Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdopak bude tím eurokomisařem?

Tak nám došlo k vývoji, který se dal celkem dobře očekávat. Obě nejsilnější strany společně obviňují vládu z toho, že opravdu vládne.

Je to zajímavé: Současnou vládu více méně daly dohromady ODS a ČSSD a obě strany prohlašovaly, že tam nominují schopné odborníky. Pan poslanec Paroubek svrhnul vyslovením nedůvěry Topolánkovu vládu, následně se podílel na složení nové Fischerovy vlády, která od něj pak důvěru dostala. Dalo by se to vyložit tak, že právě ustavení této vlády bylo cílem svržení té předchozí. Je jedno, jestli budeme vládě říkat úřednická, odbornická nebo překlenovací. Je to řádná vláda s důvěrou, a jako taková by měla vládnout a podle svých nejlepších schopností řídit naši zemi, byť na krátký čas. Některým politikům se to ale zjevně nelíbí a nejvíce by ocenili vládu loutkovou.
Paroubkovi ani Topolánkovi se nezamlouvá, že by měla současná vláda rozhodovat o našem budoucím evropském komisaři. Dali to najevo i ministru pro evropské záležitosti. Pikantní na tom je výrok Jiřího Paroubka: „Myslím si, že podzimní volby budou kromě jiného také o tom, kdo bude za Českou republiku eurokomisařem". Že by se strana, která postavila eurovolby na vnitrostátních tématech, rozhodla parlamentní volby pojmout pro změnu evropsky? Premiérovi nakonec nezbylo než tlaku velké dvojky ustoupit a tak se zatím vydává do Bruselu jednat pouze neformálně o postech a nikoli o lidech. Otázka je, co může asi tak vyjednat, když právě současný (a pravděpodobně i budoucí) předseda Evropské komise Barroso je známý svou snahou o to, aby byly resorty v komisi přidělovány podle osobních dispozic a kvalit kandidátů a ne podle politických dohod, a na druhé straně bude snaha všech států, zejména těch velkých, obsadit co nejvlivnější posty. Mezi těmito mlýnskými kameny nemá nevýrazný Fischer s neexistujícím kandidátem moc velkou šanci uspět.
Jan tak pro zajímavost uvedu některá známá fakta o Evropské komisi. Mandát současné komise končí 31. října, to znamená pouhých dvacet dní po českých volbách do poslanecké sněmovny. Přitom při sestavování současné komise v roce 2004 se pilně jednalo celé léto, v srpnu bylo složení komise zhruba známo, od 27. září do 11. října absolvovali kandidáti na komisaře slyšení v Evropském parlamentu a i po těchto slyšeních se sestavování komise ještě pozdrželo kvůli pochybnostem o některých kandidátech. Navíc během funkčního období současné komise byly vytvořeny relativně málo významné posty pro nově přijaté Rumunsko a Bulharsko. Oba státy si budou chtít jistě polepšit, takže konkurence bude zase o něco větší. Zajímalo by mě, jak si čeští politici představují uplatnění našeho komisaře, když jeho jméno oznámí nejdřív v polovině října. Pokud jim ovšem vůbec záleží na tom, co bude český eurokomisař dělat a nejde jim jenom o to, kdo dostane trafiku.
Zajímavé je obzvlášť to, že se tímto vývojem dostávají Topolánek s Paroubkem na jednu loď. Oba dva sestavili přechodnou vládu, oba dva jí vyslovili důvěru a oba dva teď protestují proti tomu, že vláda činí samostatná rozhodnutí. Pozitivní na tom jistě je, že taková situace zvlášť neprospěje negativním kampaním, mobilizujícím proti jedné či druhé straně. Taky to naznačuje, že k sobě obě velké strany nemají tak daleko, jak se nám snaží namluvit.
A koho tedy chtějí strany nominovat na toho svého eurokomisaře? Paroubek se ohání jmény jako Švejnar a Telička, ale to je stěží něco víc než snaha zalíbit se voličům. Leccos naopak nasvědčuje tomu, že se skutečně vedou na toto téma jednání mezi oběma velkými stranami. Paroubkova výše zmíněná slova o parlamentních volbách, které budou rozhodovat o eurokomisaři, by se dala vyložit trochu jinak, než se na první pohled zdá, a sice že vítěz bude premiérem a ten druhý se stane eurokomisařem.
Ostatně Paroubek při dotazu na to, jestli by si dokázal po volbách představit velkou koalici s ODS, odpověděl, že ne s tímto vedením. Tak proč nenabídnout Topolánkovi teplé místečko v Bruselu a nesestavit pak vládu s někým přizpůsobivějším, jako je Pavel Bém. Vždyť ve vládnutí s ním má Paroubek dlouholeté zkušenosti z pražského magistrátu. A takto by se mohl stát opět premiérem a ani by k tomu nepotřeboval marťany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Čadil | středa 17.6.2009 16:11 | karma článku: 15,90 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Matěj Čadil

95 let od smrti posledního českého krále

Zatímco nás příroda těší začátkem jara a 1. duben je spojený s aprílovými žerty, není špatné na chvíli si připomenout i jedno trochu smutnější výročí. Víte, že dnes je to právě 95 let od smrti posledního českého krále?

1.4.2017 v 13:30 | Karma: 25,44 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

Sto let od poslední korunovace

Letos se připomínalo 180 let od poslední české korunovace krále Ferdinanda V. roku 1836. Dnes je to ale právě 100 let, kdy byl náš panovník (císař Karel I.) naposledy korunován – byť jen korunou uherskou.

30.12.2016 v 15:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Matěj Čadil

70 let vlády

Po dlouhé nemoci dnes zemřel nejdéle vládnoucí panovník současnosti, thajský král Pchúmipchon Adunjadét. Na trůně seděl 70 let. Při pohledu na naše prezidentské volby kažých pět let může člověk takovou kontinuitu jen závidět.

13.10.2016 v 16:00 | Karma: 25,53 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Matěj Čadil

Památka posledního českého krále

28. září jsme si s velkou slávou připoměli svátek sv. Václava, knížete stojícího u kořenů naší státnosti. Dnes, 21. října, slavíme mnohem méně známý svátek blahoslaveného Karla I., posledního českého krále.

21.10.2015 v 15:45 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Kultura

Matěj Čadil

Islámský fundamentalismus a genderová ideologie jako dvojí zlo dnešní doby

Čím byly nacismus a komunismus pro 20. století, tím je islamismus a mravní relativismus dnes. Pozoruhodně břitké přirovnání, které prohesl na právě probíhající synodě o rodině kardinál Sarah z Guiney.

15.10.2015 v 13:45 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3842x
Blog na iDnes.cz mám už nějakých pár let, ale v poslední době píšu jen tu a tam, když se sejde nápad a trocha času, což nebývá zas tak často.
Zabývám se grafickým designem a tvorbou internetových stránek, rád fotím, kreslím a maluju. Budu rád, když se podíváte na mé internetové portfolio, případně na galerii mé tvorby na deviantArtu. Provozuji web www.angrenost.cz, zabývající se světem J. R. R. Tolkiena, včetně encyklopedie, slovníku, ilustrací, diskusního fóra a dalšího. Jsem autorem webu Promonarchii.cz, která si klade za cíl představit myšlenku monarchie jako zcela moderního systému, který může i v současnosti nabídnout mnoho předností v porovnání s republikou.
Jsem členem politické strany Koruna Česká a občanského sdružení Campamento '99