Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechcete nás volit? Však my si to zařídíme!

ODS v pražském zastupitelstvu jednostranně schválila pro komunální volby účelové rozdělení města na obvody, aby znevýhodnila menší strany. Podobná arogance, jaká stála Paroubka úspěch v parlamentních volbách.

Rozdělení Prahy na nesmyslné volební obvody

Volby do pražského zastupitelstva jsou samy o sobě dost zvláštní raritou: Praha je sice oficiálně kraj, ale volby se v ní konají podle zákona o komunálních volbách (čili Pražáci jsou jediní voliči, kteří se neúčastní krajských voleb) a zvláštního zákona o hl. m. Praze. Přitom ale, aby politici náhodou nepřišli zkrátka, dostávají strany peníze za mandáty stejně jako při krajských volbách. A teď ODS pro změnu zneužila zákon o komunálních volbách a silou prosadila účelové rozdělení Prahy do obvodů, aby vyšachovala menší strany.

Rozčlenit město na více volebních obvodů může mít smysl tehdy, když se přirozeně dělí na výrazně odlišné části. Třeba ve dvojměstích typu Brandýs nad Labem-Stará Boleslav nebo Sedlec-Prčice (mimochodem, ani v jednom takovém případě se v minulých volbách k vytvoření volebních obvodů nesáhlo), rozhodně ale ne v Praze.

Pražští občanští demokraté to zdůvodňují starostí o blaho voličů: „Rozhodli jsme se pro tuto variantu proto, aby lidé mohli volit z kandidátů, které důvěrně znají z okolí svého bydliště - ne nějaké neznámé politiky,“ říká radní Milan Richter. Přitom zapomíná zmínit, že k tomu máme v Praze městské části, zatímco celoměstské zastupitelstvo je prostě celoměstské.

Copak si někdo myslí, že zastupitel zvolený za určitý obvod bude hájit zájmy právě tohoto obvodu? On to totiž ani dost dobře dělat nemůže; stačí se totiž podívat, jak nesmyslně jsou jednotlivé obvody stanoveny: například v I. obvodě se tak spolu se Starým Městem a Malou Stranou nachází třeba Přední Kopanina a Sobín, ve IV. Letná s Čakovicemi, V. obvod tvoří úzký pás, táhnoucí se od Nového Města přes Žižkov a Vysočany až k Vinoři a Satalicím, VI. obvod spojuje Vršovice s Horními Počernicemi a v VII. obvodě se ocitají tak vzdálená místa, jako jsou Klánovice a Libuš. Volební obvody tedy nemají naprosto nic společného s přirozenou geografií města. Navíc jsou účelově stanoveny tak, aby se v každém volebním obvodě volilo co nejméně mandátů1 a přitom celkem zůstalo zastupitelů (a tedy koryt pro politiky) co nejvíce2.

Podle všeho je tak jediným důvodem dělení na obvody snaha ODS jednostranně ovlivnit výsledky voleb, aby byly pro ni co nejvýhodnější. Tuto praktiku, zvanou gerrymandering, často v minulosti s úspěchem použily vládnoucí strany, které se obávaly odlivu podpory voličů.

ODS zneužívá své většiny v zastupitelstvu a zvedá laťku pro menší strany až na 9 % hlasů. Hrozí tak, že i pokud by volby v Praze vyhrála například TOP 09 (jako se to povedlo v parlamentních volbách), nedokáže sestavit koalici bez ODS a nezbude jí, než ponechat ve vedení města mnoho současných figur i s jejich nešvary.

Navíc to s sebou nese ještě jednu pikantní záležitost. Zatímco se už nějaký čas mluví o zavedení přímé volby starostů a primátorů, toto rozparcelování Prahy má přesně opačný efekt: Šest ze sedmi obvodů vůbec nebude mít budoucího primátora na kandidátce, čili o jeho zvolení do zastupitelstva bude rozhodovat pouhá sedmina voličů.

Občanům nezbývá než vyjádřit nesouhlas na internetu a doufat, že celý systém se obrátí proti ODS, což nemusí být úplně nereálné. V parlamentních volbách byla sice ještě její pozice v Praze relativně silná, ale takovouto arogancí dává najevo přesně to, za co letos voliči etablované strany potrestali.

1) Podle zákona 491/2001 Sb. §27 je minimální počet zastupitelů na jeden volební obvod 9.
2) Podle zákona 131/2000 Sb. §48 může mít hl. m. Praha 55 až 70 zastupitelů. Na osm obvodů se tedy už rozdělit nedá (muselo by být minimálně 72 zastupitelů), takže byla rozdělena na sedm obvodů po devíti mandátech.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | pátek 18.6.2010 14:40 | karma článku: 24,87 | přečteno: 3892x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99