Lodě duchů 3 - Kaz II – Tři muži přes palubu

„Tady 012, volám základnu. Objevili jsme u Velkého bariérového útesu katamarán unášený mořským proudem. Vypadá to na posádku přes palubu. Přepínám.“ Toto hlášení zachytí pobřežní hlídka od svého záchranného vrtulníku 18. dubna 2007. O dva dny později se podaří lodím námořního úřadu dohnat opuštěnou desetimetrové plavidlo asi 160 km od města Townsville u severozápadního pobřeží Austrálie. Tým záchranářů vstoupí na „jachtu duchů“.

Steak z lososa nechutnal?
Záchranářům na palubě jachty Kaz II se úzkostí svírá žaludek. Na první pohled je loď zcela v pořádku - motor běží, jsou nadhozeny udice k rybaření… V podpalubí je zapnutý notebook, na stole je prostřeno jídlo (grilovaný losos), na němž nyní hodují mouchy. Všude je čisto a uklizeno, jen na podlaze leží noviny, časopis a zátky od vína. Vypadá to jakoby tříčlenná posádka zcela nečekaně vysublimovala během večeře. Kam zmizeli? Proč nehlásili stav nouze? Proč nepoužili signalizační pistoli?A mohli vůbec přežít?

Video z posledních okamžiků
Jako vodítko slouží kamera, kterou se členové posádky Kaz II, bratři Peter (69) a James (63) Tunsteadovi s jejich známým Derekem Battenem (56) natáčejí své plavby. Poslední záznam je datován 15. dubna 10:05 místního času a za povšimnutí stojí, že nikdo na sobě nemá záchrannou vestu. Také je podivné, že košile, kterou má v záběru na sobě jeden z členů posádky je nalezena v kajutě. Za necelou hodinu po tomto natáčení totiž na kontrolní volání z pobřeží už nikdo neodpoví.

Únos nebo vzkaz ze záhrobí?
Rozsáhlá záchranná akce je po týdnu bezvýsledného pátrání zastavena. Podle úřadů není šance, aby kdokoliv přežil bez záchranné vesty takovou dobu na otevřeném moři. S tím ovšem nesouhlasí Battenova neteř Hope Himingová, která tvrdí, že se svým pohřešovaným strýcem navázala spirituální spojení. Tvrdí, že je někde ve tmě a nic nevidí. To prý svědčí o údajném únosu posádky. Jenže na jachtě nebyly zjištěny žádné známky násilí. Koneckonců pokud bychom i uvěřili tomuto spirituálními vzkazu, není pravděpodobnější vysvětlení, že k nám promlouvá duše mrtvého námořníka z temné hlubiny oceánu? 

Pravděpodobný konec
James Tunstead se zřejmě snaží uvolnit lano rybářské návnady, které se zapletlo do kormidla. Nešťastně přepadne přes palubu, jeho bratr si rychle svlékne košili a skočí za ním. Sám ho však nezvládne a žádá pomoc Battena. Všichni tři jsou ve vodě a zpátky je téměř nemožné se dostat. Jachta pluje rychlostí 15 uzlů a během několika vteřin je z jejich dosahu. Ani jeden z členů posádky Kaz II není dobrý plavcem a neklidné moře je brzy vyčerpá. Jejich těla se nikdy nenajdou. Kolem australského pobřeží se v poslední době čím dál častěji pohybuje velký bílý žralok. 

Záhadné lodě křižují oceány
Mary Celeste. Anglická briga Dei Gratis objeví 4. prosince 1872 mezi Azory a Portugalskem dvojstěžník Mary Celeste. Loď je neporušena, v dobrém stavu a kajuty posádky i kapitána Benjamina Briggse, který se plaví se svou ženou a malou dcerkou, svědčí o tom, že všech deset pasažérů opouští plachetnici bez svých osobních zavazadel a ve spěchu. Vyšetřování nikdy nepotvrdí cizí zavinění, ani nepřinese zprávu o osudu posádky, která se podle všeho ztrácí v srdci Bermudského trojúhelníku.
Ivan Vasilij, 1907. Duchové na této ruské nákladní lodi mají na svědomí sebevraždy posádky, včetně dvou kapitánů. Kvůli duchům je loď nakonec podpálena.
Carroll A. Deering, 1921. Pětistěžňový škuner je nalezen na mělčině Mysu Hatteras v Severní Karolíně. Posádka nebyla nikdy nalezena.
Valencia, 1933. Tento záchranný člun je údajně potopen v roce 1906. Přesto se zjevuje jako přízrak námořníkům i obyvatelům pobřeží Vancouver Island. 
Jian Seng, 2006. U australského pobřeží je objeven rovněž bez posádky taiwanský tanker. Jeho majitele se nikdy nepodaří vypátrat a v dubnu je záměrně potopen.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marcel Bystroň | středa 14.1.2009 10:49 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2554x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86