořit protikrizová opatření, nabízená současnou vládou?

Upřímně řečeno, už je mi jedno, jestli předčasné volby vlastně budou, nebo ne. Podstatná je cesta, jakou se k řešení dospěje. A cesta, kterou naše politická scéna kráčí, je čím dál absurdnější. Volby v řádném termínu a do té doby vládnoucí úřednická vláda, nebojící se drastických opatření, by samozřejmě mohly být nakonec pro zemi nejlepší, ale dokud o politickém vývoji bude rozhodovat Paroubek, nemůžeme si už být jisti naprosto ničím. Co na tom, že něco prohlašuje dnes, když zítra bude prohlašovat pravý opak?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | středa 16.9.2009 13:53 | karma článku: 30,54 | přečteno: 3386x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu lidí důležitější, divil se šéf poslanců SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  14:39

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19,  aktualizováno  14:39

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při páteční rozlučkové návštěvě Ukrajiny uctila památku 118...

Zlé kuře, dvouocasý pes a vyléčení smrti. Do eurovoleb jdou i bizarní strany

10. května 2024  14:34

Premium O 720 europoslaneckých křesel se v červnu neutkají jen zástupci známých a tradičních stran, ale i...

Při výbuchu a požáru ve sklepě domu na Přerovsku se zranily dvě ženy

10. května 2024  14:15,  aktualizováno  14:30

Při explozi ve sklepě rodinného domu v Jezernici na Přerovsku se dopoledne zranily dvě ženy. Výbuch...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99