Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když poprava, tak pořádná

ČSSD nebere volební kampaň na lehkou váhu a nehodlá zjevně v ničem zaostat za svými protivníky. Když se tedy ODS nedávno zbavila svého předsedy a volebního lídra, nemohli to socialisté nechat jen tak a potřebovali nám ukázat, že i oni jsou ochotni své černé ovce zaříznout.

Vlček mezi náma skončil!

Obětním beránkem se tentokrát stal předseda sněmovny Miloslav Vlček, který měl tu smůlu, že na rozdíl od mnoha kolegů se nedokázal ze svých průšvihů tak obratně vylhat. Když už se ale socialisté jednou rozhodli, že hříšník bude hozen přes palubu, musí to pořádně šplouchnout, aby všichni viděli, že právě oranžová loď se zbavila nežádoucí zátěže. Ostatně podle předsedy Paroubka se Vlček zesměšnil, což je horší, než kdyby skutečně závažně selhal. A tak po rezolutním Paroubkově prohlášení, že když Vlček porušil zákon, tak odejde, následoval provinilcův odchod nejenom z pozice předsedy sněmovny, ale i z čela volební kandidátky, z poslaneckých lavic a zřejmě i z vysoké politiky vůbec. Všechno samozřejmě tak, aby to bylo náležitě vidět. Na tiskové konferenci už Vlček nedostal stranickou šálu ani slovo a vše potřebné obstaral předseda Paroubek.

Z jeho řeči by ale mohl náhodný divák snadno užasnout, co že se to vlastně stalo. Jako by se totiž vůdce socialistů řídil heslem „O mrtvých jen v dobrém“ a nad Vlčkovou politickou mrtvolou začal vychvalovat jeho osobnostní kvality, „odpovědnost a odvahu“, aby mohl začít dštít síru na všechny politické protivníky a vyzvat polovinu představitelů konkurenčních stran k odstoupení. A určitě té příležitosti nevyužil naposledy. Hned měl také jasno, že záležitost je předvolebním útokem ze strany "paranoidního pana Íčka": „Poslední dny jsou ve znamení mediální štvanice ve vztahu k panu Vlčkovi. Celá kauza je samozřejmě předem připravená, účelová. O těch věcech se ví celou dobu. Byly použity šest týdnů před volbami, shodou okolností před jednou z televizních debat v Olomouckém kraji.“1 Samozřejmě. Kdo by taky čekal, že za jakýkoli skandál ČSSD je zodpovědný někdo jiný než politická konkurence, která se marně snaží zvrátit vůli voličů? Teď jen zbývá otázka, jak se celá situace podle Paroubka vlastně má: Je Vlček politik, který selhal a kterého strana nemůže dál trpět na své kandidátce, anebo je obětí nečistých útoků politických rivalů a vlastně za nic nemůže?

Co je ale celá kauza dobře ilustruje až příliš zjevně, je přístup vrcholných politiků (ať už z kteréhokoli tábora) k podobným skandálům. Paroubkův výrok o zesměšnění přímo vybízí ke čtení v duchu: „Nevadí nám, když někdo lže, krade a podvádí. Ale pokud se náhodou zesměšní a ohrozí tím náš volební výsledek, zatočíme s ním.“ A když Paroubek doslova prohlásil, že „o těch věcech se ví celou dobu“, ale byly účelově vytáhnuty zrovna šest týdnů před volbami, aby socialisty poškodily, snad ani není třeba komentáře k tomu, jaké hodnoty jsou pro takového člověka důležité.

Politologové a sociologové prý soudí, že Vlčkova aféra může nakonec ČSSD pomoci, protože strana celý případ uzavřela rychle. Je-li to tak, nezbývá než popřát parlamentním stranám, aby podobných případů provětralo jejich řady co nejvíce – adeptů je na to nepochybně dost. Třeba pak začne voličům víc záležet na tom, jak se vlastně politici chovají, než na tom, na koho zrovna co prasklo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | pátek 23.4.2010 7:00 | karma článku: 21,82 | přečteno: 1130x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99