Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O nejen školní morálce v Česku, Polsku a Německu: Ode zdi ke zdi

Zatímco české děti si dnes kvůli stávce některých škol odpočinou od výuky na jediný den, tak děti polské si odpočinou už patrně navždy od sexuální výchovy a děti v Berlíně si odpočinou od hry Original Play.

Asi polovina škol v České republice dnes stávkuje /1/, protože učitelé dostanou přidáno jen osm procent namísto požadovaných deseti. Rodiče dětí si tudíž často museli zajistit hlídání, aby mohli do práce a vydělávat na těch osm či deset procent pro učitele, které ovšem jim samotným nikdo jen tak k platu nepřidá. Ačkoli požadavky i postoj většiny učitelů k řadě věcí, jako je třeba inkluze často podporuji, tak nyní musím konstatovat, že svým krokem některé odbory a některé školy opravdu nepřispěly k respektu veřejnosti k učitelskému stavu. Kdyby nedostali nic, pochopil bych to, ale stávkovat kvůli osmi procentům místo deseti?

To v Polsku mají jiné starosti. Vládní strana Právo a Spravedlnost, která nedávno drtivě vyhrála tamní volby, se snaží v Sejmu prosadit trest tří až pěti let vězení pro ty, kteří by si dovolili na školách provádět výuku sexuální výchovy a osvěty /2/. Není to první a patrně ani poslední krok této konzervativní strany, který zavání katolickým fanatismem. Církví ovlivněný postoj velké části polské veřejnosti k antikoncepci a interrupcím je dlouhodobě předmětem kritiky domácí i zahraniční, známá je i přísná a nekompromisní morálka, kterou Poláci alespoň navenek dávají najevo v sexuálních vztazích. Ovšem pod povrchem bují i takové odpornosti, jako je zneužívání dětí kněžími. Konzervativně založený člověk si posteskne: Proč jen není možné skloubit to dobré z úcty k tradicím a z moderního, osvíceného pohledu na svět? Netuším sice, jakou podobu ta sexuální výchova dnes má, protože já ji na škole nezažil, nicméně poučení o základních pojmech, je-li na první místo kladena zdravotní osvěta a etika, to snad může jedině prospět. Jako vrchol absurdity mi připadá zdůvodnění připravovaného zákona: Prý sexuální výchova šíří pedofilii a ohrožuje morálku mládeže. Inu, znakem každého fanatismu je nekonečná hloupost, o čemž bude i následující vsuvka do jinak celkem vážně míněného povídání:

Bigotnost opravdu nikdy neprospěla, nýbrž vždy jen ublížila. Své by o tom mohly vyprávět třeba dvě africké jeptišky, náležející k jistému řeholnímu řádu na Sicílii /3/. Dámy se vrátily z misijní cesty po Madagaskaru a jedna si pouze stěžovala na bolesti břicha, ovšem druhá, bystřejší (ostatně měla by být, poněvadž je rovnou matkou představenou), už tušila, co jí chybí, nebo spíše přebývá. Lékařské vyšetření potvrdilo, že jsou obě ženy těhotné a církev spustila vyšetřování, jak se to mohlo stát. Pokud vím, křesťanství má docela solidně rozpracovanou teorii zázraku s jedním precedentem právě takového druhu, takže z té by se snad dalo při vyšetřování vycházet. Samy jeptišky ani na opakované otázky nedokázaly odpovědět, co to do nich vjelo, zda světlo Ducha svatého, či zda to náhodou nebylo něco temného a černého. Jedna prý na dotazy reagovala zčervenáním a sklopením očí, druhá si jen povzdechla a zasněně vyhlížela z okna…

Naopak dost vážným skandálem skončilo provozování hry Original Play na školkách v Berlíně /4/. Hra spočívá v tom, že děti hravě zápasí nebo se jen objímají a leží s dospělými, a to cizími lidmi. Tato pokroková a revoluční metoda, která je prý vysoce doporučována organizací UNICEF (důkazy jsem ovšem nenašel) našla své provozovatele i v České republice. Prý funguje jako prevence násilí a výuka schopnosti komunikovat v důvěře a bezpečí.

Myslím, že právě tato progresivistická zvrhlost je dobrým příkladem stejně škodlivého opaku k fanatickému konzervatismu, o kterém jsem psal v úvodu. Takový druh intimního kontaktu dítěte s dospělým je přece přípustný jen mezi dětmi a jeho rodiči, eventuálně snad strýčkem či tetičkou!

