Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politické zemětřesení?

Rezignace čtyř předsedů politických stran v jeden den, historický propad velkých politických stran a naopak historický úspěch stran nových, rýsující se pravostředová koalice. Je důvod jásat? Ano i ne.

19 % propadlých hlasů opravdu není málo

Výsledky voleb jsou rozhodně v mnohém příjemným překvapením. Nejenom proto, že hrozba levicově populistické vlády a uvedení komunistů do aktivní politiky na celostátní úrovni byla zažehnána, nejenom proto, že konfrontačnímu buldozerovému stylu politiky Jiřího Paroubka vystavili voliči náležité vysvědčení a on z toho vyvodil osobní zodpovědnost, ale zejména proto, že lidem zjevně došla trpělivost s velkými stranami.

Stačí si uvědomit, že ODS a ČSSD získaly v minulých volbách 77,5 % hlasů a 155 mandátů a tentokrát podle odhadů pouze 42,3 % hlasů a 109 mandátů. To je opravdu zásadní: V parlamentu dvě největší strany ztratily ústavní většinu, v celkovém počtu hlasů je propad ještě dramatičtější – je to pro ně téměř padesátiprocentní ztráta. Je zjevné, že lidé skutečně chtějí změnu. Že aspoň nějaké změny přijdou, se ukazuje už nyní – stačí zmínit vypadnutí Ivana Langera z parlamentu nebo rezignaci Jiřího Paroubka na křeslo v ČSSD. Jestli přijdou další změny, to samozřejmě záleží hlavně na budoucí vládě.

Na výsledky se ale dá pohlížet ještě jiným způsobem. I když to v komentářích k volebním výsledkům poněkud zaniká, je potřeba si uvědomit, že téměř 19 % voličů, kteří ve volbách hlasovali, nezíská zastoupení v parlamentu. Proč? Protože volili "špatně"; protože jejich strany zůstaly pod pěti procenty. To je značně alarmující výsledek a není divu, že takový systém, kde 19 % hlasů nemá žádnou politickou váhu, připadá leckomu problematický.

V minulých volbách se velkým stranám podařilo přesvědčit voliče, že hlasovat pro malé strany nemá smysl a takové hlasy jsou ztracené. Tehdy je občané poslechli a výsledky takového rozložení sil jsme viděli v uplynulých čtyřech letech. Není divu, že tentokrát už lidé volání velkých stran nevyslyšeli: V roce 2006 získaly menší strany 19,5 % hlasů, letos 46,43 %, což je více než dvojnásobný nárůst. Lidé volili mnohem různoroději, ale i přesto zasedne v parlamentu znovu jenom pět stran.

Obvyklý mýtus o pětiprocentní uzavírací klauzuli zní, že je to stabilizační prvek pro politickou scénu. Že to tak ve skutečnosti není, dokazuje například výzkum společnosti GFK, který ukázal, že strany s podporou kolem pěti procent by ve skutečnosti měly mnohem více hlasů, kdyby voliče neodrazovalo strašidlo pětiprocentní hranice. V těchto volbách se díky známým osobnostem a velkým finančním prostředkům na kampaň podařilo pětiprocentní past překonat dvěma novým stranám, ale mnoho dalších na ni doplatilo. Jestli byl vskutku hlas třeba pro takové Věci veřejné prospěšnější než hlas pro jiné strany, to ukáže čas. Nicméně má-li nastat v české politice skutečná změna, je na místě debata o úpravách volebního systému, které by tuto disproporcionalitu omezily.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | sobota 29.5.2010 20:40 | karma článku: 24,82 | přečteno: 2732x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99