Je libo pivo Corona? Nebo raději z českého minipivovaru?

Kdysi jsem Coronu ochutnal a řeknu to narovinu – nic moc. Ale krach tomuto mexickému pivovaru také nepřeji, stejně jako žádnému jinému, především českému. S pivem je to nyní zkrátka těžké.

Mexický pivovar Corona, který exportuje do celého světa, se ocitnul v tragikomické situaci hned na začátku koronavirové krize, protože se objevily zvěsti, že prý právě pivo Corona způsobuje onemocnění COVID-19. Nechápu ovšem, jak by se ten, kdo té zprávě uvěřil, mohl z daného piva nakazit, protože jeho inteligence vylučuje schopnost otevřít láhev…

Nyní pivovaru povážlivě klesají ceny akcií i prodeje piva /1/. A to je, bohužel, také situace řady českých pivovarů. Hospody jsou prázdné, a i kdyby doma každý štamgast poctivě nahrazoval ztrátu pivovaru konzumací lahváčů, tak problém s výrobním a distribučním řetězcem sudového piva se tím nevyřeší.

Abych pravdu řekl, zlá situace velkých pivovarů mě mrzí spíše z hlediska ekonomiky celé země, s pocitem osobní lítosti vnímám spíše zprávy o přetěžké situaci minipivovarů (a samozřejmě hospod). Právě výrobky minipivovarů si totiž nechávám rozmazlovat patro, neboť i přes svoji vyšší cenu obsahují velkopivovarům patrně zapovězenou přísadu: Chuť.

Situace těchto malých pivovarů je opravdu kritická: Jejich často nepasterizovaná piva a další speciály mají omezenou lhůtu trvanlivosti /2/ a hostince jsou zavřeny.

Proto vítám iniciativu „Zachraň pivo“ /3/, která vyzývá občany, aby kupovali produkci těchto pivovarů. Mapa jim chytře napoví, kde se právě nacházejí zásoby ohrožené uběhnutím doby trvanlivosti, a jsou-li v blízkosti Vašeho bydliště, není nic jednoduššího, než si pro ně přijít, nebo si je nechat dovézt.

Myslím, že právě záchranou minipivovarů zachráníme mimo živobytí poctivě pracujících lidí také něco více: To skutečné tradiční mistrovství českých sládků, coby součást našich národních tradic a hrdosti.

K životu je zkrátka potřeba více, než se jen trápit novými počty nakažených a přispívat na jistě prospěšné sbírky na ochranné prostředky. K životu jsou zapotřebí hodnoty duchovní i materiální, a jednou z těch materiálních, kterou si já osobně nechci nechat vzít, je dobré pivo.

Tak na zdraví!

 

 

Zdroje:

 

  1. https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/corona-pivo-koronavirus-covid-19-panika.A200403_123259_eko-zahranicni_svob
  2. https://www.lidovky.cz/relax/pivo-a-pivovary/znate-snad-prijemnejsi-zpusob-jak-nekomu-pomoct-v-cesku-vznikla-iniciativa-za-zachranu-piva.A200325_161953_firmy-trhy_ele
  3. https://zachranpivo.cz/
Autor: Lukáš Burget | pátek 3.4.2020 14:00 | karma článku: 12,13 | přečteno: 305x