Taková „hra“ přece naprosto ničí přirozenou obezřetnost, kterou je tak potřebné dětem vštípit:

„Nechoď nikam s nikým cizím, nikoho cizího nepouštěj domů a nikdo cizí na tebe nesmí sahat!“

Jakoby tuhle po generace ověřenou moudrost dětem nesdělovaly už tradiční pohádky. Zvláště předškolní děti přece nesmí mít zmatek v tom, že jejich tělo patří jen jim samotným, že existuje společensky přijatelný dotyk, jako je podání ruky, a také doteky nepřijatelné. Úcta k druhým přece začíná u úcty k sobě samotnému a vědomí si integrity a svébytnosti vlastní osoby. Zbavovat dítě přirozené míry opatrnosti může znamenat vystavit ho nebezpečí zneužití. Kromě toho, co se vlastně rodiče dozví o těch dospělých, kteří s jejich dětmi tuto „hru“ provozují? Dozví se snad z vyplněného dotazníku, zda se jedná o nebezpečného pedofila? Zdravý rozum se však naštěstí na rozdíl od školek projevil na oficiálních místech Berlína, která tuto hru zakázala.

A to, že zdravý rozum přece jen ještě občas vítězí, je dobré vědět a čerpat z toho naději a inspiraci. Třeba právě pro chvíle, až se dnes po návratu z práce setkáte s dětmi a budete přemýšlet, jakou rozumnou a hodnotnou hrou se spolu pobavíte.

 

 

 

Zdroje:

  1. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stavka-skoly-ucitele-vlada-platy-mzdy-zvysovani-odbory.A191106_060049_domaci_remy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
  2. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/za-sexualni-vychovu-ma-v-polsku-hrozit-az-pet-let-vezeni-40302465
  3. https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/jeptisky-misionarky-otehotnely-cirkev-zjistuje-jak-k-tomu-doslo-40302454
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-deti-hra-originalni-hra-zneuzivani-skolky.A191105_143025_zahranicni_luka

 

 

Autor: Lukáš Burget | středa 6.11.2019 12:00 | karma článku: 23,42 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Potíž s Afrikou: Turisty tam střílejí, migranty pouští, úplatky od EU neberou

EU se opět nepodařilo vyřešit migrační krizi, a sice uplatit tuniského diktátora výměnou za stopku migraci a lidská práva. Pan Saíd patrně nečetl evropské nářky nad zatýkáním svatebčanů na homosexuálních afrických svatbách.

1.9.2023 v 15:30 | Karma: 35,24 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Inu někdo argumenty, jiný kýbl hnoje na petiční stánek

"Házet na někoho hnůj" je řečnický obrat k popisu urážení oponenta hnusným a nerelevantním způsobem. Házení hnoje si přímo ve fyzické podobě prožil panáček s petičním stánkem před Úřadem vlády. Děsivý počet lidí tohle schvaluje.

16.8.2023 v 15:30 | Karma: 33,86 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Kdo financuje ruskou agresi na Ukrajině? My. A bude hůř.

Denně jsme přesvědčováni o tom, jak západ stojí semknutý v podpoře Ukrajiny a o tom, jak Ukrajině pomáháme dodávkami zbraní, humanitárních zásob a spoustou dalších způsobů. Ten samý západ však stále více pomáhá také Rusku.

9.8.2023 v 17:30 | Karma: 42,28 | Přečteno: 4846x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Pouliční zločinnost v západní Evropě: Multikultura a veřejný pořádek se vylučují

Média přinášejí bezpočet zpráv o výrazně zhoršené bezpečnostní situaci v západní Evropě. Kriminalita a násilí hrozí ve dne i v noci, na koupalištích i v parcích, bezradné jsou úřady, policie, politici i starousedlíci.

2.8.2023 v 9:44 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Černá síla a sláva Putinovi!

Ano, toto jsou autentické výkřiky Romů při jejich protestu proti Ukrajincům na sídlišti v Krupce, při kterém dokonce útočili na lidi na balkónech. Je tu mrazivá podobnost s etnickými konflikty na západ od nás.

19.7.2023 v 15:30 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 232
  • Celková karma 28,84
  • Průměrná čtenost 2707x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik