Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec „vzteklého psa“

Plukovník Muammar Kaddáfí byl zabit libyjskými rebely ve svém domovském městě Syrta. A přes všechny problémy současné Libye to je dobrá zpráva. Kaddáfí byl tyran, násilník, terorista a zrádce své země a krále.

„Vzteklý pes“ Kaddáfí

Znamená to, že zásah NATO proti Kaddáfímu byl spravedlivý? Zdaleka ne; mezinárodní politice samozřejmě dominují národní zájmy, zatímco zásadovost je vzácným zbožím. Že libyjská ropa hrála v těchto událostech podstatnou roli, je nabíledni. Západním politikům, kteří nyní Kaddáfího bombardují, rozhodně neslouží ke cti, že ještě loni se s diktátorem objímali a plácali ho po zádech, jak se pěkně „polepšil“. Přitom i během Kaddáfího přátelských návštěv v západní Evropě proti němu demonstrovalo mnoho libyjských emigranů, kteří na nebezpečnost jeho režimu otevřeně poukazovali (organizátorem protestů byl mimo jiné dědic libyjského trůnu, prasynovec svrženého krále Idríse, Muhammad as-Senussi).

Znamená to, že pád Kaddáfího režimu je jistým krokem k lepšímu? Ani náhodou; jednání povstalecké Přechodné národní rady (NTC) zatím nahrává skeptickým obavám z toho, kam zemi přivede. Je dost pravděpodobné, že po pádu Kaddáfího tyranie, které dominoval jeho bizarní kult osobnosti, sobecké zájmy a megalomanství, se naděje na demokratickou Libyi rozplynou buď v chaosu kmenových sporů a bojů o moc, anebo v jiné tyranii, založené na těch nejhorších elementech současného muslimského světa (je jenom náhoda, že úzké styky s NTC udržuje český radikální islamista Muneeb Hasan Alrawi?)

Libyjec s portrétem krále Idríse

Ačkoli oficiální zprávy jsou plné nadšení z Kaddáfího smrti, někteří komentátoři vyjadřují z dalšího vývoje obavy. Zamyslíme-li se nad historií Libye a nebezpečím fragmentace země, je potřeba sjednocující autority zjevná a obnovení konstituční monarchie jakospojujícího prvku země s navázáním na předkaddáfíovskou tradici by byla rozumná možnost. Sám následník trůnu Muhammad as-Senussi o své uznání nijak nebojuje, ale nabízí své služby vlasti a vybízí k obnovení ústavy a tomu, aby měli lidé možnost sami rozhodnout o budoucnosti země1. Bohužel, přestože běžní lidé vzpomínají na dobu krále Idríse a projevují náklonnost k monarchii, politici z NTC nemají žádnou chut dělit se o nově získanou moc, a tak možnost obnovy království neberou příliš vážně. Bylo by příjemné se v tomto mýlit, ale lidová povstání a revoluce svrhávající staré režimy málokdy přinesou samy o sobě skutečné zlepšení.

Přes to všechno, Kaddáfí byl padouch. Netěší mě jeho potupná smrt a vláčení jeho těla ulicemi, jistě neměl být lynčován a mělo se s ním zacházet podle mezinárodních konvencí jako s válečným zajatcem, ale rozhodně si zasloužil tvrdý trest za zločiny, které spáchal, a nikoli spokojené dožití v exilu, jak se poštěstilo tolika jiným diktátorům. Ne náhodou jej Ronald Reagan nazval „vzteklým psem Blízkého východu“. Byl nepřítelem civilizovaného světa, terorizoval vlastní lid, vyhrožoval cizím státům, podporoval teroristické útoky proti jiným národům, vydíral své sousedy a v neposlední řadě se dostal k moci odporným pučem a zradou svého krále. Světu bude bez něj lépe.

Další zajímavé informace:

Autor: Matěj Čadil | pátek 21.10.2011 8:00 | karma článku: 31,32 | přečteno: 5430x
  • Další články autora

Matěj Čadil

Milí Zelení, jen tak dál

Strana zelených si na svém víkendovém sjezdu odhlasovala institut spolupředsednictví: Od příštího roku má mít strana ne jednoho předsedu, ale rovnou dva. Divíte se, proč by chtěl někdo takovou ptákovinu dělat?

26.1.2015 v 11:15 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Rumunsko na cestě k obnovení monarchie?

Dovedete si představit, že by jedna z evropských zemí mohla v nejbližších letech opustit republikánský režim a nahradit jej konstituční monarchií? Není to představa úplně nereálná.

31.10.2014 v 20:00 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1821x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Československé království?

Dovedete si představit, že byste byli občany Československého království? Zvláštní myšlenka, že? Přitom ji jeden čas prosazovala jedna z nejoslavovanějších postav naší novodobé historie.

14.10.2014 v 16:10 | Karma: 22,20 | Přečteno: 2565x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Španělé si přejí, aby měl král silnější politickou roli

Navzdory povyku, jenž v souvislosti se střídáním na trůnu vyvolali španělští levicoví republikáni, se ukazuje, že většina Španělů je věrna svému králi a uvědomuje si význam monarchie pro stát a společnost.

26.6.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Den královských narozenin

Včerejšek, 10. červen, byl zajímavý tím, kolik narozenin a výročí v královských rodinách se v tento den sešlo. Posuďte sami.

11.6.2014 v 9:00 | Karma: 22,90 | Přečteno: 981x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99