Lidská práva především a především práva zločinců, aneb Krejčíř, Breivik a spol.

Radovan Krejčíř, bez nadsázky český Pablo Escobar vězněný v Jihoafrické republice, je omezován na svých právech a česká diplomacie mu spěchá na pomoc. Zdaleka není jediným zločincem, jehož lidská práva jsou úzkostlivě střežena.

Z informací médií (1) se zdá, že se pan Krejčíř stal dalším příslušníkem zločinecké extraligy, kterému je třeba věnovat obzvláštní péči, poněvadž je omezován na svých právech. Posuďte sami:

  • Krejčíř má celu o ploše 3,9 čtverečních metrů, OSN však pro zločince požaduje nejméně 5,5 metrů čtverečních! 
  • Krejčíř nedostal ortopedickou matraci na bolavá záda. Doplním, že já si ji na stejný problém také nekoupil. Nemám na to prostě prachy.
  • Nebyl dodržen rozvrh Krejčířových rehabilitací. Můj taky ne, znáte to: Práce volá, zdraví počká.
  • Krejčíř chce častěji vidět rodinu. Prostě chce!
  • Krejčíř žádá o převedení do zařízení s mírnějším režimem. Tak nevím, nemělo by se objednavateli nájemných vražd, uprchlíkovi z předchozího vězení a člověku, který se opakovaně pokusil o útěk z vězení dalších alespoň v tomto vyhovět?

Protože jihoafrické úřady reagují neochotně nebo vůbec, podpořilo české velvyslanectví v Jihoafrické republice už poněkolikáté požadavky pana „vězněného podnikatele“.

Je opravdu možné, že Krejčířova práva jsou nějak krácena, tudíž je třeba začít se za něj bít s plnou silou, co jí jen občanem naší země placené úřady jsou schopny.

Už Švejk tvrdí:

„Zavřenej člověk je jako dítě v peřince, říkával jeden známej syčák, ten se musí vopatrovat, aby se nenastudil, aby se nerozčílil, aby byl spokojenej se svým osudem, že se mu chudáčkovi neubližuje.“

Jsem šťasten, že úřady si tento postřeh o lidských právech těch správných lidí berou k srdci. A to čím dál tím více! Jen z poslední doby vybírám tyto dva případy:

  • České vražedkyni se nevysvětlitelným způsobem, snad tím, který je v dějinách zdokumentován jen jednou před dvěma tisíci lety kdesi v Izraeli, podařilo v kriminálu otěhotnět. Následně byla propuštěna a bude-li se jí dařit otěhotnět opakovaně, už se do vězení nikdy nemusí podívat a může si na svobodě dělat, co chce, třeba vraždit (2).

 

  • Chlap, který nikdy nevlastnil řidičák, který má dvanáct záznamů za majetkovou trestnou činnost i za maření výkonu úředního rozhodnutí, posledních čtrnáct let opakovaně dostává zákazy řízení, mnohokrát řídil a několikrát boural. Naposledy ve svém BMW, když pervitinem zfetovaný ujížděl policii a při zběsilé honičce mohl kdykoli někoho zabít. Až poté úřady slavně uznaly, že by pán mohl být vzat do vazby (3).

Zdaleka nejvíce se však lidským právům těch správných lidí daří v zahraničí. Bylo by možno popsat mnoho případů, zastavím se u jediného, který dle mého názoru trumfne všechny dohromady:

Jistý Anders Behring Breivik, masový vrah, terorista, který zabil 77 nevinných lidí, se po celou dobu „výkonu spravedlnosti“ za své zločiny těší mimořádnému respektu ke svým právům.

Už při vyšetřování se nedařilo rozhodnout o jeho psychickém stavu, protože panu Breivikovi by se nelíbilo vyšetření počítačovou tomografií a tudíž po něm nikdo nemohl chtít, aby ho podstoupil.

Zcela nejhůře se však má při samotném výkonu trestu ve vězení. Má tam k dispozici pouze tři luxusně vybavené cely s velkoplošnou televizí, Xboxem, počítačem a fitness vybavením, studovnu s připojením k internetu, dopoledne mu podávají kávu a noviny (4), a protože je izolován od ostatních vězňů, najali mu profesionální společníky, aby s ním hráli šachy a fotbal (5).

Ovšem nejnovější Playstation mu odmítnuli koupit, a také kvůli tomu podal pan Breivik k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburgu stížnost kvůli „nelidským a ponižujícím“ podmínkám ve vězení.

Dlužno dodat, že Evropský soud pro lidská práva Breivikovu stížnost ve značném rozporu se svou obvyklou praxí zamítnul.

Lidská práva je zkrátka třeba chránit, a budeme-li chránit zejména práva těch správných lidí, jistě tím stoupne úcta veřejnosti k právu obecně i k hodnotám, které současná česká i evropská vládní moc výše uvedenou praxí dávají najevo.

Zdroje:

1) https://www.novinky.cz/domaci/509031-zlepsete-krejcirovi-vezeni-apeluje-ceska-diplomacie-na-jar.html

2) https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/vrazda-pokus-o-vrazdu-petra-janakova-veznice-tehotenstvi-preruseni-trestu.A190615_094008_domaci_rko

3) https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/honicka-jizda-policie-pervitin-droga-ridic-hradec-kralovehradecky-zakaz-rizeni-obvineni-obecne-ohroz.A190620_131445_hradec-zpravy_tuu

4) https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/masovy-vrah-breivik-si-stezoval-na-podminky-ve-vezeni-soud-jeho-stiznost-zamitl

5) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/brevik-bude-mit-ve-vezeni-spolecniky.A120531_153141_zahranicni_brm

 

 

Autor: Lukáš Burget | pátek 28.6.2019 12:00 | karma článku: 43,89 | přečteno: 4817x