Pan Zdechovský nesmí ani naznačovat

O tom, že jediné neobratné vyjádření může politikovi řádně zavařit, se přesvědčil lidovec Zdechovský po rozhovoru pro Aktuálně.cz. Uvedl totiž, že na středně vrcholných pozicích své strany napočítal 22 homosexuálů. 

Co naplat, že tak učinil, když žádal, aby se členové jeho strany zbavili předsudků vůči nim. To zpropadené číslo je prostě už jednou na světě...

 

 Nemá-li zrovna svůj den třeba bloger a vyjádří-li se hloupě, je potrestán negativními komentáři v diskuzi, nízkou čteností a vůbec lecjakým příkořím, ze kterého se dotyčný, kterému se to stane (například já) obvykle rychle vzpamatuje. Ono mu také o nic nejde, že ano. Leč stane-li se taková věc relativně úspěšnému politikovi, jenž se navíc uchází o nejvyšší pozici ve své straně, jest to záležitost nanejvýš mrzutá. Co kdyby tím přišel o více, než o šanci stát se předsedou své partaje? 

 

Pan Zdechovský v inkriminovaném rozhovoru totiž řekl:

 

 "Neměli bychom nikomu lézt do postele a kontrolovat, jestli má v posteli chlapa, nebo ženskou. Musíme mezi naše voliče přitáhnout konzervativní gaye a lesby mimo jiné tím, že se vůči nim nebudeme vymezovat. Napočítal jsem, že v KDU-ČSL máme přes 22 gayů a leseb ve středně vrcholové politice, ať jde o městskou, či krajskou politiku. Řada gayů a leseb jsou také naši voliči. Není správné například neustále omílat kritiku pochodu Prague Pride, když jde o akci jen určité minoritní skupinky. /1/" 

 

 Zkrátka lidovci Zdechovskému v jeho snaze působit informovaně čert napískal, aby se v rozhovoru snažil čtenáře přesvědčit, že jest politikem kompetentním, jenž dokáže vysypat patřičná čísla z rukávu. Nic zlého v tom jistě nebylo, ale to hromské číslo už je zkrátka jednou na světě. Pročpak je vůbec počítal, což na tom záleží? Není ten chlap přece jen, přes všechna svá vyjádření, nějaký skrytý homofob? Rozdýchat to nemohla například redaktorka ČT Nora Fridrichová, kterou to bezostyšně vyřčené číslo rozlítilo natolik, že na svém Twitteru napsala: 

 

"Ten homosexualismus dneska vleze všude. Tadyhle kandidát na předsedu Zdechovský je mu na stopě dokonce v řadách KDU-ČSL, amen! /2/"

 

 No, když už jsem nakousnul pojem fobie, tak podle mě jí trpí třeba ten, který na základě naprosté banality na téma, které jest předmětem jeho fobie, dovede vyskočit jako čertík z krabičky a ve spravedlivém rozhořčení jistě jen nedopatřením zcela převrátit smysl řečeného a přisoudit autorovi výroku ty nejhorší vlastnosti...

 

 Nicméně vidíme, že na tyto věci je stále citlivá i společnost jako celek. Jinak by totiž nikoho ten vyřčený počet homosexuálů nevzrušoval více, než kupříkladu uvedení počtu zahrádkářů. Kromě toho také politik ze strany, která je spojena s náboženstvím, které homosexualitu pronásledovalo a v některých částech světa a skupinách obyvatelstva dodnes pronásleduje, by na něco takového měl být dvojnásob opatrný.

 

 Snad je to i tím, že takové vyjádření může vzdáleně připomínat praktiky vytváření různých seznamů různých prý špatných či nebezpečných lidí. To ve společnosti vzbuzuje značně negativní reminiscence nejen na doby či místa, kde skutečně byli či dokonce jsou homosexuálové pronásledováni, nýbrž i na stejně odporné praktiky týkající se (údajných) jiných skupin lidí, které tu a tam vidíme i dnes. Příkladem může být třeba novinářka Sabina Slonková a její "Desítka Čechů, kteří slouží Putinovi /3/".

 

 Takže co se vlastně stalo? Pan Zdechovský vyřknul hodně neobratný a neuvážený výrok o skupině osob, kterým však nic zlého nepřičítá. Ten výrok, který sám o sobě neznamená nic, však budí nepřiměřené, ale pochopitelné emoce. A společnost i politika je na emocích vyvolaných kdoví odkud z našich srdcí a myslí závislá více, než si býváme ochotni přiznat.

 

Osobně KDU-ČSL ani pana Zdechovského nevolím a ani se k tomu nechystám, a tak mohu jen tak ze zajímavosti sledovat, zda a jak to neopatrné vyjádření s jeho kariérou zamává...

 

  Zdroje: 

 

1) https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rozhovor-tomas-zdechovsky/r~c9a417342f9911eaa24cac1f6b220ee8/

 

 2)  https://twitter.com/NoraFridrichova?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1214541100666511360&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parlamentnilisty.cz%2Farena%2Fmonitor%2FUmi-pocitat-to-se-mu-nevyplatilo-Fridrichova-a-Zelezny-vystartovali-po-Zdechovskem-609349

 

 3) http://neovlivni.cz/zebricek-cechu-kteri-slouzi-putinovi/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 9.1.2020 7:00 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1425x