Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby

Návrh novely tabákové směrnice chce dále snížit počet kuřáků. Namísto podpory svobodného rozhodnutí se soustředí na další a další regulace výroby a prodeje. Namísto, abychom suverénního občana varovali, poskytovali mu informace a pomáhali mu správně se rozhodnout, chceme ho odrazovat hnusnými obaly a strašit ošklivými obrázky. 

Evropská komise oznámila dnes své rozhodnutí předložit dlouho očekávaný kontroverzní návrh novely směrnice o tabákových výrobcích. Podle očekávání se ihned rozproudila čilá a polemická diskuse.

Úvodem chci informovat a tom, že cigarety nekouřím a nikdy jsem je nekouřil, a současně nejsem a nikdy jsem nebyl žádným způsobem zainteresován na jejich výrobě či obchodu s nimi.

Jako lékař si plně uvědomuji škodlivost kouření a jeho zdravotní následky. Kouření nepochybně poškozuje lidské zdraví, podobně jako užívání drog, alkoholu, neúměrná konzumace tuků a cukrů, nezdravá životospráva či nezdravé pracovní či životní prostředí.

Jedním ze zásadních principů naší demokratické společnosti je svoboda jednotlivce a svoboda podnikání. Každý se může svobodně rozhodnout, zda bude či nebude dělat cokoli, co není zákonem zakázáno. Každý může vyrábět a prodávat zboží, jehož výroba nebo prodej nejsou zakázány.

Návrh novely, který dnes schválila Evropská komise, nemají poslanci Evropského parlamentu, narozdíl od celé řady médií a dalších subjektů, doposud k disposici. Je proto předčasné vyjadřovat se k jednotlivostem a detailům.

Mnozí si neuvědomují, že Evropská komise neschválila ani směrnici ani její novelu, ale pouze návrh novely. V Evropské unii Komise zákony navrhuje a Rada s Parlamentem je potom společně schvalují.

Zaslouží si připomenout, že navržená novela je novelou směrnice, tedy předpisu, který nezavazuje občany a společnosti, ale zavazuje jednotlivé členské státy k tomu, aby upravily své vlastní zákony požadovaným způsobem. Směrnice obvykle stanoví minimální požadavky, jednotlivé státy však mohou přijmout regulace přísnější - a často to dělají.

Evropská levice bude, tak jak to činí dnes a denně, chtít svázat naše svobody dalšími regulacemi. Během projednávání návrhu novely tabákové směrnice padne jistě mnoho návrhů na zákazy a omezení, výroby i prodeje. Budeme si muset při každém jednání připomínat, že naším cílem není boj s výrobci a prodejci cigaret.

Novela tabákové směrnice se nesmí malicherně omezit na velikost krabičky cigaret a obrázky na ní.  Tím bychom pouze podpořili výrobce elegantních či roztomilých pouzder, do kterých si budou kuřáci cigarety z odporných krabiček přendávat. Novela nesmí rozšířit prostor pro nelegální výrobu či obchod s cigaretami a podpořit tak černý trh a nárůst kriminality.

Naším cílem musí být podpora svobodného rozhodování občanů. Každý musí dostat pravdivé, úplné a srozumitelné informace o tom, jakým způsobem kouření cigaret poškozuje naše zdraví. Musíme podporovat rodiče, aby vedli své děti k nekouření. Musíme podporovat ty, kdo nekouří, aby kouřit nezačali. Musíme pomáhat kuřákům, kteří se rozhodli s kouřením přestat. Nemůžeme ale trestat svobodné občany za to, že se svobodně, při vědomí všech rizik, rozhodli kouřit.

Nejen v případě novely tabákové směrnice mám vážnou obavu, zda jsou všechna navrhovaná opatření podložena jasnými důkazy o jejich skutečné účinnosti. Již dnes si klademe otázky typu: zakážeme-li výrobu cigaret s mentolovou příchutí, přestanou jejich kuřáci kouřit nebo budou kouřit cigarety bez příchuti? zakážeme-li výrobu tenkých cigaret slim, přestanou jejich milovníci kouřit nebo přejdou na tlusté normální cigarety? budou-li všechny cigarety ve stejně odporném balení, sáhne kuřák k dražším a kvalitnějším nebo k levnějším nekvalitním cigaretám?

Během projednávání budeme u všech regulačních opatření vyžadovat předložení jasných důkazů o jejich smysluplnosti, praktické realizovatelnosti a účinnosti. Budeme žádat také vyhodnocení dopadů hospodářských a společenských, mimo jiné i dopadů na daňové systémy jednotlivých členských zemí, na výrobce a prodejce, na zaměstnanost a podobně. Bezpochyby padnou desítky dalších otázek.

Pokud novelu tabákové směrnice na konci složitých jednání podpoříme, musíme mít jistotu, že na prvním místě podporuje svobodného občana v jeho správném rozhodnutí nekouřit. Současně musíme mít jistotu, že všechny schválené regulace mají svůj smysl a že jejich přínos přesáhne náklady s nimi spojené.

Autor: Milan Cabrnoch | čtvrtek 20.12.2012 21:48 | karma článku: 14,76 | přečteno: 703x