Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ústavní soud a jeho politický aktivismus

Rozhodnutí Ústavního soudu typu přípustnosti neubytovat Rusy, či připravované hlasování o zrušení povinnosti chirurgické změny pohlaví pro změnu úřední vypovídají o rostoucím politickém aktivismu nejen Ústavního soudu.

Veřejnost je obeznámena s případem ostravského hotelu, který vyvěsil česky a anglicky psanou ceduli:

„S platností od 24.3.2014 neubytováváme občany Ruské federace. Důvodem je anexe Krymu. Tímto se omlouváme slušným občanům Ruské federace“

Média dále uvádějí, že hotel byl turisty z Ruska ochoten ubytovat v případě, že by podepsali prohlášení odsuzující okupací Krymu. Hotel dostal pokutu, odvolal se a případ projednávaly různé soudní instance, až nakonec Ústavní soud rozhodl, že měl na svoje rozhodnutí neubytovávat Rusy právo /3/.

Velmi podobný případ řešil Krajský soud v Brně. Provozovatel pizzerie v Hrušovanech nad Jevišovkou napsal na Facebook ceduli „pro imigranty nevaříme, stopislam“, za což dostal pokutu a Krajský soud v Brně ji potvrdil /1/. Přitom obhajoba pizzerie použila právě ten rozsudek Ústavního soudu v záležitosti  ostravského hotelu...

Odhlédneme-li od merita věci, jsou tato dvě rozhodnutí tragickou zprávou pro právní jistotu občana České republiky. Spravedlnost, dáma se zavázanýma očima evidentně podvádí a potají se dívá tu jedním, tu druhým okem dle toho, kdo o ní rozhoduje. Obě soudní rozhodnutí jsou přitom jasnou ukázkou politického názoru prosazeného rozsudkem, jinak nelze jejich naprostý rozpor vysvětlit. Rusové jsou fuj a je povoleno je neubytovávat, kdežto neupéci pizzu imigrantům je už za hranou.

Do ještě bizarnějších situací se dostaneme, pokud budeme uvažovat o reálnosti jedné a druhé možnosti: Je totiž běžné, aby se v Ostravě ubytoval občan Ruské federace, je však poněkud méně pravděpodobné, že migrant řekněme z Afghánistánu do Německa se zastaví na pizzu zrovna v Hrušovanech nad Jevišovkou. Takže provozovateli zařízení, které mohlo někomu způsobit reálnou újmu, soud sankci zrušil a provozovateli zařízení, které sotva někomu mohlo svým přístupem ublížit, jiný soud pokutu potvrdil. Tuším, že tomuto stavu se v Čechách říká Kocourkov.

Je však třeba zdůraznit, že přístupy hotelu i pizzerie jsou z principu zavrženíhodné. Je samozřejmě odporné vyloučit z veřejně poskytovaných služeb nějakou skupinu obyvatel. Tak začínal třeba rasistický teror v hitlerovském Německu. Bohužel, tento typ uvažování se začíná šířit a strážci jediného správného politického názoru začínají šikanovat třeba ty, kdo by si dovolili dát vydělat na reklamě „dezinformačním webům“, jak se o to snaží třeba sešlost „Nelež“ /4/. Absurdní je, že z těch samých úst často slyšíme stížnosti na to, jak je společnost stále více rozdělována.

Další kontroverzní rozhodnutí Ústavního soudu evidentně vyvolané tlaky lidsko-právních aktivistů je – zdá se dle informací Idnesu – právě na spadnutí. Týká se lidí, kteří žádají o úřední změnu pohlaví. Dosud jsou povinni předtím prodělat chirurgický zákrok změny pohlaví a sterilizaci. Ústavní soud nyní předkládá plénu návrh na hlasování o zrušení částí občanského zákoníku, dle kterých se to vyžaduje /2/.

Jedná se tak o otevření jasné cesty k tomu, aby rozhodnutí o změně pohlaví nebylo vrcholně závažným, trvalým a definitivním aktem v životě člověka, kterému je lékaři jeho transsexualita potvrzena, nýbrž k tomu, aby o změně pohlaví rozhodoval třeba dočasný pocit sebeidentifikace, ne-li snaha obejít zákony. Lze si totiž představit například situaci, kdy právě takto obejdou zákon homosexuálové, kteří chtějí vstoupit do manželství nebo osoba, která se chce v úřední roli druhého pohlaví dopustit nějakého nemorálního činu. Otevírá se tím pochopitelně také cesta pro legalizaci stavu „neurčitého“ pohlaví, což je konstrukt nemocné mysli bez opory v realitě. Ze stejného důvodu je pochybný také argument, který říká, že odstraněním nutnosti fyzické změny pohlaví se zvýší kvalita života těm, kteří operaci odmítají, ale přitom se chtějí přiřadit k pohlaví odlišnému od stavu svého těla, nebo si nechtějí zvolit žádné ze dvou pohlaví. Takový neurčitý člověk bude nadále ztracen v té své neurčitosti. Varovný je také fakt, že už nyní, kdy je třeba operace, se počet žádostí o změnu pohlaví zvyšuje /5/. Usnadněním této změny bez nutnosti operace se samozřejmě usnadní také možnost, aby změnu pohlaví žádal pouze psychicky zmatený člověk.

