Pražští „demokraté“ se činí

Pražské ODS teče do bot. Dominance v metropoli je ohrožena, a tak se páni zastupitelé rychle pustili do schvalování sporných projektů, a zároveň chtějí úbytek přízně voličů nahradit přidáním volebních obvodů.

Minulý týden bylo na zasedání zastupitelstva schváleno několik kontroverzních změn územního plánu: Do spárů developerů se tak dostanou například pozemky několika pražských nádraží, připravovat se začne kontroverzní tunel u Národního muzea, porostou další a další satelitní městečka, padnou i oblíbené parky.

Ne snadže bych byl proti rozvoji města; všechny projekty a změny územního plánu jistě nejsou špatné. Například opuštěné železniční nebo průmyslové pozemky jsou jizvami na tváři města, které si zaslouží zacelení. I bez dálničního okruhu se město neobejde a některé ekologické organizace přitom budí dojem, že by byly ochotny protestovat proti čemukoli.

Otázkou ale je, jak má takové zacelování jizev a schvalování veřejně prospěšných staveb probíhat. A postup, který nám zastupitelé ukázali (nepřipuštění diskuse, smetení protinávrhů, automatické zamítnutí všech námitek) na tuto otázku nedává zrovna lákavou odpověď.

Přitom právě mnoho z těchto plánů bylo dříve pozastaveno kvůli nejrůznějším problémům. A nešlo jen o protesty profesionálních ekologických sdružení, ale i o odpor místních obyvatel, nesouhlas památkářů se zbořením hodnotných budov, nedořešení dopravní obsluhy některých lokalit, nebo na to prostě nebyly peníze. Rychlé rozhýbání pozastavených projektů tak dělá dojem, že spíš než o veřejný zájem jde o to, aby se jisté věci stihly schválit do podzimních voleb, protože pak by to třeba už nemuselo jít tak hladce.

Ale konec konců, proč situaci nevyužít, že? Od minulých voleb má ODS v zastupitelstvu absolutní většinu, takže si může dělat naprosto co chce a nikdo jí v tom nemůže demokratickou cestou zabránit. A tak zatímco v médiích se mluví o boji proti kmotrům, ostřílení pražští politici raději sází na jistotu: změnu odbyli okázalým odchodem Béma a Jančíka a volební výsledek si chtějí pojistit tím, že Prahu rozdělí na větší počet volebních obvodů, aby zmenšili šance malých stran. Na komunální úrovni tak vlastně jedna strana může zásadně ovlivnit volební systém, změnit pravidla ve svůj prospěch. Příkladně demokratické, že?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Matěj Čadil | čtvrtek 10.6.2010 11:20 | karma článku: 18,68 | přečteno: 1648x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81

Matěj Čadil

70 let vlády

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60