Úspěšně odkojeno!

"Kojící guerilla", která se vynořila po vykázání kojící matky z pobočky jisté banky, kterou raději nebudu jmenovat (Raiffeisenbank, a.s., sídlo Hvězdova 1716/2b,140 00 Praha, generální ředitel Ing. Igor Vida), splnila, co slíbila.

Sliby se mají plnit nejen o Vánocích, ale také když jde do tuhého a jsou omezována něčí práva.

S povděkem konstatuji, že slovo dodržely také aktivistky z "Kojící guerilly", když se v počtu pěti maminek dostavily na pobočku v Praze a v počtu čtyřech na pobočku v Brně. Přesto, že novinářům neumožnily, aby vše přímo zaznamenávali (je to přece jen intimní věc a to by tak bylo, aby na ně někdo koukal, publicita ano, ale vocáď - pocáď), tak vyjádřily svůj názor, zabojovaly za svá práva a nyní si už nikdo nikdy kojící matce nedovolí říci křivého slova.

Končí tímto happy endem celý příběh? Snad ano, ale nás konzervativnější k němu přece jen napadne leccos dodat:

1) Nedalo se za práva maminek nakrmit své dítě protestovat jinak, stejně účinně, ale poněkud decentnější formou?

2) Byl vůbec dosavadní stav takový, aby se nějak protestovat muselo, nebo ten hulvát, co onu maminku nenechal na pokoji a žádal, aby toho nechala, byl jen velkou výjimkou v davu jinak laskavých a chápavých lidí?

3) Nejsou členky "Kojící guerilly" jen další ukázkou poněkud zakomplexovaného a zároveň namyšleného typu lidí, kteří mají pocit, že není nic nad jejich práva a že ta jejich práva jsou ohrožena sebenepatrnější věcí?

4)  Nebyla celá zvolená forma protestu poněkud trapná a rozporuplná? Dámy veřejně oznámily, že protest provedou, evidentně tedy čekaly zájem veřejnosti a publicitu. Když ale na protest došlo, dostavily se v poněkud nepřesvědčivém počtu a ještě si vymínily soukromí, což by bylo ve všech případech kojících maminek jedině pochopitelné, kdyby se ovšem tyto dámy dříve exhibicionisticky nechlubily svým úmyslem.

5)  O koho těm ženám šlo? O sebe, nebo o děti? Bylo to, co učinily, v zájmu jejich dětí?

 

Otázek se jistě nabízí ještě dlouhá řada. Za sebe říkám, že ohledně kojení na veřejnosti není třeba řešit vůbec nic. Zde není třeba bojovat za něčí práva, není třeba nikoho osočovat, s nikým se identifikovat, podpisovat petice, svolávat demonstrace...

Ke spokojenosti děťátek a pohodě maminek bohatě postačí, když jim bude na místech vysoké koncentrace lidí zajištěno nějaké tiché zázemí a když takové nebude, tak postačí, aby se k nim lidé chovali ohleduplně a vytvořili tak maminkám a miminkům klidné prostředí vlastní slušností a respektem.

 

 

Autor: Lukáš Burget | pondělí 15.4.2019 15:14 | karma článku: 33,85 | přečteno: 1550x