Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parlamentní shromáždění zemí východního partnerství bez úspěchu?

Poslanci šesti východních sousedů EU se ve Štrasburku sešli s europoslanci. Nakonec se nedohodli na ničem. Jednání nebudou jednoduchá, promítají se do nich vzájemné konflikty mezi zeměmi i jejich rozdílné zájmy. Podstatné je, že existuje jasně vyjádřená vůle ke spolupráci a k hledání řešení.

První řádné jednání Parlamentního shromáždění EURONEST, Evropské unie a zemí východního partnerství, které proběhlo 14. a 15. září ve Štrasburku, ukázalo v jasném světle, jak obtížná a dlouhá, ale současně nezbytná bude cesta ke skutečnému partnerství Evropské unie s jejími východními sousedy.

Přirozeným zájmem Evropské unie a všech jejích členských zemí jsou dobré vztahy se sousedními zeměmi. Tento zájem je vyjádřen v Evropské politice sousedství. Ta se dělí na dvě větve, jižní partnerství \ východní partnerství. Zatímco jižní partnerství zahrnuje především země kolem Středozemního moře, východní partnerství se týká celkem šesti zemí: Běloruska, Ukrajiny, Moldávie, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu.

Je třeba zdůraznit, že kontakty mezi Evropskou unií ať na úrovni Komise či Parlamentu nenahrazují, ani nemohou nahradit, dvoustranné vztahy mezi jednotlivými zeměmi. Navzájem se doplňují.

V roce 2009 v Praze, během českého předsednictví EU, vznikla myšlenka vytvořit společné parlamentní shromáždění EU a zemí východního partnerství. Vznikl tak jakýsi malý parlament, složený ze šedesáti poslanců Evropského parlamentu a šedesáti, tedy po deseti z každé země východního partnerství. Vznik tohoto shromáždění dlouho komplikovala situace v Bělorusku. Evropská unie totiž neuznává volby v Bělorusku jako demokratické a odmítla účast poslanců parlamentu Běloruska. Do té doby, než proběhnou v Bělorusku demokratické volby, zasedá v parlamentním shromáždění EURONEST pouze 110 poslanců.

Parlamentní shromáždění bylo oficiálně vytvořeno v květnu 2011 a nyní, v září, se poprvé sešlo ke svému řádnému jednání. Jako předseda delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s parlamenty Ázerbájdžánu, Arménie a Gruzie jsem členem tohoto shromáždění a současně členem jeho širšího vedení.

Parlamentní shromáždění vytvořilo několik výborů, podobně jak tomu je v parlamentech. Výbory se sešly a navrhly první témata, kterými se budou zabývat. Jak výbory, tak parlamentní shromáždění se budou scházet dvakrát ročně.

První řádné jednání Parlamentního shromáždění EURONEST nebylo jednoduché. Pokaždé, když se poprvé sejdou lidé, kteří se navzájem neznají, hovoří různými jazyky, mají různá zázemí a především nesou tíhu odpovědnosti hájit zájmy své země a svých voličů, setkáme se s nedůvěrou a velkou rezervovaností. Svým dílem k tomu přispěly i organizační nedokonalosti, které provází každý začátek.

Parlamentní shromáždění na svém prvním jednání nakonec nedokázalo přijmout vůbec žádné usnesení. K návrhu usnesení bylo podáno mnoho návrhů na změny, často velice kontroverzních. Do jednání se zásadním způsobem promítl dlouhodobý konflikt Arménie a Ázerbájdžánu - Náhorní Karabach.

Osobně nepokládám jasný neúspěch jednání za fatální. Potvrzuje se, že spolupráce není a nebude jednoduchá. Ani EURONEST, ani jeho Parlamentní shromáždění nemůže nahradit vztahy mezi jednotlivými státy, jak Evropské unie, tak zemí východního partnerství. Nepochybným přínosem je však skutečnost, že všechny země jasně deklarují zájem na spolupráci, zájem na dobrých sousedských vztazích. Cením si i toho, že poslanci jednotlivých parlamentů se spolu schází kolem jednoho stolu, vyměňují si názory a svým způsobem se spolu učí mluvit. Je před námi dlouhá cesta, ale shodli jsme se, že po ní chceme jít dál.

Autor: Milan Cabrnoch | sobota 24.9.2011 12:22 | karma článku: 6,97 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Milan Cabrnoch

Evropská unie poručí i přírodě

Causa Veverka se vrací do Evropského parlamentu. Evropská unie plánuje nařídit členským zemím fyzickou likvidaci těch rostlinných a živočišných druhů, které na jejich území nejsou dle úředníků Komise původní.

24.1.2014 v 12:11 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

VZP ztrácí pojištěnce od svého vzniku

Jedině zdravotní knížky odchod pojištěnců zastavily. Jak je z čísel zřejmé, VZP pojištěnce ztrácí stále. Jedinou výjimkou je rok 2010, tedy rok, kdy vedení VZP využívalo jako konkurenční výhodu své elektronické zdravotní knížky. Díky jejich nabídce VZP nejen že pojištěnce neztratila, ale naopak se jejich počet zvýšil.

23.1.2014 v 13:23 | Karma: 11,91 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Zdravotní knížky nástrojem konkurence pojišťoven

Elektronické zdravotní knížky se stále jasněji stávají nástrojem konkurence mezi zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny lákají pojištěnce, když jim poskytují užitečnou a prospěšnou službu - přístup k jejich informacím o zdravotním stavu i o jejich pojištění. A funguje to.

16.1.2014 v 11:40 | Karma: 9,82 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Záruky pro mladé: Právo na práci?

Nepřiměřená zákonná ochrana zaměstnanců chrání nezaměstnané před získáním práce. Socialisté v Evropském parlamentu navrhují zavést právo na práci. V tuto chvíli pro mladé nezaměstnané. Namísto podpory vzdělávání a větší pružnosti pracovně právních vztahů prosazují právo na práci, tedy povinnost pro zaměstnavatele či stát nabídnout každému mladému nezaměstnanému pracovní místo. Myslet si, že se dá nařízením vytvořit pracovní místo je utopie. Nařízeným právem na práci se pouze utratí další peníze z rozpočtu a ještě více oslabí odpovědnost mladých lidí za vlastní budoucnost.

16.1.2013 v 11:31 | Karma: 19,08 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby

Návrh novely tabákové směrnice chce dále snížit počet kuřáků. Namísto podpory svobodného rozhodnutí se soustředí na další a další regulace výroby a prodeje. Namísto, abychom suverénního občana varovali, poskytovali mu informace a pomáhali mu správně se rozhodnout, chceme ho odrazovat hnusnými obaly a strašit ošklivými obrázky.

20.12.2012 v 21:48 | Karma: 14,76 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Dětský lékař, politik zabývající se sociální a zdravotní tématikou, dříve náměstek ministra zdravotnictví, poslanec a nyní poslanec Evropského parlamentu za ODS.