Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Političtí stánkaři aneb Aby volby něco vyřešily

Všimli jste si, jak se tu nadává na politiky? Tedy ne že by nadávání na politiky bylo něco divného, ona je to asi tak přirozená lidská potřeba jako dát si dobrý oběd nebo mít hezčí zahradu než soused.

Většina našich politiků si ostatně ani jiné ocenění své práce nezaslouží. Ale háček je v něčem jiném: Například když jsem loni v jednom článku zmínil proradnost předsedy Paroubka, přičinliví diskutéři ve mně odhalili člena Modrého týmu a když jsem pro změnu nedávno věnoval článek pražskému horolezci Bémovi, pro někoho ze mě byl rázem příznivce socialistů. Problém je prostě ten, že pokud mají lidé pojmenovat problém současné politiky, většina lidí řekne buď „Paroubek“ nebo „Topolánek“.

Takové pojetí politiky jako souboje dvou stran a dvou vůdců je ale přesně to, co dvěma největším stranám vyhovuje. Zjevné je to i z historie volebních výsledků: Když se ODS a ČSSD otevřeně pokusily ovládnout politickou scénu opoziční smlouvou, zvedla se mohutná podpora alternativního projektu Čtyřkoalice, naopak rekordního volebního úspěchu dosáhly dvě největší strany tehdy, když proti sobě vedly nejostřejší kampaň.

Absurdní přitom je, jak jsou si obě tyto strany podobné. Hlavní volební taháky je sice odlišují, ale většina programu je tak pragmatická, že ve výsledku v nich moc velké rozdíly nejsou. A tím spíš to pak platí o různých skrytých stranických zájmech, které v programech zapsané nejsou, o podezřelých vazbách na podivné firmy, o roli Dalíků, Tvrdíků a podobných prvků. Výstižně to popisuje Jiří Pehe v článku Volby nic nevyřeší.

Vysvětlení takové situace nabízí politologická teorie, známá jako Teorém středního voliče. Nejlépe se dá ukázat na názorném příkladu stánkařů. Představte si pláž, na níž dva stánkaři pravidelně prodávají osvěžující nápoje. Jaké umístění stánků je nejlepší? Pro zákazníky přirozeně v první a ve třetí čtvrtině pláže. Naši milí dva stánkaři tedy pravidelně staví své stánky na takových místech. Jednoho dne ale první stánkař postaví svůj stánek o kousek blíž k druhému a co se nestane? Má víc zákazníků, protože někteří lidé v prostředku pláže to k němu mají najednou blíž než ke kolegovi. Druhý stánkař to ale brzy zjistí a reaguje logicky – dalšího dne se také posune ke středu. První ale nechce o svou výhodu přijít a posune se ještě o kus. To se opakuje tak dlouho, až stojí oba stánky těsně vedle sebe. Jaký je výsledek pro zákazníky? Většina jich to teď má ke stánku mnohem dál než předtím. A co víc; zatímco předtím měli oba stánkaři svůj jasný okruh zákazníků ze své půlky pláže, čím blíž je jeden stánek druhému, tím halasněji musí bojovat o zákazníky a zdůrazňovat, že je lepší než konkurence.

A tak nějak vypadá naše politická scéna. Dvě největší strany a jejich vůdci se ze všech sil přetahují o voliče, přičemž hlavním argumentem je vykreslení těch druhých jako nejhorších padouchů, kteří přivedou naši zem do záhuby. Úspěšně tím maskují skutečnost, jak moc jsou si ve skutečnosti podobní a jak ochotně si v zákulisí rozdělují funkce, zakázky a vliv. Bohužel, média jim v tom do značné míry pomáhají.

Co s tím? Nejlepší je prostě nepřistoupit na jejich hru. Je potřeba si uvědomit, že nejsme na pláži, kde jsou jen dva směry, kudy se dá jít a jen dva stánkaři, u kterých se dá nakupovat. Možnosti politických programů jsou mnohem bohatší než jenom škála pravice-levice. A je tu i mnoho stran, nabízejících ve svých programech věci, kterým ti dva do sebe zahledění stánkaři nemohou konkurovat. Příznivý trend tu naznačuje Praha, kde podle průzkumu významně ubylo hlasů nejen ODS, ale i ČSSD1, a podobnou naději dává nejnovější průzkum CVVM. Jen tak dál. Jenom když dáme dalším stranám šanci, tak můžeme doufat, že volby opravdu k něčemu budou.


1) Přestože ze sebe Paroubek najednou dělá pana Spravedlivého, který s pražskou radnicí nemá nic společného

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | čtvrtek 28.1.2010 3:00 | karma článku: 14,72 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99