Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

Už četnický strážmistr Flanderka z románů o Švejkovi tvrdil:

"Řvát na někoho, to nemá žádný význam. Na lidi podezřelé musí se chytře a dbát přitom, aby se utopili v přívalu otázek".

Ovšem já tvrdím, že je třeba na to jít podstatně chytřeji, než na to šel opilý Flanderka a nenechat zločince, aby se v přívalu otázek utopil.

Předně na tázaného neřvěme:

"Fašisto!". 

To křičeli mnozí hosté nálevny, ve které Rakušan toulky po českých luzích a hájích započal, přičemž si neuvědomil nebo bohorovně pominul fakt, že se započal toulat především po luzích a hájích severomoravských a tedy už jen jeho zdánlivě neutrální vyjádření "Vaši lidi z Karviný" v těch místech z hlediska použitého jazyka příliš sympatií získat nemohlo.  

Ale vážně na toho pána neřvěme "Fašisto". To na ostatní bez příčinné souvislosti řvou jen Putin /1/ a Piráti /2/.

Z davu však kromě urážek padaly i zajímavé dotazy:

Tak například otázka, která zazněla od návštěvníků Rakušanova show v Karviné /3/ ohledně dojmu, jaký vzbudil Rakušanův Putin v pytli na mrtvoly na fasádě ministerstva uprostřed české a ukrajinské vlajky /4/ je případná, protože občan od ministra své vlády právem očekává něco chytřejšího, než infantilní gesta vůči nejvyšším představitelům jiné země, byť páchající válečné zločiny.

Zejména je-li toto "umělecké dílo" se státníkem /ok, dnes už i diktátorem/ v pytli na mrtvoly umístěno mezi naši národní vlajkou a vlajkou země, se kterou jsme solidární, nabízí se otázka, na kolik vážně to s tou solidaritou vůči těžce zkoušené Ukrajině myslíme. Ostatně, součástí té otázky od karvinského publika byl též dotaz, zda po mnohonásobné vraždě na Filosofické fakultě a dlouhodobých zprávách o hrubnutí české společnosti nejde Rakušan s tím chlapem v pytli na mrtvoly tím nejhorším příkladem.

Padaly i další dotazy, kupříkladu dotaz, který prověří naše svědomí a zásadovost, a sice podporujeme-li Ukrajinu vůči agresi Ruské federace, proč jsme nepodporovali Irák či Sýrii vůči agresi americké.

Totiž bez ohledu na to, zda se nám to líbí nebo ne, z pohledu mezinárodního práva šlo tehdy o totéž /a taktéž v Lybii, v Afghánistánu.../. Nevím jak vy, ale já osobně odmítám považovat mrtvého jedné národnosti za méně mrtvého a před tím, než je zabit, za méně trpícího, než člověka národnosti druhé.

Moje srdce je sice s Ukrajinou, na které páchá Ruská federace řádově větší zločiny, nežli páchaly USA se svými spojenci kdekoli v uplynulých desetiletích, nicméně ta zásadní otázka práva a nepráva napadnout suverénní stát tu prostě zůstává.

Ostatně, možná právě kvůli vojenským dobrodružstvím Spojených států amerických a jejich spojenců ve výše uvedených zemích došel Putinův ruský režim k přesvědčení, že může učinit /z hlediska mezinárodního práva, nikoli provedení samotného/ totéž i ve své "sféře vlivu", tedy na nebohé Ukrajině. Svědectví a reportáže z místa samého, tedy ze Sýrie, která shromáždila například zesnulá Tereza Spencerová /12/ jasně odpovídají na to, jak na tom byly USA ze zásadovostí podpory "demokracie" v oněch regionech /5, 13, 14, 15/.

Vyjádřil jsem se jasně, ale pro jistotu to zopakuji ještě jinak, aby o mně nikdo netvrdil, že snad omlouvám nebo dokonce podporuji Rusko v jeho akcích proti Ukrajině: Ruská agrese vůči Ukrajině je přímočarým aktem porušení mezinárodního práva a agresí jedné země vůči druhé suverénní zemi. Tato ruská válka proti Ukrajině se bezprecedentním způsobem dotýká také České republiky. Netvrďme ale, že náš "Západ" šel vždy cestou zákonnosti a humanity. Nešel a poskytnul tak Putinově válečnému běsnění u jeho domácího publika stejný ráz legality, jako to naše západní média tvrdila o výše uvedených vojenských akcích našich spojenců.