Místo toho, aby nám země, kde lidsko-právní aktivismus právě tento stále zmatenější stav umožnil, byly varováním, ženou nás naše formální i samozvané elity právě jejich směrem. Jak je typické, tak onen aktivismus žádající kontroverzní nová práva pro minimální skupinu lidí ohrožuje věci tolik podstatné pro naprostou většinu společnosti.

Bohužel, aktivisté z Ústavního soudu k tomu budou mít v rukou rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který rozhodl, že vyžadování chirurgické změny pohlaví a sterilizace je v těchto případech v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech /2/.

Je to zřejmý příklad toho, do jakých pastí se Česká republika dostala tím, že podepsala mezinárodní smlouvy, které stojí i nad naším právem, naší svrchovaností, nad vůlí většiny našich občanů, která je v této věci zřejmá a ve shodě s biologickými a antropologickými konstantami: Pohlaví existují jen dvě a tělo a duše jedince mají být téhož pohlaví.

Ústavní soud však nemá podléhat aktivistickým tlakům a názorovým trendům, nýbrž strážit ústavnost v její platné podobě. A naše ústava jasně říká: "Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní /6/".

Rozhodne-li Ústavní soud v rozporu s většinovou vůlí našich občanů, zpronevěří se tím své roli a smyslu existence a může zájmy celé společnosti trvale a vážně poškodit.

 

 

Zdroje:

 

  1. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/neubytovat-rusy-nevadilo-nevarit-imigrantum-ano-rozhodl-soud-40313167
  2. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/trans-lide-ustavni-soud-sterilizace-premena-pohlavi.A200213_142845_domaci_kuce
  3. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ostravsky-hotel-odmital-rusy-neodsuzujici-anexi-krymu-zastal-se-ho-ustavni-soud-40281616
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dezinformacni-web-reklama-inzerent-spolek-nelez.A200212_191920_domaci_rko
  5. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/transexualove-muzi-zeny-sexuolog-zmena-pohlavi.A190504_162436_domaci_lesa
  6. https://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html
Autor: Lukáš Burget | pátek 14.2.2020 16:30 | karma článku: 36,46 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Potíž s Afrikou: Turisty tam střílejí, migranty pouští, úplatky od EU neberou

EU se opět nepodařilo vyřešit migrační krizi, a sice uplatit tuniského diktátora výměnou za stopku migraci a lidská práva. Pan Saíd patrně nečetl evropské nářky nad zatýkáním svatebčanů na homosexuálních afrických svatbách.

1.9.2023 v 15:30 | Karma: 35,24 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Inu někdo argumenty, jiný kýbl hnoje na petiční stánek

"Házet na někoho hnůj" je řečnický obrat k popisu urážení oponenta hnusným a nerelevantním způsobem. Házení hnoje si přímo ve fyzické podobě prožil panáček s petičním stánkem před Úřadem vlády. Děsivý počet lidí tohle schvaluje.

16.8.2023 v 15:30 | Karma: 33,86 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Kdo financuje ruskou agresi na Ukrajině? My. A bude hůř.

Denně jsme přesvědčováni o tom, jak západ stojí semknutý v podpoře Ukrajiny a o tom, jak Ukrajině pomáháme dodávkami zbraní, humanitárních zásob a spoustou dalších způsobů. Ten samý západ však stále více pomáhá také Rusku.

9.8.2023 v 17:30 | Karma: 42,28 | Přečteno: 4846x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Pouliční zločinnost v západní Evropě: Multikultura a veřejný pořádek se vylučují

Média přinášejí bezpočet zpráv o výrazně zhoršené bezpečnostní situaci v západní Evropě. Kriminalita a násilí hrozí ve dne i v noci, na koupalištích i v parcích, bezradné jsou úřady, policie, politici i starousedlíci.

2.8.2023 v 9:44 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Černá síla a sláva Putinovi!

Ano, toto jsou autentické výkřiky Romů při jejich protestu proti Ukrajincům na sídlišti v Krupce, při kterém dokonce útočili na lidi na balkónech. Je tu mrazivá podobnost s etnickými konflikty na západ od nás.

19.7.2023 v 15:30 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 232
  • Celková karma 28,84
  • Průměrná čtenost 2707x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik