Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

silný kuřák

27. 5. 2010 15:13
Podle mého

názoru je VV nevolitelné už jenom takovouhle smlouvou. Divím se, že "vedení strany", což je v současnosti jeden nazdárek, nedotáhlo praktiky svého vzoru do konce. Josef Visarionovič dával kulku, v lepším případě Sibiř. A přitom je to tak prosté. Někde už to funguje a přijde mi to férové a logické: vítěz voleb dostane 10%-ní bonus a pak jsou přeběhlíci k h....

0 0
možnosti
JN

Jules navždy

27. 5. 2010 15:17
Re: Podle mého

jenže to také zasahuješ do ústavy neboť měníš principy volebního systému - již by nebyl poměrný...

0 0
možnosti
T

Tregold

27. 5. 2010 13:29
No velký problém by to byl, kdyby se volili jednotlivci

ale ve volbách do PS se volí celá strana, nikoliv jednotlivec. Takže občan ať chce či nechce, musí volit politickou stranu a její program. Poslanec je pak zvolen nikoliv kvůli svým očím či názorům ale aby prosazoval program své strany. Vzhledem k tomu, že prognóza je opět na volební pat a několik poslanců bude hrát tedy klíčovou roli např. při vyslovení podpory vládě (nebo při volbě prezidenta) je pochopitelné, že se strany brání. Jak by se asi cítili členové a příznivci VV, když si v referendu odhlasují nějaký postoj (např. k legalizaci hazardu) a jeden jejich poslanec by pak hlasoval nikoli v souladu s postojem strany ale dle toho, kdo mu co dal? Na druhou stranu je otázka, zda takto postavená smlouva je platná a zda není lepší riskovat přeběhlictví než takto omezovat své reprezentanty.

Omezení se vyjadřovat jinak než jaký je názor strany je již naprostý nesmysl. VV si tak odradí skutečné osobnosti, které mají mnohdy kontroverzní názory. Stačí přece např. říci, toto je můj os. názor.

0 0
možnosti
JN

Jules navždy

27. 5. 2010 13:51
Re: No velký problém by to byl, kdyby se volili jednotlivci

já s vámi souhlasím, je problém, jakým způsobem vyřešit přeběhlictví - zejména u nově vzniklých stran (ale vzhledem k případům v ČSSD nejen u nich...). bylo by samozřejmě lepší, pokud by poslanci měli takovou morálku, že by se svého postu vzdali sami, pokud by nechtěli dále pracovat v rámci dané stranické linie, bohužel tomu tak ale není.

0 0
možnosti
T

Tecumtha

27. 5. 2010 12:21
Obecně lze zařadit tyto praktiky, které zcela odporují

Slibu poslance , k praktikám totalitářských stran, potlačujících u svých poslanců demokratické principy. Je velmi vypovídající to, u kterých stran se již objevily snahy je uplatnit : Sládkova SPR-RSČ, ČSSD a teď VV .

0 0
možnosti
JN

Jules navždy

27. 5. 2010 12:09
já s tím problém nemám

jakkoli se vyrovnat s přeběhlictvím je těžké, já bych ale zase takový problém ve smlouvě neviděl. Možní budoucí poslanci strany souhlasili s programem, měli by jej také ve sněmovně prosazovat. Strana do nich investuje nemalé finanční protředky, má nějakou ideu, program, který chce prosadit a je potřeba si přiznat, že k tomu je potřeba držet se stranické linie. My ve volbách totiž nevolíme jednotlivce s jeho osobitým názorem, ale politickou stranu. Podle mě by těch poslanců ani nemuselo být 200, stačila by možbná i polovina (respektive nějaký menší lichý počet).

Chybu vidím snad jen v tom, že čeští poslanci tuto programovou loajalitu neberou jako něco samozřejmého.

0 0
možnosti
T

Tecumtha

27. 5. 2010 11:06
Zábavné je sledovat, že se o přeběhlictví kvičí v případě

kdy se od programu strany odchýlí stranické vedení - příklad ČSSD, a poslanec, který jediný trvá na původním programu a nesouhlasí s politikařením, které předvádí jeho nadřízení, je označen za přeběhlíka a veřejně pranýřován.

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.nesmeje@seznam.cz

27. 5. 2010 11:32
Re: Zábavné je sledovat, že se o přeběhlictví kvičí v případě

Mě spíš bavily rozdílné komentáře v médiích. Jednou to byl "státotvorný politik, který prozřel a pochopil, co je pro tento stát nejlepší. Byl ochotný pro ušlechtilé ideály velkých obětí", podruhé to byl "křivý politik, který se prodal za mrzký peníz a zradil tak všechny ideály. Byl to samozřejmě alkoholik, který přechodem do jiné strany řešil své mrzké pohnutky". ;-D

0 0
možnosti
T

Tecumtha

27. 5. 2010 11:01
Přeběhlictví není za stávajícího obsahu poslaneckého

slibu řešitelné. Ve Slibi poslance se píše, že poslanec hlasuje podle svého vědomí a svědomí. O diktátu stranických sekretariátů tam nic není. Pokud je poslanec svazován stranou, že NESMÍ NIKDY hlasovat jinak, než rozhodne vedení strany - je to poslanec na h...... prd. Pak opravdu můžeme zrušit parlament a mohou schůzovat jen předsedové stran s určenou procentuální silou třeba ve výtahu. A ještě se tím dost ušetří .

0 0
možnosti
T

Tecumtha

27. 5. 2010 11:02
omluva : "ve Slibu poslance"

0 0
možnosti
JC

Jarcho

27. 5. 2010 10:37
Volte třeba i véčkaře,

hlavně ale kroužkujte poslední 4.

Nositelem nemravných praktik jsou ti, kdo jsou v čele - nikoli ti na chvostu.

http://www.4zezadu.cz/

0 0
možnosti
T

Tecumtha

27. 5. 2010 10:57
Re: Volte třeba i véčkaře,

kroužkování má význam u starých a velkých stran..... u neparlamentních je to naprostá a hloupá zbytečnost.

0 0
možnosti
MZ

Cavaliere

27. 5. 2010 10:21
Hm

A jak to mají ošetřeno, když někdo bude chtít přeběhnout k nim. To bude muset peníze přinést a nebo je dostane?:-(

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.nesmeje@seznam.cz

27. 5. 2010 10:04
S ohledem na přeběhlíky,

kteří pak určují nejdůležitější zákony parlamentu se ani nedivím a mělo by to takto být i uzákoněno. Prozřel jsi? Pochopil jsi, že jiná strana tě naplňuje víc? Není nic jednoduššího, než odejít ze sněmovny, přepustit místo dalšímu v pořadí, a v dalších volbách kandidovat za jinou stranu.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 5. 2010 9:58
Nevím, kdo tohle vymyslel,

ale první to praktikoval Sládek a to také odpovídá.

-

VV definitivně Rv, ti lidi nemají ani základní cit pro demokracii. Dinosaury ať si klidně odstřelují, ale volit poslance, který je předem omezen ve vykonávání svého mandátu hrozbou horentní pokuty, to odporuje zdravému rozumu.

-

A mimochodem, myslím, že to protiústavní je. Přinejmenším to je ostře v rozporu s duchem ústavy, poslanec má hlasovat podle svého svědomí, ne podle svého šéfa. ;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99