Proto jsou relevantní i výše uvedené otázky na pana Rakušana, jenž se prezentuje dětinskými způsoby jako je Putin v pytli na mrtvoly a v jehož kompetenci je například vyšetření zákroku policie vůči bezprecedentnímu aktu násilí, které spáchal tentokrát český jednotlivec vůči českým občanům. Byť i symbolická výzva k násilí může vždy další násilí zplodit a Rakušan v tomto ohledu prostě není nevinný.

Nevím, zda tato otázka padla na besedě v Karviné, ale doufám, že padne na Rakušanových besedách jinde: A je to otázka, která v sobě přirozeně nese obvinění:

"Pane ministře vnitra Víte Rakušane: Podepsal jste migrační pakt, který obsahuje povinnost přijmout migranty, nebo finanční a jiné sankce za jejich nepřijetí. Zároveň s tím jste bez jakýchkoli  podepsaných mezinárodních smluv stejné právní síly tvrdil, že Česká republika má zatím "výjimku vůči přijatým uprchlíkům z Ukrajiny". /6, 7, 8/. Proč jste lhal, že jste nepodepsal povinnost naší země přijímat migranty, proč jste lhal, že má naše země nějakou výjimku?" 

A to obvinění vyplývající z této otázky je jasné:

"Pane ministře vnitra Víte Rakušane: Protože jste podepsal migrační pakt, zradil jste naši zemi. Otevřel jste jí cestu ke stejným problémům s integrací migrantů, jako mají země na západ od nás! /9, 10, 11/" 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-putin-znovu-klickoval-kolem-otazky-jak-muze-zemi-plnou-fasistu-vest-zid-236460

2) https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/ODS-patri-k-fasistum-Pirat-Peksa-se-zcela-odvazal-a-mnozi-lapou-po-dechu-673385

3) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rakusan-demise-debata-bez-cenzury-karvina.A240122_170031_domaci_remy

4) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-vyvesenim-ceske-vlajky-a-plachty-s-putinem-v-pytli-se-zabyva-ncoz-40415830

5) https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tereza-Spencerova-v-Aleppu-prezila-palbu-umirnene-demokraticke-opozice-Uz-je-zpet-demaskuje-pro-vas-lzi-a-ma-vzkaz-pro-Gabala-467259?parent=12008822&p=2

6) https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rakusan-usvedcen-Kvoty-tam-jsou-schovane-v-jazyce-EU-Migranti-maji-cestu-otevrenou-748311

7) https://echo24.cz/a/Hu7He/tydenik-echo-komentar-kaiser-evropska-azylova-politika-uprchlicke-kvoty-co-dohodl-rakusan

8) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cnn-prima-news-tomankova-rakusan-migracni-pak-tema-volby-do-eu-opozice-dostalova-jurecka-okamura.A230618_123054_domaci_lre

9) https://cnn.iprima.cz/antisemitismus-armada-nezamestnanych-kriminalita-nemci-zuri-kvuli-dusledkum-migrace-416486

10) https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/die-welt-nemecko-zaznamenalo-nejvice-pripadu-nelegalni-migrace-od-roku-2015/2461889

11) https://denikn.cz/1280684/v-nemecku-rostou-obavy-z-imigrace-dokonce-uz-i-na-zapade-scholz-se-snazi-zakrocit/

12) https://cs.wikipedia.org/wiki/Tereza_Spencerová

13) https://www.lidovky.cz/svet/turecko-i-saudove-podporuji-islamisty-v-syrii-zadaji-usa-aby-privrely-oci.A150614_140628_ln_zahranici_mmu

14) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-dzihadiste-dobyvaji-severozapad-syrie-turecko-jim-v-tom-nebrani-217147

15) https://www.denik.cz/ze_sveta/konflikt-v-syrii-nekonci-asad-nepadl-20160927.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | pondělí 22.1.2024 19:22 | karma článku: 42,07 | přečteno: 4535x